Search

Voljeli bismo živjeti na ovom imanju u Los Angelesu. Vjerojatno ćete poželjeti isto

Voljeli bismo živjeti na ovom imanju u Los Angelesu. Vjerojatno ćete poželjeti isto

Tekst: BURO.


Postoje one savršeno namještene luksuzne kuće, koje vrište „skupo, novo, trendi“ za koje vam je potpuno jasno da su opremljene tako da se na prvi pogled otkriju svi slojevi (a kojih i nema puno), a postoje i one građevine koje vas momentalno zavedu i tjeraju da otkrivate više i istražujete dalje. Primer takve kuće je Flamingo Estate dom Richarda Christiansena osnivača kreativne agencije Chandelier Creative. Kuća je sagrađena četrdesetih godina na brdu koje se uzdiže iznad Los Angelesa, kuća pink fasade u španjolskom stilu skrivena između palmi postala je mjesto osvajanja slobode i safe space za kreativce. Kuća je bila ured tvrtke koja se bavila snimanjem erotskih filmova, odavde je emitiran piratski radio, a tu je bila i redakcija koja je pripremala fanzine. Christian je kuću otkupio od originalnog vlasnika i to bez da je vidio kako izgleda interijer, kada je ušao pronašao je gomilu traka s porno filmovima, kino i ljuljačku (koja je danas u kuhinji). Taj otkačeni vibe i luđačka energija prostora ga je još više privukla da od ovog mjesta stvori nešto doista posebno.

Voljeli bismo živjeti na ovom imanju u Los Angelesu. Vjerojatno ćete poželjeti isto (фото 1)
Voljeli bismo živjeti na ovom imanju u Los Angelesu. Vjerojatno ćete poželjeti isto (фото 2)

U toj misiji pomogao mu je dvojac iz francuskog dizajn studija KO, kako bi sve bilo savršeno zajedno su putovali i nabavljali namještaj i detalje na tržnicama u Parizu i u Maroku. Ipak najveći i najbitniji dio posla završen je i prije nego što su arhitekti ušli u kuću. Christianovi roditelji su pejzažni dizajneri u njegovoj rodnoj Australiji, a i on sam se neko vrijeme bavio uređenjem dvorišta dok je studirao. Zato se sastao s dizajnerom Arnaudom Casausom i skovali su plan kako da na ovoj lokaciji naprave pravi rajski vrt. Putovali su u Meksiko i od tamo su donijeli biljke, kaktuse, drveće i začinsko bilje, a sve su sadili između palmi. Christian je opsjednut prelijepim cvjetovima drveta plumerije, toliko da je godinama objavljivao oglas na sajtu CraigsList prije nego što je uspio kupiti par stabala i „useliti“ ih dizalicom. Sada na imanju postoji preko 1.000 stabala drveća i 400 u voćnjaku. Kako on kaže „kreativnost majke prirode je puno bolja nego bilo kakva Pinterest slika“. Svu hranu sam uzgaja, a također je i strastveni pčelar i sam se brine o pčelama (moguće je kupiti Flamingo med). Dani karantene su ga inspirirali da se poveže s farmama oko LA-a i sada Flamingo Estate nudi i tjednu uslugu dostave paketa organskih proizvoda. A također izrađuje i prirodne kozmetičke preparate i mirisne svijeće.

Voljeli bismo živjeti na ovom imanju u Los Angelesu. Vjerojatno ćete poželjeti isto (фото 3)

Što se interijera tiče tu nije imao toliku slobodu, budući da su mu iz Studija KO poručili da u kuću ne smije unijeti ni žlicu koju oni nisu odobrili. Originalnu kuću su srušili i u roku od dvije godine sagradili su novu po uzoru na prethodnu, a interijer je ispao pravo dizajn remek-djelo. Christian je arhitektima poslao 10.000 fotografija inspiracije i ideja, kako bi istinski razumjeli što on želi od ovog mjesta. Kakva posvećenost!

Voljeli bismo živjeti na ovom imanju u Los Angelesu. Vjerojatno ćete poželjeti isto (фото 4)
Voljeli bismo živjeti na ovom imanju u Los Angelesu. Vjerojatno ćete poželjeti isto (фото 5)
Voljeli bismo živjeti na ovom imanju u Los Angelesu. Vjerojatno ćete poželjeti isto (фото 6)

Većinu ćupova od terakote donijeli su iz Maroka, namještaj je stigao iz Italije i Japana, dok su rasvjetna tijela naručili iz Pariza. I baš je to metafora za Los Angeles – on je patchwork tapiserija napravljena od stvari iz cijelog svijeta, koje se tu savršeno uklapaju. U dnevnoj sobi nalazi se floralna sofa koju je dizajnirao belgijski dizajner Jean-Philippe Demeyer, dok su pored nje kožne fotelje iz Brazila, stolčić nosi potpis Gabriella Crespi, a izrezbarenu drvenu stolicu Christian je kupio na Ibizi direktno iz kafića u kom je tada sjedio. Pored je veliki paravan „Caribbean Tea Time“ Davida Hockneya, kao i nekoliko velikih djela Kena Donea.

Voljeli bismo živjeti na ovom imanju u Los Angelesu. Vjerojatno ćete poželjeti isto (фото 7)
Voljeli bismo živjeti na ovom imanju u Los Angelesu. Vjerojatno ćete poželjeti isto (фото 8)

Originalno prostor gdje je sada kuhinja je služio za snimanje filmova za odrasle sve s ljuljačkom na sredini. Sada je to svijetla kuhinja s ružičastim terrazzo podom koji je inspiriran retro hotelom u Rimu u kojem je Christian jednom prilikom odsjeo. Njegov ured je smješten u posebnoj maloj zgradi kvadratnog oblika koja je obložena zelenim pločicama iz Maroka. U njoj dominira vintage Togo sofa brenda Ligne Roset i stol izrađen od masivnog drveta iz Versaillesa i kožne Percival Lafer fotelje.

Voljeli bismo živjeti na ovom imanju u Los Angelesu. Vjerojatno ćete poželjeti isto (фото 9)

Betonski paviljon u kojem je smještena jedna od kupaonica možda je i najbolji dio, kada je orijentirana tako da se iz nje može promatrati izlazak sunca. Tu su ogromni prozori u vitraže stilu u nježnim plavim nijansama zahvaljujući kojima je atmosfera na ovom mjestu meditativna i smirujuća.

Voljeli bismo živjeti na ovom imanju u Los Angelesu. Vjerojatno ćete poželjeti isto (фото 10)
Voljeli bismo živjeti na ovom imanju u Los Angelesu. Vjerojatno ćete poželjeti isto (фото 11)
Voljeli bismo živjeti na ovom imanju u Los Angelesu. Vjerojatno ćete poželjeti isto (фото 12)

Ako se kao i mi momentalno želite useliti, razveselit će vas vijest da je Christian sjajan domaćin koji ovu kuću koristi kao svojevrstan kreativni retreat, odnosno s vremena na vrijeme on tu ugosti i kreativce iz svih oblasti (od kulture do hortikulture). Što čekate?

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više