Search

U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život

U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život

Tekst: Tina Kovačiček


Ivanu Perišić pamtimo po odličnim projektima i kulturnim eventima koje organizira u sklopu svog Svibanj projekta (tradicija Badnjaka u podne na Europskom trgu se ne zaboravlja), a Nana Nadarević je već nekoliko godina PR menadžerica poznatog beauty brenda, ali i vlasnica jednog od duhovitijih Instagram profila domaćih digitalnih bespuća. U vrijeme pandemije, njih su se dvije počele intenzivnije družiti okupljene oko novih ideja, DIY momenata i traženja nekog kreativnog izlaza iz onog što zovemo ”zaustavljena godina globalnom pandemijom”, iza nas, na svu sreću.

U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 1)
U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 2)
U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 3)

Rezultat njihovog druženja i sličnog razmišljanja je novi, malen, i beskrajno šarmantan prostor u zagrebačkoj Tomašićevoj ulici. Ime mu je Porculan, a one su se konačno usudile biti kreativne, za ozbiljno. Pustile su nas unutra, objasnile o čemu se radi i najavile što im je sve u planu. Nama se jako sviđa kako “o dekoracijama za život” razmišljaju ove dvije opuštene i šarmantne dame.

U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 4)
U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 5)
U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 6)

Što je Porculan?

Porculan je za nas više od dućana za dekoriranje interijera, to je stil života u kojem se njeguje i prepoznaje sve lijepo. Svi proizvodi koje ćete naći kod nas u dućanu oplemenit će vaš životni prostor i uljepšati svakodnevicu. Trenutno u ponudi imamo lampe, stoliće, taburee, keramiku i dekoracije od odbačenih knjiga. Možda će biti malo zbunjujuće kada kažemo kako još uvijek ne prodajemo porculan (smijeh), ali ime je proizašlo iz uvjerenja kako porculan i lijepe stvari ne treba čuvati za posebne prilike već da u njima treba uživati svaki dan.

U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 7)
U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 8)

Kako ste došle na ideju da ga pokrenete u Tomašićevoj, što vas je spojilo, inspiriralo, potaknulo na ovaj kreativan poduzetnički potez?

S obzirom na to da kvart oko Martićeve još od prvog Design districta nosi umjetničko-dizajnerski pečat, Tomašićeva je bila logičan izbor. Vibrantne uličice, zanimljivi lokali i kafići okupljaju veliki broj interesantnih i osebujnih susjeda i sugrađana koji nam često ulaze u dućan sa sugestijama, pohvalama i komentarima koji će svakako u budućnosti učiniti Porculan još zanimljivijim mjestom. Stoga možemo reći kako se naš mali dućan već saživio s kvartom.

Putevi su nam se ukrstili prije šest godina, a poslovni odnos ubrzo je postao prijateljski. Nije trebalo dugo da skužimo kako dijelimo ljubav spram pomaknutih detalja, mističnih atmosfera i dramatičnih interijera. Nakon godina opsesivnog slanja fotki inspiracije, taj savršeni moodboard smo poželjele u stvarnosti i tako je nastala ideja Porculana i "dekoracija za život".

U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 9)
U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 10)
U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 11)

Zašto nam je trebalo ovakvo mjesto u gradu?

Željele smo osmisliti mjesto koje nije samo dućan u kojem se prodaju stvari, nego i mjesto u kojem možete uživati svim čulima i koje će vas inspirirati. Smatramo kako nam je nakon prošle (a i ove godine) svima potrebno više lijepoga, a naš shop u Tomašićevoj prvi je korak u smjeru da naše živote i naš grad obogatimo s malo čarobnog porculana.

U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 12)
U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 13)
U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 14)

Koje su to "prve dekoracije za život" koje su trenutno u ponudi, tko ih autorski potpisuje?

U Porculanu trenutno, uz naš dizajn, nudimo i lampe brendova Brajak Vitberg i Ja lampa te keramiku Nataše Ninić. Također, izrađujemo i vlastite dekoracije od odbačenih knjiga, oblake i taburee za ljude i pse, a posebnu pažnju privukao je multifunkcionalni komad namještaja Skala, obložen keramikom. Skala može biti stalak za televizor, polica s ladicama, mala tribina ili stolić. Zanimljivo je kako Skalu za sada niti jedan od naših klijenata nije koristio na isti način.

U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 15)

Što je sve u planu?

Cilj Porculana je okupiti zanimljive i niche produkt dizajnere iz regije kako bi pronašli svoje mjesto na hrvatskom tržištu. Osim razvijanja vlastitih proizvoda poput Skale ili Siena&Šimer taburea koje planiramo, osim klasičnim punjenjem, puniti i recikliranim vrećicama, u dolasku su nam grafike i printevi te jedna neobična glazbena suradnja. Osim opipljivih proizvoda, imamo u planu realizirati i radionice na otvorenom te uređivanje interijera kroz doživljaj za sva osjetila.

U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 16)
U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 17)
U Zagrebu se otvorio Porculan, divan dućan s dekoracijama za život (фото 18)

Zašto bismo trebali posjetiti Porculan i kada vas tamo možemo pronaći?

Voljeli bismo da nas posjete, ne samo oni zainteresirani za kupnju, nego i oni koji samo žele doživjeti naš interijer i atmosferu koja tamo vlada. Naša vrata otvorena su svima koji uživaju u lijepome i smatraju kako je svaki dan dovoljno posebna prilika da se koristi bakin stari porculan. (smijeh). U showroomu ćete nas radnim danom najčešće zateći u popodnevnim satima, a posjete inače radimo po dogovoru. Sve informacije za sad dijelimo na svom Instagram profilu @porculan_shop 

Leave a comment

više