Search

Veliki uspjeh za hrvatsku arhitekturu u Piranu

Veliki uspjeh za hrvatsku arhitekturu u Piranu

Hrvatska među pobjednicima


Image: via Vizkultura

Ovog se vikenda u Piranu održava najpoznatija međunarodna arhitektonska konferencija u Sloveniji - Piranski dnevi arhitekture, iz koje stižu fantastične vijesti za hrvatsku arhitekturu!

Naime sinoć su objavljeni dobitnici ovogodišnjih Piranesi Awards - nagrada za arhitekturu koje se dodjeljuju od 1983. godine. Glavnu nagradu Piranesi Award, između 38 nominiranih projekata iz 8 zemalja regije, ponajboljih izvedbi arhitektonske produkcije iz posljednje dvije godine predloženih od strane nacionalnih selektora, dobio je mladi hrvatski arhitekt Dinko Peračić za projekt Tržnice i ribarnice u Vodicama!

Njegov hvaljen projekt već je nagrađen jednom od šest jednakovrijednih nagrada 50. Zagrebačkog Salona, a nagrade dolaze tik nakon nedavne objave da će upravo Peračić biti povjerenik hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu 2016. Osim odluke o glavnoj nagradi žiri je dodijelio i dva posebna priznanja, od kojih jedno također ide u Hrvatsku, i to Radionici arhitekture i Vanji Ilić za projekt Muzeja Vučedolske kulture pokraj Vukovara!

Veliki uspjeh za hrvatsku arhitekturu u Piranu (фото 1)

Da glavna nagrada Piranesi i jedno od dva priznanja idu u Hrvatsku najveći je uspjeh domaćih arhitekata u tridesetogodišnjoj povijesti ove nagrade i konferencije, i jasan pokazatelj kako recentna domaća arhitektura itekako ima što tražiti među internacionalnim nagradama i jakoj konkurenciji. Podsjetimo, Piranesi Awards od hrvatskih su arhitekata do sada osvojili Idis Turato i Saša Randić, za projekt škole Fran Krsto Frankopan u Krku (2005.) te Hrvoje Njirić, za projekt Dječjeg vrtića u Retkovcu (2007.).

Cijelu vijest pročitajte na Vizkultura.hr

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više