Traži

Vinarija u Kutjevu koju su projektirali Dva Arhitekta izgleda stvarno reprezentativno

Vinarija u Kutjevu koju su projektirali Dva Arhitekta izgleda stvarno reprezentativno

Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić / Dva Arhitekta


Fotografija: dva-arhitekta.hr,
Damir Fabijanić

Vinarija u Kutjevu nastala je kao razvoj prethodno projektirane vinarije u Radovancima. Lokacija nove vinarije nalazi se u samom centru Kutjeva, a zbog prebacivanja iz potpuno prirodnog okruženja u znatno urbaniju situaciju, dolazi do kompletnog zaokreta i u arhitektonskom smislu. Jednostavno i jasno arhitektonsko oblikovanje, za koje su zaslužni Dva Arhitekta (Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić u suradnji s Majom Maroši Pezo i Marijem Pervićem ), proizlazi iz tradicionalnih vinskih podruma te autohtonih seoskih kuća. Okolnu izgradnju obilježavaju betonski postamenti koji uglavnom ostaju nezavršeni i grubi, a zidovi se izvode od opeke koja kroz vrijeme poprima patinu i robustan izgled. Primjenom navedenih principa i materijala pokušali su, kako ističu, uklopiti i ne opteretiti podneblje, odnosno glavnu gradsku ulicu unutar koje objekt nastaje.

Zaokret od tradicije javlja se kod unutrašnjeg rasporeda vinarije. Bačve za pohranu vina tradicionalno se smještaju pod zemlju u vinske podrume, a takvo je oblikovanje u ovom slučaju onemogućeno zbog prirodne konfiguracije terena, ali i zbog težnje za neposrednim kontaktom bačava i unutrašnjeg prostora s ulicom i prolaznicima. Stoga se bačve smještaju u sjenu tamnog stakla i masivnih betonskih lukova koji otvaraju prostor vinarije prema ulici. Takvim rasporedom, hrastove bačve unutar "uličnog izloga", tvore tampon zonu između unutrašnjeg i vanjskog prostora.

Iznad betonskog postamenta, koji sadrži prostore za pohranu, izlaganje i degustaciju vina; nalazi se proizvodno-skladišni prostor koji se "obučen u opeku" potpuno skriven od ulice, a kontakt ostvaruje s gospodarskim dvorištem. Inače, cijeli projekt s realizacijom započeo je 2015. godine, a sada je dovršen, pa u nastavku pogledajte kako u finalu izgleda ova moderna i reprezentativna Vinarija u Kutjevu. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više