Search

Vila Zagorje je postala izložbeni prostor hrvatskog dizajna i umjetnosti

Vila Zagorje je postala izložbeni prostor hrvatskog dizajna i umjetnosti

Urednik: BURO.


Image: Vanja Šolin

Južni salon Vile Zagorje, preuređen je kao dio programa Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini, a koncipiran je u sprezi Udruženja hrvatskih arhitekata, Muzeja suvremene umjetnosti, Prostorije i Grupe. Iako privremenog kataktera, ovaj je projekt primjer moderne diplomacije koja uspješno objedinjuje arhitektonsku baštinu i suvremenu produkciju hrvatskog dizajna i umjetnosti kao simbole svoje gospodarske i kreativne moći te odraza nacionalnog identiteta.

Vila Zagorje je postala izložbeni prostor hrvatskog dizajna i umjetnosti (фото 1)
Namještaj: Combine sofa, Strain niska stolica, Strain i Polygon niski stolići,

Rasvjetna tijela: Arigato podna lampa (Grupa)

Umjetnički rad: Duje Jurić

Vila Zagorje dio je arhitektonskog modernističkog nasljeđa hrvatske arhitekture koje je korijen i inspiracija dizajnu namještaja u Prostoriji. Iako ih dijeli više od pola stoljeća, oni se prirodno nadopunjuju na način da se naglašava podrijetlo dizajna, ali ujedno i njihova suvremenost. Upravo je na modernističkim vrijednostima da između arhitekture, dizajna i umjetnosti nema temeljne razlike, idejno nastao koncept ovog postava.

Vila Zagorje je postala izložbeni prostor hrvatskog dizajna i umjetnosti (фото 2)
Namještaj: Combine sofa, Strain niska stolica, Polygon niski stolić

Rasvjetna tijela: Arigato podna lampa (Grupa)

Umjetnički rad: Duje Jurić

Naime, nakon perioda historicističke adaptacije Južnog salona, suvremeni duh postava izložbe „Južni salon: 2021.“ obuhvaća izbor iz kolekcije namještaja Prostorije (Combina sofa - Numen/ForUse, Strain niske stolice - Simon Morasi Piperčić, Tinker fotelja i stolići – Grupa, Polygon fotelje i stolići - Numen/ForUse, Tepisi – Grupa) i rasvjetna tijela Grupe (Baluna, Arigato). Likovni dio postava predstavlja radove od 50-tih godina prošlog stoljeća do danas, a odabrani su radovi umjetnika i umjetnica različitih generacija koji predstavljaju ključna mjesta u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća – Juraj Dobrović, Ivana Franke, Duj Jurić, Ivan Picelj, Edita Schubert i Silvio Vujičić.

Vila Zagorje je postala izložbeni prostor hrvatskog dizajna i umjetnosti (фото 3)
Namještaj: Combine sofa, Polygon naslonjač i niski stolić

Rasvjetna tijela: Arigato podna lampa (Grupa)

Umjetnički rad: Silvio Vujičić, Ruff, 2007

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više