Search

Vizualna kronika jednog vremena sjedinjena na beogradskoj adresi

Vizualna kronika jednog vremena sjedinjena na beogradskoj adresi

Muzejsko iskustvo – Yugodom

Tina Kovačiček

Istovremeno autentičan stan iz perioda SFRJ, boravišni muzej, guesthouse, zbirka industrijskog dizajna iz sredine prošlog stoljeća te vizualna kronika jugoslavenske svakodnevice – sve je to Yugodom

Yugodom je, kako mu i sam naziv kaže, jugoslavenski (SFRJ) dom. Lociran je u socrealističkoj zgradi 60-ih godina prošlog stoljeća namijenjenoj tadašnjim potrebama JNA elite, Beograđani ju vole nazivati i vojnom zgradom. Nalazi se u samom centru Beograda  na popularnom Dorćolu, u živopisnom okruženju ulice Strahinjića Bana. 

"Made in Yugoslavia" bio je osnovni koncept ovog stana namijenjenog iznajmljivanju. Pozornost se usmjerila primarno na dizajn namještaja, industrijski dizajn te općenito uređenje životnog prostora. Također, tako uređen prostor odaje mnogo o svojevrsnoj svakodnevici tog perioda, kinematografiji i stilu života. Na jednom mjestu našli su se gobleni, audio kazete i ploče različitih izvođača iz tog vremena, primjerci časopisa s ovih područja, filmski plakati, gramofon, radio, crno-bijeli televizor u narančastom izdanju, originalne tapete, stare razglednice prijestolnica tadašnjih jugoslavenskih saveznih republika, tanjuri proizvođača Yugoporculan i još mnogo autohtonih detalja. Predmeti su to koji naizgled nemaju ništa zajedničko, ali jedna stvar ih povezuje – SFRJ porijeklo.

Vizualna kronika jednog vremena sjedinjena na beogradskoj adresi (фото 1)

Vizualna kronika jednog vremena sjedinjena na beogradskoj adresi (фото 2)

Vizualna kronika jednog vremena sjedinjena na beogradskoj adresi (фото 3)

U Yugodomu se, prije svega, slavi estetika pedesetih godina prošlog stoljeća, koja je kao u većini zapadnih zemalja bila tada aktualna. Ne radi se o kultu ličnosti ni ičemu sličnom, već je riječ o vizualnom prizivu retro vintage senzacije koja ostaje na strogo estetskom nivou. Priča je ovo o nekom drugom vremenu i filmovima koje smo voljeli te svakodnevici koja se tada živjela. Svaka soba predstavlja jedno desetljeće (60-e, 70-e i 80-e) i posvećena je kinematografiji pojedinog desetljeća.

Vizualna kronika jednog vremena sjedinjena na beogradskoj adresi (фото 4)

Yugodom je namijenjen svim gostima Beograda koji žele doživjeti jedno autentično iskustvo. S dvjema prostranim spavaćim sobama i velikim dnevnim boravkom, Yugodom nudi jedinstveno iskustvo jer je ujedno i stalna umjetnička postavka posvećena jugoslavenskoj svakodnevici, dizajnu i kinematografiji. Iako je koncept posvećen retro ideji, ne znači da je udobnost suvremenog života zaboravljena. U stanu se nalazi i LCD TV s kablovskim kanalima, klima-uređaj, centralno grijanje tako da ćete se osjećati sasvim ugodno. Koncept Yugodoma nosi i ekološki predznak. Za čišćenje prostora, pranje rublja te higijenske potrepštine koriste se eko sredstva bez parabena koja nisu testirana na životinjama.

Vizualna kronika jednog vremena sjedinjena na beogradskoj adresi (фото 5)

Uređenje interijera potpisuje mladi beogradski kostimograf Mario Milaković koji je sakupljao predmete i namještaj godinu dana diljem Beograda, ali i izvan njega. Poslužile su razne antikvarnice, trgovine rabljenim namještajem, buvljaci, tavani prijatelja i drugi izvori, a sve to kako bi formirao jedan autentičan dom inspiriran estetikom, dizajnom, umjetnošću i životom u SFRJ.

Vizualna kronika jednog vremena sjedinjena na beogradskoj adresi (фото 6)

Vizualna kronika jednog vremena sjedinjena na beogradskoj adresi (фото 7)

Vizualna kronika jednog vremena sjedinjena na beogradskoj adresi (фото 8)

Vizualna kronika jednog vremena sjedinjena na beogradskoj adresi (фото 9)

Vizualna kronika jednog vremena sjedinjena na beogradskoj adresi (фото 10)

Vizualna kronika jednog vremena sjedinjena na beogradskoj adresi (фото 11)

Više informacija potražite na Facebook i Instagram profilu ili im se javite na info@yugodom.com.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više