Search

Ugodan i prostran dnevni boravak zagrebačkog stana

Ugodan i prostran dnevni boravak zagrebačkog stana

Moderno i funkcionalno


Image: PR

Različite boje i zanimljivi detalji čine razliku ovom ugodnom i prostranom dnevnom boravku

Uređenje jedne veće prostorije po funkcionalnim zonama često se može pokazati većim izazovom u smislu vizualno-estetskog povezivanja različitih vrsta namještaja i tonova, nego što je to samo fizičko smještanje različitih elemenata. Takav slučaj bio je i s modernim trosobnim stanom u Zagrebu. Najveći dio ukupne površine 120 m2 pokriva objedinjen prostor kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka.

Vlasnici stana željeli su moderan i funkcionalan interijer u kojem različite boje i zanimljivi dekorativni dodaci stvaraju toplinu i određuju karakter svake zone. U manjem dijelu prostorije smještena je kuhinja renomirane talijanske tvrtke u kojoj dominira bijela boja zidova i kuhinjskih elemenata, "razbijena" crnim detaljima. Crno-bijelom kontrastu uvelike pridonosi i tamna napa suvremenih linija, koja poput kakve slike upotpunjava i zaokružuje kuhinjsku cjelinu. Dojam suvremenog prostora pojačan je sjajnim srebrnim te tamnim staklenim dijelovima kuhinjskih aparata, koji refleksijom iz više izvora prirodne svjetlosti i nenametljive plafonske rasvjete čine prostor razigranijim i zanimljivijim. Odsjaj svjetlosti s gornjih ploha kuhinjskog namještaja kao i s parketa visokog sjaja čine ovu kuhinju vizualno većom i svjetlijom.

sljivik

Kako u kuhinji nema visećih gornjih elemenata, prostor za odlaganje organiziran je u većem šanku u obliku slova L, čiji izgled je ujednačen s ostatkom kuhinjskog namještaja, a koji svojim zaobljenim gornjim plohama čini ovaj dio prostorije mekšim, dodajući toplinu njegovoj hladnoj bijelo-crnoj tonskoj osnovi. Istu svrhu unošenja topline imaju i crveni dekorativni detalj na jednostavnim bijelim zastorima te crveni aparat za kavu. Bijelo-crno-crvenu harmoniju upotpunjavaju i atraktivan metalni crveni barski stolac te crvena zdjela za voće, čija prozračnost dodatno oplemenjuje prostor, a da ga pritom nimalo ne preuzima niti vizualno zagušuje. Kako u stanu nema klasične, odvojene smočnice, tu svrhu je preuzeo veći ugradbeni ormar u potpunosti identičan ostatku kuhinjskog namještaja, s jednostavnim ručkama ravnih linija.

sljivik

Između zone za kuhinje i dnevnog boravka smjestila se blagovaonica, obučena u bijelo-zelenu kombinaciju, nadopunjenu dominantnim žarko crvenim dekorativnim detaljem na zidu. Bijeli su i zidovi, stol i komoda, koja je jednake visine kao i gotovo neprimjetan bijeli radijator, dok su nježno zelene stolice pod nazivom Glove iz talijanskog studija Molteni & C presvučene identičnim tekstilom kao i sofa istog proizvođača smještena u zonu dnevnog boravka. Kako bi se izbjeglo da ovaj dio prostorije izgleda suviše strogo i uniformno, a naročito zato što je sav namještaj gotovo jednake visine, iskoristilo se više dekorativnih elemenata (keramička zdjela za voće, stolna lampa, skulpture) različitih oblika i dimenzija, a koje se bojom i dalje sljubljuju s okolnim prostorom.

sljivik

Funkciju crvene boje u kuhinji i blagovaonici u dnevnom boravku sada preuzima ljubičasta (stolica, detalji na dekorativnim jastučićima). Senzualna i mistična, ova boja istovremeno unosi smirenje i radost, a da pritom nije nimalo pomućena elegancija i sklad cjelokupne prostorije. Toplije boje sjedećeg namještaja, a naročito zanimljivi jastučići s različitim motivima koji pripadaju različitim stilovima uređenja, pozivaju na opuštanje i optimizam.

sljivik

sljivik

Više na: http://www.indizajn.rtl.hr/

Related articles

Buro 24/7 Selection

više