Search

Uređenje dvorišta može biti prava umjetnost, upoznajte dizajnera Scotta Shradera

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Prije nekoliko tjedana preporučili smo vam nekoliko Instagram profila na kojima ćete pronaći inspiraciju za uređenje vrta i dvorišta, a danas vas upoznajemo s radom krajobraznog arhitekta Scotta Shradera, koji se specijalizirao za uređenje dvorišta koja okružuju vile u Kaliforniji. Tim poslom se bavi više od 30 godina, a u čast jubileja u suradnji s izdavačkom kućom Rizzoli izdao je knjigu "The Art of Outdoor Living" u kojoj je ukoričio priče i fotografije svojih 13 najboljih projekata.

Uređenje dvorišta može biti prava umjetnost, upoznajte dizajnera Scotta Shradera (фото 1)

Ono što je posebno u njegovom radu i kako zapravo započinje svaki novi zadatak je boravkom u kući, umjesto u dvorištu, kojem treba udahnuti novi život. Kako kaže, jedna od najbitnijih stvari pri kreiranju vrta je kako on izgleda kada ga ukućani promatraju iz svojih soba. Kada dobije jasnu viziju, Shrader izlazi van gdje se potom odvija prava magija, a ono što mu je najbitnije je da sve kreacije budu vizualno privlačne, ali i funkcionalne. Među njegove klijente upisali su se i voditeljica Ellen DeGeneres i glimac Patrick Dempsey. Potonji je kupio kuću "Tin House" koju je dizajnirao Frank Gehry, strogog geometrijskog izgleda koju je Shrader oplemenio zen vrtom u koje je "doselio" stabla masline.

Uređenje dvorišta može biti prava umjetnost, upoznajte dizajnera Scotta Shradera (фото 2)
Uređenje dvorišta može biti prava umjetnost, upoznajte dizajnera Scotta Shradera (фото 3)
Uređenje dvorišta može biti prava umjetnost, upoznajte dizajnera Scotta Shradera (фото 4)

Njegov stil je inspiriran estetikom 60-ih godina prošlog stoljeća, a na mood boardu su obavezne fotografije europskih imanja jer je duh Europe ono što želi postići u svim svojim projektima. Shrader je, naime, proputovao Španjolsku, Italiju i Grčku jer su to zemlje koje imaju sličnu klimu kao Kalifornija. Ono što ističe je činjenica da kad krajobrazni arhitekt osmisli i postavi elemente u dvorištu on mora da misli podosta godina unaprijed, budući da će se sve dramatično promijeniti u ciklusu od 20 godina.

Uređenje dvorišta može biti prava umjetnost, upoznajte dizajnera Scotta Shradera (фото 5)

Kada je izbor boja u pitanju Shrader vjeruje da paletu treba ograničiti. I zaista, većina projekata na kojima je radio vrlo su elegantni upravo zbog činjenice da najčešće koristi tek nekoliko boja: zelenu, krem i sivu. Ako razmišljate da se ovog ljeta posvetite uređenju vlastite oaze na svježem zraku, toplo vam preporučujemo da detaljno proučite rad ovog virtuoza. Držimo vam palčeve.

Leave a comment

više