Search

Uzbuna u kokošinjcu ili pogledajte eco-friendly projekt hrvatskih arhitekata o kojem piše i cijenjeni Designboom

Uzbuna u kokošinjcu ili pogledajte eco-friendly projekt hrvatskih arhitekata o kojem piše i cijenjeni Designboom

Kokošvaroš - Eko dom sretnih koka projekt je arhitektonskog studija SKROZ


Image: Bosnić+Dorotić,
Marko Mihaljević

U Rakovom potoku, malom naselju u blizini Samobora, nalazi se jedinstveni kokošinjac koji nosi i totalno cool ime Kokošvaroš...

Riječ je o farmi za ekološki uzgoj peradi, ali i projektu koji ima turističko-edukativnu svrhu prezentacije uzgoja svim njegovim posjetiteljima. Izravan poticaj investitoru za pokretanje samog projekta i izgradnju Kokošvaroši bio je razgovor s lokalnom djecom vrtićke dobi, koja nisu znala kako točno "nastaju jaja", što je bilo posebno neočekivano s obzirom na to da se radi o ruralnom okruženju. 

Uzbuna u kokošinjcu ili pogledajte eco-friendly projekt hrvatskih arhitekata o kojem piše i cijenjeni Designboom (фото 1)

Ideja stvaranja prostora i projekta koji će imati ambivalentnu funkciju te, osim uzgoja peradi, dovoditi posjetitelje u kokošinjac, usmjerila je inicijalno postavljanje koncepta Kokošvaroši: kokošinjac funkcionira kao malo naselje sa svim osnovnim funkcijama u vidu smještajnih jedinica, servisa, trgova, ulica i javnih građevina. Kako bi se omogućio pristup posjetitelju, formirana je "javna" ulica kojom je stvoren centralni prostor u neposrednom vizualnom kontaktu s kokošinjcem, ali bez ometanja njegove osnovne funkcije uzgoja peradi... Centralna zona Kokošvaroši namijenjena je kretanju posjetitelja i poljoprivrednika (njihovom hranjenju, čišćenju i brizi o životinjama) dok su okolne zone namijenjene isključivo životu i stanovanju peradi.

Uzbuna u kokošinjcu ili pogledajte eco-friendly projekt hrvatskih arhitekata o kojem piše i cijenjeni Designboom (фото 2)

Ideja projekta iza kojeg stoji arhitektonski studio SKROZ bila je preklopiti i pomiriti funkcionalne zahtjeve eko uzgoja, obiteljskog gospodarskog prostora, a kroz suvremeno oblikovanje i primjenu tradicijskih materijala zadržati duh i šarm seoskog kokošinjca. S obzirom na različite funkcije, Kokošvaroš broji 3 različita tipa nastambi, ovisno o namjeni, gdje je u prvoj grupi smješteno ukupno 400 nesilica, u drugoj 100 pilića za tov te u trećoj 30 pilića s kvočkama. 

Uzbuna u kokošinjcu ili pogledajte eco-friendly projekt hrvatskih arhitekata o kojem piše i cijenjeni Designboom (фото 3)

Kao nadogradnja na samu arhitekturu kokošinjca, zbog turističkog aspekta projekta, ali i radi lakše orijentacije samih korisnika u "naselju", izrađen je i vizualni identitet Kokošvaroši - koja dobiva svoj grb, zastave, imena trgova pa čak i kućne brojeve. Tako u naselju postoje Glavni Kokodvor, Međunarodni Kokokoledž, Trg Prvog jajeta i Pileći vrtić (Chickengarden). Engleski naziv naselja je Chickenville. 

Uzbuna u kokošinjcu ili pogledajte eco-friendly projekt hrvatskih arhitekata o kojem piše i cijenjeni Designboom (фото 4)

Uzbuna u kokošinjcu ili pogledajte eco-friendly projekt hrvatskih arhitekata o kojem piše i cijenjeni Designboom (фото 5)

Uzbuna u kokošinjcu ili pogledajte eco-friendly projekt hrvatskih arhitekata o kojem piše i cijenjeni Designboom (фото 6)

Uzbuna u kokošinjcu ili pogledajte eco-friendly projekt hrvatskih arhitekata o kojem piše i cijenjeni Designboom (фото 7)

Uzbuna u kokošinjcu ili pogledajte eco-friendly projekt hrvatskih arhitekata o kojem piše i cijenjeni Designboom (фото 8)

Uzbuna u kokošinjcu ili pogledajte eco-friendly projekt hrvatskih arhitekata o kojem piše i cijenjeni Designboom (фото 9)

Uzbuna u kokošinjcu ili pogledajte eco-friendly projekt hrvatskih arhitekata o kojem piše i cijenjeni Designboom (фото 10)

Uzbuna u kokošinjcu ili pogledajte eco-friendly projekt hrvatskih arhitekata o kojem piše i cijenjeni Designboom (фото 11)

Uzbuna u kokošinjcu ili pogledajte eco-friendly projekt hrvatskih arhitekata o kojem piše i cijenjeni Designboom (фото 12)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više