Traži

Ukrasite božićnu jelku kuglicama s hrvatskim potpisom

Ukrasite božićnu jelku kuglicama s hrvatskim potpisom

Koogle


Fotografija: Maja Danica Pečanić

Ovog Božića biste možda mogli razmisliti o odabiru dekoracija s tradicijskim pečatom

Diplomirana povjesničarka umjetnosti i konzervatorica Martina Šimunković odlučila je nakon godina provedenih na zaštiti i očuvanju, uglavnom ugroženih tradicijskih obrta diljem Hrvatske, pokušati spasiti i nastaviti svoj obiteljski obrt. Tako su nastale Koogle, iza čijeg imena se kriju originalne ručno rađene staklene kuglice za bor koje su u poplavi generičkih ukrasa apsolutno osvježenje. Čiste, prozračne i jednostavne, na nenametljiv, a opet efektivan način mogu poslužiti kao alternativa uobičajenim božićnim dekoracijama.

Iako je njihov konačan izgled jednostavan, izrada samih kuglica to zasigurno nije. "Za izučiti vještinu puhanja stakla potrebna je godina dana rada, strpljenja i upornosti. Od prozirne staklene cijevi od koje se izrađuju kuglice do završnog proizvoda koji je upakiran u kartonsku kutiju spreman za police u dućanu, potrebno je svaku kuglicu 'prebaciti' točno 9 puta iz ruke u ruku, što govori o složenosti procesa za koje je potrebno vrijeme i strpljenje", govori Martina. Inspiraciju za nastanak novih dizajna pronalazi u prirodi na način da staklenu kuglicu ispunjava prirodnim materijalima (perjem, špagom, suhim biljem, mahovinom, pijeskom itd.), ali i sitnicama kao što su drvene perlice, bojice, gumbići, fotografije, koje ih čine još efektivnijim.

Osim što su kuglice ovog tipa sasvim drugačije od onih koje uglavnom pronalazimo u ponudi u blagdansko vrijeme, njihov dizajn čuva kulturu obrta i na moderan način nastavlja dugogodišnju staklopuhačku tradiciju izrade božićnih ukrasa. Iako trenutno samo na razini hobija, Martina se nada kako bi Koogle mogle prerasti u stalniji angažman. "Time bih uspjela pomiriti proizvodnju, kreativnost i ono najvažnije, nastavak obiteljskog obrta. Ali... sve u svoje vrijeme", kaže.

Za sada se Koogle prodaju u dućanima u Zagrebu: Brabantia u Gundulićevoj, Take Me Home u Tomićevoj, Grich Witch u Mesničkoj i u Opatiji u Knjižari Adamić. Dolaze u tri veličine promjera 6, 8 i 10 centimetara, a pakiraju se u posebne ukrasne kartonske kutije. Najveća Koogla pakira se pojedinačno, dok se ostale pakiraju u kutije po 4 komada. Kooglama možete ukrasiti vlastitu jelku, ali mogu poslužiti i kao odličan božićni poklon, pogotovo ako se odlučite za osobniju varijantu staklene kuglice čiji dizajn možete predložiti putem Facebook stranice.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više