Search

Što je Tchotchke?! Pa, radi se o dizajn trendu koji kaže da je naš kreativni kaos zapravo cool

Što je Tchotchke?! Pa, radi se o dizajn trendu koji kaže da je naš kreativni kaos zapravo cool

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Tchotchke? Tchotch... Što?! Znamo, i mi već danima ne možemo doći k sebi od smijeha kada se na posljednjem sastanku redakcije povela tema o ovom trendu koji je toliko nenametljivo, ali suvereno zavladao svijetom dizajna da se pitamo gdje smo gledali u međuvremenu. Ukratko, rječnik modernih pojmova ovaj termin definira kao dekorativne sitnice koje nemaju ni neku vrijednost, a ni preveliku svrhu. Pa što to ove detalje čini tako posebnim? Magija leži u činjenici da se radi sitnicama koje za nas imaju sentimentalnu vrijednost ili su nam jednostavno slatke i samo povremeno korisne. Da, kaos je zapravo sada in.

 

Put je bio spor i dugačak, od Marie Kondo škole strogosti i suhog minimalizma, prešli smo na old school uređene interijere, brendovi za maksimaliste bilježe rast prodaje, a sada smo u fazi u kojoj u već ispunjene prostore dodajemo još i još! I nekako to sve zajedno funkcionira jako lijepo. Trend dekorativnih vaza je zamijenio trend sušenog cvijeća, zatim su stigle svijeće u boji, a sada je tu sve to na hrpi, pomalo od svega, mix and match nikada nije bio u slobodnijoj formi.

 

 

Prije nekoliko je godina Instagram estetika u domeni interijera označavala čiste prostore oslobođene doslovno svega osim nekoliko komada namještaja neutralnih boja i zapravo su ti stanovi podsjećali na neki Jil Sander showroom na primjer (jednostavno, monokromno i odmjereno). A sada smo u kompletno drugačijoj formi, boje su nam se silovito vratile i kao da smo odjednom odlučili vratiti i sve što nam je nedostajalo tijekom tih godina života u hladnim prostorima maksimalno oslobođenih karaktera.

 

 

Prikazati osobni stil i ukus, kao i vlastitu autentičnost je sada postalo - sve! Samo pogledajte nekoliko enterijera: od kolorističke fantazije Céline Hallas, preko otkačene kuće koju je uredila Whinnie Williams, pa sve do dizajna s potpisom Beate Heuman. Iako je ovaj trend počeo prije nego što nas je pandemija prikovala za vlastite sofe, korona je zacementirala njegovu popularnost. Jer, nakon maničnih epizoda čišćenja po kući, odjednom smo se preorijentirali na rearanžiranje detalja koji pričaju samo našu priču. Kaos? Ma neka ga. Zapravo izgleda baš super!

 

Leave a comment

više