Search

Tržnica u Vodicama najbolje je od europskog javnog prostora

Tržnica u Vodicama najbolje je od europskog javnog prostora

Projekt koji je primijetila Europa


Image: Damir Žižić

Hrvatska arhitektura u svijetu je sve poznatija, a nove dobre vijesti dolaze iz Barcelone. Tamo se održava The European Prize for Urban Public Space, u sklopu kojeg su objavljene i nominacije za ovogodišnje izdanje nagrade. Među finalistima je i projekt Tržnice i ribarnice u Vodicama arhitekta Dinka Peračića.

Riječ je o bijenalnoj nagradi koja je utemeljena 2000. godine i dodjeljuje se već deveti put. Organizatore nagrade čini sedam europskih institucija, a cilj projekta je prepoznavanje i valoriziranje izvrsnih projekata koji "brane" kvalitetu javnog prostora u europskim gradovima. Projekt Tržnice i ribarnice u Vodicama već je osvojio međunarodno nagradu Piranesi Award, dobio je jednu od jednako vrijednih nagrada i na Zagrebačkom Salonu, a također je bio nominiran za nagradu Viktor Kovačić Udruženja hrvatskih arhitekata. Dinko Peračić je izbornik hrvatskog nastupa na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu koje se otvara sljedećeg tjedna u Veneciji.

Tržnica u Vodicama najbolje je od europskog javnog prostora (фото 1)

Međunarodni žiri je između čak 276 nominiranih projekata iz cijele Europe, koje su predložili lokalni stručnjaci, izabrao 25 finalista među kojima je već hvaljeni i nagrađivani projekt ovog arhitekta. Izabrani radovi predstavljaju ono najkvalitetnije u europskom javnom prostoru izgrađeno u posljednje dvije godine, a među projektima za nagradu konkuriraju trgovi, mostovi, obalni pojasevi, biciklističke staze, parkovna uređenja i ostali urbanističko-arhitektonski projekti u javnom prostoru.

Tržnica u Vodicama najbolje je od europskog javnog prostora (фото 2)

Između 25 najboljih nalaze se projekti iz 13 europskih zemlja, ponajviše iz Španjolske (6 projekata) te Danske (4 projekta). Svi finalisti bit će dio putujuće izložbe u niz europskih i svjetskih gradova tijekom sljedeće dvije godine. Među finalistima će žiri izabrati pobjednike te dobitnike posebnih priznanja, a objava će uslijediti u srpnju.

Tržnica u Vodicama najbolje je od europskog javnog prostora (фото 3)

Nagradom The European Prize for Urban Public Space hrvatska arhitektura je "slavila" 2006., kada je Nikola Bašić za projekt Morskih orgulja u Zadru izabran kao jedan od dva pobjednika, a projekti iz Hrvatske bili su među finalistima i na ranijim izdanjima, 2014. godine Trg Petra Zoranića u Zadru, Spomen obilježje poginulim vatrogascima na Kornatima 2010.  te 2008. godine Riva u Splitu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više