Search

Volite open space prostore, ali i privatnost? Neka vas inspirira ovaj stan u Bilbau!

Volite open space prostore, ali i privatnost? Neka vas inspirira ovaj stan u Bilbau!

Tekst: D.D.

Image: AZAB (Luis Díaz Díaz)

Open space prostori jedan su od najpopularnijih trendova u dizajnu interijera, međutim većina se ipak odlučuje u takav prostor smjestiti ured, showroom ili nešto slično. Ipak, kada za dizajn interijera angažirate kreativce poput onih koji su zaposleni u arhitektonskom studiju Azab možete očekivati i razigrano rješenje za dom, u kojem ima dovoljno privatnosti za cijeli obitelj.

Volite open space prostore, ali i privatnost? Neka vas inspirira ovaj stan u Bilbau! (фото 1)

Ono što je bilo najzahtjevnije kod ovog projekta, zbog čega je i pao odabir na open-space, je polukružni tlocrt stana, smješten u rezidencijalnoj zgradi izrađenoj u 60-im godinama prošlog stoljeća. Projektu stana s dvije spavaće sobe "Ready-made Home" arhitekti studija Azab dodali su mnoštvo neočekivanih i zabavnih elemenata, ali ono što je najupečatljivije su zavjese koje se prostiru od poda do stropa u velikom dijelu stana.

Volite open space prostore, ali i privatnost? Neka vas inspirira ovaj stan u Bilbau! (фото 2)
Volite open space prostore, ali i privatnost? Neka vas inspirira ovaj stan u Bilbau! (фото 3)
Volite open space prostore, ali i privatnost? Neka vas inspirira ovaj stan u Bilbau! (фото 4)

Riječ o starijoj gradnji u kojoj su se tradicionalno prostorije nizale jedna za drugom, međutim zbog toga što je stan smješten na uglu zgrade, preuređenje je diktirao polukružni tlocrt te je prioritet bila što veća funkcionalnost prostora te se zbog toga posezalo za nekim nekonvencionalnim elementima.

Volite open space prostore, ali i privatnost? Neka vas inspirira ovaj stan u Bilbau! (фото 5)
Volite open space prostore, ali i privatnost? Neka vas inspirira ovaj stan u Bilbau! (фото 6)

Kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak stopljeni su u jedan prostor, s ulaznim dijelom, a ne odvajaju ih pregradni zidovi - koji su porušeni - već police izrađene od metalnih šipki pričvršćenih za postoje stupove od cementa te ranije spomenute zavjese blijedoplave boje. Zavjese kao pomičan element pridonose razigranosti čitavog prostora, baš kao i paleta pastelnih boja. Osim toga, iza njih se kriju kupaonica i prostor za odlaganje, koju su takvi lako dostupni, a opet skriveni od pogleda.

Volite open space prostore, ali i privatnost? Neka vas inspirira ovaj stan u Bilbau! (фото 7)
Volite open space prostore, ali i privatnost? Neka vas inspirira ovaj stan u Bilbau! (фото 8)

Jedino gdje su pregradni zidovi ostali netaknuti su spavaće sobe kako bi se taj dio stana, namijenjem za odmor, odvojio od ostatka. Plave se zavjese pojavljuju i u master spavaćoj sobi u kojoj odvajaju ensuite kupaonicu. 

Volite open space prostore, ali i privatnost? Neka vas inspirira ovaj stan u Bilbau! (фото 9)
Volite open space prostore, ali i privatnost? Neka vas inspirira ovaj stan u Bilbau! (фото 10)

Paleta svježih i pastelnih nijansi dodatno oživljava ovaj prostor - osim plavih zavjesa, žutom su obojeni dijelovi metalnih polica koji se koriste kao mjesto za odlaganje knjiga i dekoracija, napa iznad štednjaka je baby ružičaste nijanse, a pozornost privlači i narančasti kauč u središtu dnevnog prostora. Osim bojama, arhitekti su se poigrali i s materijalima pa se tako u ovom modernom domu pojavljuju dijelovi tamnog mramora. Odlična inspiracija za one koje se ne libe eksperimentirati u svojem domu.

više