Search

U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu

U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Frano Ožbolt,
Gle Fotka studio

Na manje od sat vremena od Zagreba, dovoljno blizu, a opet dovoljno daleko, nalazi se prekrasna kuća za odmor pod imenom Green Hill. Još uvijek neotkriveni dragulj, mogli bismo reći, jer se na tržištu za najam pojavila tek u listopadu. Zoran i Katarina Krizmanić, bračni par iz Zagreba, dugo su razmišljali o idealnoj lokaciji za izgradnju kuće. Kako su oboje veliki zaljubljenici u prirodu, dvoumili su se između Gorskog kotara i Like. Gorski kotar je prevladao. A nije niti čudo jer u tom zelenilu, udišući taj gorski zrak, imate osjećaj da ste miljama udaljeni od gradske vreve, užurbanog života i stresa. “Kada smo otkrili koje se sve zelene prirodne ljepote nalaze u neposrednoj blizini; Kamačnik, Fužine, Lokvarsko jezero, Zeleni vir i Vražji prolaz, a s druge strane, na svega 30-ak minuta vožnje do mora; Opatija i Crikvenica, nismo dvojili niti sekunde. U kuću smo se zaljubili na prvi pogled, bolje rečeno na prvi udisaj mirisa drveta, kada smo u nju kročili. Odmah smo znali kako je želimo (pre)urediti i čini se da nismo pogriješili gledajući interes potencijalnih gostiju i popunjenost”, govori mi Katarina o ideji da se smjeste baš u tom dijelu Hrvatske.

U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 1)
U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 2)
U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 3)

I da, iako je službeno tržište ugledala u listopadu, prvi slobodan vikend u ovoj drvenoj ljepotici očekujte tek u ožujku 2021.

U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 4)
U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 5)
U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 6)

Green Hill kuća za odmor je smještena u Ravnoj Gori, na 930 metara nadmorske visine, tik uz poznatu planinarsku stazu Javorova kosa koja počinje upravo na ovoj lokaciji. Izrađena je u potpunosti od trupaca jelovine te se prostire na 240 m2 i 2.000 m2 okućnice. Tri spavaće sobe s bračnim krevetima, jedna dječja u potkrovlju, dvije kupaonice prostrana sauna, kamin, konoba dovoljni su razlozi da ovdje zamislimo jedan ugodan vikend za obitelj i prijatelje.

U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 7)
U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 8)
U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 9)

Osim prostranosti, uređenje kuće te raspored prostorija ovdje igraju glavnu ulogu te opravdavaju naslov ove priče - vrlo lako možemo zamisliti zimski odmor ovdje. Kuću je projektirao arhitekt Ante Lozica, a obitelj ju je samostalno preuredila, kako mi kaže Katarina, većinom u vrijeme proljetnog lockdowna. Nakon što su skinuli postojeću boju konjaka te aplicirali ‘šumski’ zelenu, zatim obložili postojeću betonsku terasu drvom, mramorne detalje također zamijenili drvenima poprimila je vanjski oblik najljepše drvene kuće za odmor u tom kraju.

U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 10)
U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 11)
U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 12)

Zatim je slijedilo unutarnje uređenje. Promijenjeni su namještaj i dekor u dnevnoj sobi i blagovaonici, jedna je dječja soba postala sauna dok je potkrovlje postalo kutak za djecu koji je do tada bio neiskorišten. Centar kuće je svakako drveni blagovaonski stol ručno rađen po narudžbi od orahovog drva, oko kojeg se ugodno druži osam ljudi. Impozantni luster koji s galerije “gleda” cijeli dnevni boravak, također je rađen po narudžbi i bivši vlasnik ga je velikodušno ostavio u nasljeđe.

U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 13)
U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 14)
U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 15)

Također, vlasnici su kreirali i dodatnu malu terasu namijenjenu za roštilj kutak, cijelo su imanje ogradili drvenom ogradom, posadili čemprese, kreirali dva „kamenjara“ na ulazu te napravili konobu.

U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 16)

Na proljeće je u planu gradnja bazena kako bi posjetiteljima i ljeta bila ugodna, a vlasnici imaju na umu i adaptaciju konobe te gradnju unutarnjeg kamina. Stoga, ako ne uspijete uloviti termin ove zime, imajte na umu ljetne praznike koji će sigurno biti hladniji i ugodniji u tom divnom Gorskom kotaru.

U ovoj kući u Ravnoj Gori rado bismo proveli baš svaku zimu (фото 17)

Foto: Frano Ožbolt, Gle Fotka studio

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više