Search

Vodimo vas u jedan cool beogradski stan

Vodimo vas u jedan cool beogradski stan

Tekst: BURO.


Pomalo retro, uz dozu minimalizma i zaokruženo s “džunglom” kućnih biljaka. Ovo je prostor u kojem bismo i sami rado pustili korijenje. Iza dizajna stana u Novom Beogradu stoji studio 11K čiji je osnivač Dušan Nenadović, nekadašnji član i osnivač poznatog srpskog arhitektonskog studija Autori. Dušan gaji prepoznatljivu promišljenu estetiku u kojoj nema mjesta za suvišne detalje, a jedan od prominentnijih projekata u kojem smo tu estetiku vidjeli na djelu, jest novootvoreni hotel Pavilion u Beogradu.

Vodimo vas u jedan cool beogradski stan (фото 1)
Vodimo vas u jedan cool beogradski stan (фото 2)
Vodimo vas u jedan cool beogradski stan (фото 3)

Kao početna točka ovog projekta uzeta je sama lokacija u jednom od novobeogradskih blokova. Vlasnici stana su i sami ljubitelji modernističkog koncepta tog dijela grada te interijer vjerno oslikava tu činjenicu. Puno betona i zelenila, svjetla i otvorenih površina, svedenost u formi i materijalizaciji, bili su neki od osnovnih parametara za uređenje prostora.

Vodimo vas u jedan cool beogradski stan (фото 4)
Vodimo vas u jedan cool beogradski stan (фото 5)
Vodimo vas u jedan cool beogradski stan (фото 6)

Kako bi se postigle smjernice iz briefa koji je dao klijent, u prostoru od materijala dominiraju čelik i drvo u svom izvornom obliku uz minimalnu obradu. Vlasnik je veliki ljubitelj zelenila te se u stanu osiguralo dovoljno mjesta za biljke koje su zahtijevale određene uvjete i pozicije ovisno o karakteristikama svake biljke. Pred arhitektom je bio zahtjevan zadatak da u prostoru osigura više različitih pozicija za biljke, izloženost svjetlu, polusjene i sjene te kombiniranje vrsta. Jedan od simbola ovog prostora postao je komad namještaja koji je posebno projektiran upravo za biljke. Radi se o posebnom vertikalnom držaču na kojem se biljke raspoređuju po vertikali i rotiraju u odnosu na količinu svjetla koja je svakoj biljci potrebna.

Vodimo vas u jedan cool beogradski stan (фото 7)
Vodimo vas u jedan cool beogradski stan (фото 8)
Vodimo vas u jedan cool beogradski stan (фото 9)

Kako je raskošno zelenilo u prvom planu, odabrani su komadi namještaja koji su funkcionalni i jednostavni u svojoj formi, pa je u dnevnoj sobi smješten sivi kauč “Match” brenda Prostoria, a pored nje se nalazi kožni tabure Promenada. U nastavku je blagovaonski stol Etnicraft koji okružuju stolice Billiani, a iznad kojeg je pozicioniran bijeli luster Funel brenda Vertigo Bird. Ostala rasvjetna tijela su posebno dizajnirana, a svojom retro formom prizivaju vremena od prije nekoliko desetljeća kada su stanovi u Novom Beogradu dobili svoje prve stanare. Dodatni retro vibe je pojačan velikim kružnim ogledalom koje je smješteno u kvadratni ram koji se nalazi iza kauča.

Vodimo vas u jedan cool beogradski stan (фото 10)

U dijelu namijenjenom za rad, smješten je stol maslinasto zelene boje koji je posebno projektiran za ovaj prostor. Iza njega se nalazi udobna fotelja Marshall brenda Woak koju je dizajnirao Zoran Jedrejčić. U toj prostoriji pažnju privlači grafički rad dizajnerice i ilustratorice Ive Spasojević. U spavaćoj sobi prevladava slična paleta boja sivih i maslinastih nijansi, a nasuprot kreveta je polica izrađena u kombinaciji čelika i mramora na kojoj je ilustracija slikara Nemanje Mate Đorđevića.

Vodimo vas u jedan cool beogradski stan (фото 11)
Vodimo vas u jedan cool beogradski stan (фото 12)

Radi se o prostoru u kojem je postignuta harmonija kako kroz kombinaciju boja, tako i kroz pažljivo odabrane teksture.

Vodimo vas u jedan cool beogradski stan (фото 13)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više