Search

Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom

Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom

Projekt Studija Geci


Image: PR

Riječ je o projektu moderne obiteljske kuće s bajkovitim pogledom, koja se nalazi na obroncima tik iznad austrijskog jezera Wörthersee

Nakon što su dobili prestižnu nagradu SBID International Design Awards za komercijalne prostore, hrvatski arhitektonski Studio Geci, pod vodstvom Edite Geci, dobio je priliku za rad na internacionalnim projektima, kojima su, kako i sami ističu, stremili. Konkretno, ostvarili su mogućnost rada na projektu u Austriji, točnije na prekrasnom jezeru Wörthersee koje inače slovi kao mondeno austrijsko ljetovalište. Riječ je o projektu moderne obiteljske kuće koja se nalazi na obroncima iznad samog jezera s impresivnim pogledom. Po uzoru na svjetski poznate "glass house" koje karakteriziraju predimenzionirane staklene stijene i "spajanje" eksterijera sa samim interijerom kuće, glavni je akcent ovog prekrasnog stambenog zdanja.

Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 1)

Sam interijer prati osnovne smjernice vlasnika kuće koje je bilo potrebno zadovoljiti, pa se tako u centralnom dijelu nalazi kuhinja sastavljena od dva dijela, prednjeg koji je povezan s blagovaonskom zonom i stražnjim, radnim dijelom kuhinje. Na taj način postigla se značajna funkcionalnost same kuhinje, koja paralelno zadovoljava i visoke estetske kriterije. Kuhinja je, kao i svi ostali elementi u kući, ručno rađena po mjeri od strane tvrtke Tom-Lam, pri čemu su korišteni vrhunski materijali, kao i sami uređaji uklopljeni u nju.

Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 2)

Ono što je zanimljivo jesu i podne obloge u kojima se isprepliću kamen i parket, ovisno o kojem dijelu kuće je riječ. Primjerice, cijeli dnevni boravak je u kamenu, dok je u onim malo intimnijim prostorijama postavljen ipak parket. Iako je kuća projektirana upravo tako da je prirodno osvjetljenje maksimalno moguće iskoristiti, veliki naglasak stavljen je i na primarnu rasvjetu u obliku implementiranih "spotica", koja je dodatno naglašena onom dekorativnom sekundarom u obliku dizajnerskih rasvjetnih tijela, kao što su primjerice ona s potpisom Artemide. Naravno da to nisu jedini dizajnerski primjerci u kući, većina namještaja i opreme je high end, pa tako u dnevnom boravku možemo pronaći kultnu Groundpiece sofu te Molten stolce, kao i Coren tepihe. Inače, neki od dekorativnih elemenata naručeni su i dostavljeni iz Hrvatske te prilagođeni samom prostoru na licu mjesta.

Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 3)

S obzirom da je cijela kuća transparentna i vrlo prozračna, isti efekt željelo se postići i u svim prostorijama. Kuća se tako može pohvaliti galerijom s ostakljenom ogradom kako bi se stvorila svojevrsna protočnost između etaža. Kuća, nimalo neočekivano, osim spavaćeg trakta ima i onaj gostinjski koji je potpuno izoliran. No, vratimo se ipak na spavaću sobu vlasnika koja se može pohvaliti spektakularnom integriranom kupaonicom s kadom iz koje se pruža pogled na beskrajno lijepo austrijsko jezero, a tu je svakako i nezaobilazna walk-in garderoba koja ima dodatnu funkciju zida s reflektirajućom plohom koja omogućuje da se "iznutra vidi sve, ali ne i obrnuto".

Prevladavajući neutralni tonovi, njihovo međusobno pretapanje, velika količina prirodne svjetlosti, prostranost te visoka estetika interijera, ali i eksterijera, naglašena pomno biranim dizajnerskim komadima, faktori su koji su ovu kuću učinili pravom arhitektonskom ljepoticom, naravno, s hrvatskim potpisom.

Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 4)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 5)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 6)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 7)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 8)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 9)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 10)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 11)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 12)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 13)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 14)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 15)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 16)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 17)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 18)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 19)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 20)Veličanstvena kuća u Austriji s hrvatskim potpisom (фото 21)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više