Traži

Vertikalne šume veliki su hit kojim bismo mogli spasiti planetu, a ona u Kairu osvojila nas je jednostavnim, ali efektnim dizajnom

Vertikalne šume veliki su hit kojim bismo mogli spasiti planetu, a ona u Kairu osvojila nas je jednostavnim, ali efektnim dizajnom

Stefano Boeri u novom, genijalnom projektu

Tekst: L.L.


Fotografija: Big Picture Visual,
Stefano Boeri Architetti

Talijanski arhitekt i dizajner Stefano Boeri dizajnirao je vertikalnu šumu u Kairu, glavnom gradu Egipta i, priznajemo, projekt koji je tek u svojim začetcima izgleda zbilja zadivljujuće. U suradnji s egipatskim dizajnerom Shimaajem Shalashom i talijanskom arhitekticom Laurom Gatti, Boeri je osmislio koncept koji bi trebao zaživjeti u odvojenom dijelu Kaira u kojem će uskoro biti smještene glavne zgrade vlade i prostori stranih ambasadora. Riječ je o tri zgrade sa sedam katova koje zbog zelenila ukomponiranih u sam dizajn izgledaju spektakularno, a osim toga, bilje posađeno na balkonima zgrada doprinijet će stvaranju prirodnog hlada i bolju kvalitetu zraka, a samim time i življenja.

Vertikalne šume veliki su hit kojim bismo mogli spasiti planetu, a ona u Kairu osvojila nas je jednostavnim, ali efektnim dizajnom (фото 1)

Svaka od tri zgrade bit će visoka 30 metara i isto toliko široka, a predviđeno je da će na njih biti raspoređeno više od 350 drva i oko 14 tisuća grmova u više od 100 vrsti. Sve je bilje pažljivo birano i prilagodljivo tamošnjoj klimi, a zanimljivo je spomenuti i kako su birane vrste drveća i bilja koje cvjetaju u različita doba godine pa će tako pogled na novoizgrađene zgrade biti spektakularan kroz svih 12 mjeseci.

Projekt bi u realizaciju trebao krenuti 2020. godine, a završetak radova predviđa se za 2022. godinu. Boeri je slične projekte već predstavljao u Albaniji i Nizozemskoj, a osmislio je i koncept vertikalnih šuma koji bi u budućnosti bilo moguće realizirati čak i na Marsu. Vertikalna šuma u albanskoj Tirani koju je osmislio u ožujku ove godine već je privukla veliku pažnju tamošnjeg stanovništva te se gradnja očekuje s velikim nestrpljenjem, dok je ona na Marsu planirana za 2117. godinu kada bi, predviđa njegov dizajnerski tim, nepovoljni klimatski uvjeti na zemlji mogla prisiliti stanovnike da potraže novo mjesto za život.


Vertikalne šume veliki su hit kojim bismo mogli spasiti planetu, a ona u Kairu osvojila nas je jednostavnim, ali efektnim dizajnom (фото 2)

 

Vertikalne šume veliki su hit kojim bismo mogli spasiti planetu, a ona u Kairu osvojila nas je jednostavnim, ali efektnim dizajnom (фото 3)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar