Search

Za nekoliko dana u blizini Samobora otvara se misteriozan hotel

Za nekoliko dana u blizini Samobora otvara se misteriozan hotel

Hotel Priča inspiriran je mitskim bićima


Image: Ivan Dorotić,
Sanjin Kaštelan

Svoja vrata uskoro će otvoriti novi i nimalo tipičan Hotel Priča u okolici Samobora, koji skriva mnoge tajne i zanimljive priče koje će otkriti samo svojim posjetiteljima...

Hotel Priča koji svoja vrata službeno otvara 29. rujna obiteljski je hotel smješten u Rakovom potoku kod Samobora, malom mjestu kojeg nematerijalna baština te irealan svijet priča i bajki čini prepoznatljivim. Neopipljiva usmena predaja materijalizira se prostornim elementima, uzimajući za svaku sobu jedan motiv, odnosno ambijent mitoloških sadržaja, dok ga arhitektura i dizajn čitavog hotela čine dodatno interesantnim i jedinstvenim. Osim toga, Hotel Priča skriva mnoge tajne i zanimljive priče koje će otkriti samo svojim posjetiteljima...

Za nekoliko dana u blizini Samobora otvara se misteriozan hotel (фото 1)

Priča počinje na galeriji. Posjetitelj se stepenicama penje na galeriju. Putem ga prati linija koja se postupno razigrava i dobiva svoj život. Penje se po stropu i zidovima, ocrtava razne znakove, mitska i leteća bića. Vizualna cjelina galerije nas postupno priprema na začudnost hodnika i priče koje se događaju u sobama ovog unikatnog hotela. Galerija je također mjesto susreta - mjesto doručka. Ovdje se hotel prvi put obraća svojim posjetiteljima u prvom licu kroz pismo i pjesme. Tu je mnoštvo detalja koji su na prvu ruku začudni, a povezuju magične svjetove soba s ostatkom hotela, poput poruka u bočicama koje su oznaka za namirnice na švedskom stolu.

Za nekoliko dana u blizini Samobora otvara se misteriozan hotel (фото 2)

Iz galerije ulazimo u hodnik gdje nas dočekuje mnoštvo vrata. Centralni je hodnik preuzeo ulogu naratora, a oblikovanjem se potencira dezorijentiranost i začuđenost gosta naizgled izvrćući gravitacijske uloge stropa, zida te poda i uvodi nas u različite svjetove - sobe. Hotel Priča mali je hotel, sadrži točno šest soba. Svaka od njih ima svoju priču koja je inspirirana starim lokalnim mitskim pričama, a samim time sobe su vrlo unikatnog uređenja. Tako su i dobile prepoznatljive nazive: Drozdovo gnijezdo, Škrinjica tajni, Livada luči, Ognjište krijesa, Coprničin kotao, Vilina špilja.

Za nekoliko dana u blizini Samobora otvara se misteriozan hotel (фото 3)

Drozdovo gnijezdo: Soba Drozdovo gnijezdo jednokrevetna je soba. Zamišljena je kao krletka - igraonica za ptice. Ljuljačke i predimenzionirano perje podsjetnik su da u ovoj sobi, zapravo, kad nema gostiju žive mladi drozdovi.

Škrinjica tajni: Soba Tajni je istovremeno potpuno ispunjen te potpuno prazan prostor - ispunjen jakim grafizmom crno-bijelih šahovskih polja, a prazan jer na prvi dojam nema niti jedan komad opreme - gost sam formira prostor koji je na kraju potpuno opremljena hotelska soba.

Za nekoliko dana u blizini Samobora otvara se misteriozan hotel (фото 4)

Livada luči: u Sobi Luči nestaje granica dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih noćnih silueta. Cijela okupana u dubokoj plavoj, s ponekom krijesnicom među linijama, ona je magično mjesto.

Ognjište krijesa: Soba Krijesi koristi teksture apstrahiranog ognjišta. Dim i tinjajuće iskre smještaju nas duboko u centar ognjišta.

Coprničin kotao: mistika Coprnice postignuta je začudnim proporcijama. Predimenzionirane mačka i sova, golema paukova mreža, mnoštvo sastojaka za Coprničino kuhanje tek su neki od dokaza prisutnosti Coprnice.

Vilina špilja: Soba Vila postiže elegičan ambijent unoseći neočekivane elemente eksterijera. Drhtave životinje promatraju gosta iz predimenzionirane trave.

Za nekoliko dana u blizini Samobora otvara se misteriozan hotel (фото 5)Za nekoliko dana u blizini Samobora otvara se misteriozan hotel (фото 6)Za nekoliko dana u blizini Samobora otvara se misteriozan hotel (фото 7)

Godina realizacije: 2016.
Voditelj projekta: SKROZ / Ivana Žalac
Autori projekta: SKROZ / Ivana Žalac, Jelena Miljanović
Suradnici: SKROZ / Daniela Škarica, Margita Grubiša
Autor vizualnog identiteta, signalizacije, ilustracije: Maša Vukmanović
Dizajn: Studio Maša Vukmanović / Maša Vukmanović, Teo Drempetić Čonkić
Suradnici: Jelena Lukač Kirš, Gordana Pavlek, Ema Tikulin

Related articles

Buro 24/7 Selection

više