Search

Ukrasite božićnu jelku kuglicama s hrvatskim potpisom

Ukrasite božićnu jelku kuglicama s hrvatskim potpisom

Koogle


Image: Maja Danica Pečanić

Ovog Božića biste možda mogli razmisliti o odabiru dekoracija s tradicijskim pečatom

Diplomirana povjesničarka umjetnosti i konzervatorica Martina Šimunković odlučila je nakon godina provedenih na zaštiti i očuvanju, uglavnom ugroženih tradicijskih obrta diljem Hrvatske, pokušati spasiti i nastaviti svoj obiteljski obrt. Tako su nastale Koogle, iza čijeg imena se kriju originalne ručno rađene staklene kuglice za bor koje su u poplavi generičkih ukrasa apsolutno osvježenje. Čiste, prozračne i jednostavne, na nenametljiv, a opet efektivan način mogu poslužiti kao alternativa uobičajenim božićnim dekoracijama.

Ukrasite božićnu jelku kuglicama s hrvatskim potpisom (фото 1)

Iako je njihov konačan izgled jednostavan, izrada samih kuglica to zasigurno nije. "Za izučiti vještinu puhanja stakla potrebna je godina dana rada, strpljenja i upornosti. Od prozirne staklene cijevi od koje se izrađuju kuglice do završnog proizvoda koji je upakiran u kartonsku kutiju spreman za police u dućanu, potrebno je svaku kuglicu 'prebaciti' točno 9 puta iz ruke u ruku, što govori o složenosti procesa za koje je potrebno vrijeme i strpljenje", govori Martina. Inspiraciju za nastanak novih dizajna pronalazi u prirodi na način da staklenu kuglicu ispunjava prirodnim materijalima (perjem, špagom, suhim biljem, mahovinom, pijeskom itd.), ali i sitnicama kao što su drvene perlice, bojice, gumbići, fotografije, koje ih čine još efektivnijim.

Osim što su kuglice ovog tipa sasvim drugačije od onih koje uglavnom pronalazimo u ponudi u blagdansko vrijeme, njihov dizajn čuva kulturu obrta i na moderan način nastavlja dugogodišnju staklopuhačku tradiciju izrade božićnih ukrasa. Iako trenutno samo na razini hobija, Martina se nada kako bi Koogle mogle prerasti u stalniji angažman. "Time bih uspjela pomiriti proizvodnju, kreativnost i ono najvažnije, nastavak obiteljskog obrta. Ali... sve u svoje vrijeme", kaže.

Ukrasite božićnu jelku kuglicama s hrvatskim potpisom (фото 2)

Za sada se Koogle prodaju u dućanima u Zagrebu: Brabantia u Gundulićevoj, Take Me Home u Tomićevoj, Grich Witch u Mesničkoj i u Opatiji u Knjižari Adamić. Dolaze u tri veličine promjera 6, 8 i 10 centimetara, a pakiraju se u posebne ukrasne kartonske kutije. Najveća Koogla pakira se pojedinačno, dok se ostale pakiraju u kutije po 4 komada. Kooglama možete ukrasiti vlastitu jelku, ali mogu poslužiti i kao odličan božićni poklon, pogotovo ako se odlučite za osobniju varijantu staklene kuglice čiji dizajn možete predložiti putem Facebook stranice.

Ukrasite božićnu jelku kuglicama s hrvatskim potpisom (фото 3)Ukrasite božićnu jelku kuglicama s hrvatskim potpisom (фото 4)Ukrasite božićnu jelku kuglicama s hrvatskim potpisom (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više