Search

Uz ove odlične savjete lako ćete odabrati luster za vašu dnevnu sobu

Uz ove odlične savjete lako ćete odabrati luster za vašu dnevnu sobu

Tekst: BURO.


Većina nas prati uobičajena pravila kada je rasvjeta u pitanju, često i bez previše razmišljanja. Kad je u pitanju izbor lustera držimo se klasike i minimalizma, jer dok dođemo do rasvjete u fazi renoviranja i useljavanja više nemamo snage za velike dizajn eksperimente. Ipak, to nije razlog da uz funkcionalnost dodate i još ponešto. Donosimo vam savjete zahvaljujući kojima možete pronaći savršen luster – baš za vaš prostor.

Uz ove odlične savjete lako ćete odabrati luster za vašu dnevnu sobu (фото 1)

Eksperimentirajte sa stilom uređenja

Luster je zapravo idealan detalj da malo začinite stvari. Primjera radi, ako ste interijer uredili u tradicionalnom stilu, možete dodati luster modernog dizajna, ili obrnuto. Neka vam neočekivano bude lajt motiv, eklektika je često dobitna kombinacija zbog čega će vaš prostor dobiti karakter i postati samo vaš.

Uz ove odlične savjete lako ćete odabrati luster za vašu dnevnu sobu (фото 2)

Razmislite o balansu

Veliki luster u dnevnoj sobi ponekad može djelovati preteško i preupadljivo. Prije nego što se odlučite za rasvjetno tijelo razmislite o materijalima i teksturama koji prevladavaju u sobi. Tekstil, papir, pa čak i staklo uvijek mogu biti dobro rješenje, ako vam je potrebno da rasteretite prostor. Ako je soba pretrpana, razmislite o nekom delikatnijem lusteru.

visina je bitna

Na sličan način kao što bez razmišljanja postavljamo luster iznad blagovaonskog stola, učinit ćemo to i sa stolčićima u dnevnoj sobi. To je dobra pozicija, kako biste naglasili sobu i dekoraciju, ali vodite računa da luster, ili više njih ne smeta gostima da se vide preko prostorije, ili još gore da udaraju glavom kad se približe stolčiću.

Uz ove odlične savjete lako ćete odabrati luster za vašu dnevnu sobu (фото 3)

Centrirajte

Ako luster postavite na sam centar plafona u prostoriji to će vam kasnije dati više opcija da aranžirate zonu za sjedenje po želji jer će centralna pozicija lustera služiti kao „sidro“ pa namještaj ne mora biti poravnat. Naravno, razmišljajte hoćete li tuda prolaziti, u tom slučaju odlučite se za kraći kabel.

Plus jedan

Ako imate visoke plafone, ili se radi o većoj sobi obavezno razmislite o kombinaciji nekoliko lustera. Rasporedite ih s dovoljnim razmakom i uživajte u svjetlosnom efektu koji ćete postići time.

Uz ove odlične savjete lako ćete odabrati luster za vašu dnevnu sobu (фото 4)

Kombinirajte

Ako su vaša dnevna soba, blagovaonica i kuhinja dio istog otvorenog prostora, vrlo ćete vjerojatno poželjeti uklopiti sva rasvjetna tijela, ili čak koristiti iste lustere, ili bar one iz iste kolekcije. Ipak, u suvremenim domovima bitno je da su svjetla dobro pozicionirana, manje je bitno da se radi o sličnim komadima. Teško je ubosti pravi miks, ali ako dobro razmislite o tome možete ubosti pravi dizajn bingo. Odaberite jedan element (tekstura, oblik, linije, ili tip sjenila) i ponovite na svakom mjestu gdje stavljate luster kako bi postigli balans. Isprobavajte dok ne dobijete dobitnu kombinaciju.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više