Search

Vikend kuća: skandinavska fantazija na planini Zlatibor

Vikend kuća: skandinavska fantazija na planini Zlatibor

Tekst: Tina Kovačiček


Vikendice nikad nisu imale više smisla nego u današnjim vremenima u kojima živimo. Kuća za odmor, ali i bijeg od svakodnevice čini se kao lijek za kojim je nužno posegnuti, tu i tamo. Iznajmljivanje u nekom lijepom dijelu zemlje ili regije također dolazi u obzir, a niti cijene pojedinih kuća više nisu tako nedostižne. Ono što je najbitnije su okruženje i puno svjetla. S ovom idejom problem nije imao arhitektonski studio N-Martin kada je projektirao jednu obiteljsku kuću za odmor na planini Zlatibor, u Srbiji.

Vikend kuća: skandinavska fantazija na planini Zlatibor (фото 1)

Arhitektonski studio N-Martin osnovan je 2005. godine kao prirodan slijed događaja i dugogodišnjeg rada arhitekta Nikole Martinovića. Danas ovaj studio iz Novog Sada potpisuje međunarodne projekte, a jedan od posljednjih i hvaljenih nalazi se na spomenutoj lokaciji planine Zlatibor. Kuća TS građena je jednostavnim skandinavskim stilom, savršeno je uklopljena u planinska prostranstva koja ju okružuju, a namijenjena je za povremena obiteljska druženja. Završena je prošle godine.

Vikend kuća: skandinavska fantazija na planini Zlatibor (фото 2)

“Građena je kombinacijom dva sistema; čeličnom konstrukcijom i klasičnim zidanjem. Također, lim je upotrebljen kao materijal za fasadu s ventilacijskim prostorom i termoizolacijom” govore mi iz studija o tipu gradnje te nastavljaju o načinu na koji je nastalo ovo jednostavno zdanje “U funkcionalnom pogledu zadatak je bio napraviti kuću za četveročlanu obitelj za odmor. Konstruktivni kosturni sistem je rađen od čelika dok su svi zidovi zidani klasično”.

Vikend kuća: skandinavska fantazija na planini Zlatibor (фото 3)

Obzirom na nedostupnost terena bilo je potrebno složiti cijelu konstrukciju, uključujući i betonske temelje u svega nekoliko tjedana. I to je učinjeno. Na 90 kvadratnih metara prostire se ova prizemnica koja je podijeljena u dvije cjeline. Jedna se odnosi na mirni dio odnosno dio za spavanje dok je druga cjelina bučna i uključuje kuhinju, stol za druženje, dnevnu sobu. Sve to otvara se velikm portalom prema dvorištu i ovdje se događa čarolija.

Vikend kuća: skandinavska fantazija na planini Zlatibor (фото 4)

Iznutra je topla i skandinavski jednostavna, a velika staklena stijena otvara puno svjetla pri čemu je pogled na snježne brežuljke veličanstven. Ono po čemu ovu kuću hvale oni koji se razumiju u gradnju jest način na koji je tehnički osmišljena i realizirana. I da ovo je kuća bez oluka zbog čega estetski izvana postiže su linijsku besprijekornost. U vrijeme snijega i zime kuća TS izgleda kao idealna lokacija za odmor.

Vikend kuća: skandinavska fantazija na planini Zlatibor (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više