Search

Trendovi u uređenju interijera: Praktičnost, udobnost i održivost na prvom mjestu

Trendovi u uređenju interijera: Praktičnost, udobnost i održivost na prvom mjestu

Najviše ste pretraživali...

Tekst: L.L.


Image: House Beautiful,
Pinterest,
Poppytalk,
Terra Ceramica,
Little Piece of Me,
My Paradissi,
Milieu Property

Trendovi u uređenju interijera i općenito dizajnu svake se godine mijenjaju. Na vrhu liste tako se barem jednom godišnje izmjenjuju nove nijanse boja, trendovi koji slave minimalizam i održivost, a zanimljivi su i prijedlozi stručnjaka koji nas još jednom iznova upućuju na kvalitetu i multifunkcionalnost komada koji se trenutno slave. Tako je istraživanje koje je proveo portal "Much Needed", vodeći se prikupljenim podacima o pretraživanjima određenih pojmova vezanih za unutrašnje uređenje prostora, pokazalo kako su 2019. posebnu popularnost stekli detalji u senf žutoj boji, velike kupaonice, jednostavne kuhinje, ručno rađeni namještaj, a velika pažnja ove se godine skreće i na održivost.

 

Minimalizam vs. maksimalizam

Senf žuta boja, prema istraživanju, proglašena je bojom godine kada je u pitanju uređenje prostora. Tapete, tepisi, veći komadi namještaja u ovoj boji na savršen način podižu prostor i nije ih potrebno gomilati kako bi se stvorio efekt posebnosti. Ipak, s povratkom ove, pomalo retro boje, napominju stručnjaci, očekuje se i vraćanje maksimalizma te nešto raskošnijih uzoraka u kojima se miješaju različiti stilovi, s puno detalja i oni koji u prostor donose dozu topline.

Trendovi u uređenju interijera: Praktičnost, udobnost i održivost na prvom mjestu (фото 1)

Kada govorimo o uređenju kuhinja i kupaonica, čini se kako se sve više ljudi okreće trendu jednostavnih, crnih i lako održivih kuhinjskih površina. Također, popularne su i staklene podloge na zidovima koje se zatim mogu kombinirati u različitim uzorcima i sjajno nadopunjuju crne tonove elemenata. Kupaonice pak, s druge strane, postaju sve veće, a najviše se pažnje posvećuje odabiru velikih, raskošnih kada koje zatim prostoru daju dozu elegancije.

Trendovi u uređenju interijera: Praktičnost, udobnost i održivost na prvom mjestu (фото 2)

Ručni rad napokon dobiva zasluženo poštovanje

Jedan od najvećih trendova ove godine svakako je odmicanje od industrijskih proizvoda i okretanje onima ručno rađenima. Naime, u različitim se publikacijama sve više slavi originalan dizajn manjih umjetnika, prodaja inovativnih detalja na "Etsyju" drastično je porasla, a popularni su i do it yourself projekti poput tapeciranja i bojenja starog namještaja. Ovaj nam se trend posebno sviđa kada je u pitanju ručno rađeno posuđe koje pak možete nabaviti i od domaćih kreativaca.

Trendovi u uređenju interijera: Praktičnost, udobnost i održivost na prvom mjestu (фото 3)

Na kraju, velika se pažnja ove godine na svim područjima, a posebno na području uređenja interijera, posvećuje održivosti i prirodnim materijalima. Popularni su mali balkonski vrtovi, kaktusi koji zapravo nikada i nisu pali u zaborav, održavanje bilja te komadi namještaja poput, primjerice, mini staklenika koji na tom području mogu biti od koristi. Velik broj korisnika ove je godine posebnu pažnju posvetio i pretrazi savjeta za kreiranje prirodnih bazena.

Iako smo tek na početku jeseni, čini se, ovi su trendovi primjenjivi u baš svako doba godine i silazak s liste najpopularnijih neće se dogoditi tako skoro. Uostalom, jesenski dani bit će daleko ljepši provedete li ih u kakvoj modernoj, zaobljenoj žutoj fotelji ispijajući čaj iz ručno izrađene šalice, s pogledom na vertikalni vrt koji ste sami uzgojili.

Trendovi u uređenju interijera: Praktičnost, udobnost i održivost na prvom mjestu (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više