Search

Zagorska Hiža o kojoj piše i Design Boom

Zagorska Hiža o kojoj piše i Design Boom

Savršen spoj tradicionalnog i modernog u Hrvatskom zagorju


Image: Damir Fabijanić,
Miljenko Bernfest

Suvremena interpretacija tradicionalne zagorske Hiže s potpisom studija Proarh i arhitekta Davora Matekovića

Projekt Hiže, divne obiteljske kuće u blizini Kumrovca, završen je još 2012., ali i danas se spominje kao arhitektonski projekt vrijedan pažnje. Pogotovo kada članak o tome pročitate na www.designboom.com, a još prošle godine Hiža je konkurirala  za svjetsku arhitektonsku nagradu na World Architecture festivalu u Singapuru koja se dodjeljuje u studenom. Bila je finalist u dvije kategorije; Small Project House - Completed Buildings, i to u društvu sa svjetskim velikanima arhitekture poput Foster+Partners, Grimshaw, Zaha Hadid i Rafael Viñoly. Prije toga osvojila je brojne druge nagrade u svijetu čime je vijest o tradicionalnoj zagorskoj kolibici obišla svijet.

Zagorska Hiža o kojoj piše i Design Boom (фото 1)

Hiža se nalazi na zelenim proplancima u Zagorju, u blizini Kumrovca. Postojeća struktura stare kolibe je potpuno renovirana, ali je zadržala svoje izvorne karakteristike. Sljedeći lokalno nasljedstvo i dizajn regije zadržan je vanjski okvir kuće dok je trijem zamijenila velika staklena kocka u funkciji prostora za dnevno boravljenje. Naravno velike staklene stijene obogaćuju prostor s mnoštvo dnevne svjetlosti koje stiže s južne strane. Na staklenu kocku nadovezuje se i velika osunčana terasa te ulazni prostor u kuću. Poveznica između interijera i eksterijera je također još jedan veliki stakleni zid koji naglašava prozračnost i protok svjetlosti.

Zagorska Hiža o kojoj piše i Design Boom (фото 2)

Zagorska Hiža o kojoj piše i Design Boom (фото 3)

Koliba se proteže kroz tri etaže; podrum, prizemlje i potkrovlje. Kroz etaže raspoređeni su prostori za odmor, druženje, objedovanje u prizemlju te prostorije za spavanje u potkrovlju. Svi materijali u kući su potpuno prirodni što doprinosi autentičnosti arhitekture toga kraja. Konstrukcija je načinjena od drvenih planjki i dasaka, a zid je obložen slamom. Također, slamom je obložen i vanjski dio kuće te krov koji je potpuno obnovljen. A takav krov tipičan je primjer tradicionalne zagorske hiže koja je na ovaj način predstavljena kroz svježu viziju lokalne baštine. Potpuno prirodna i organska Hiža je savršen spoj tradicionalnog i modernog i kao takva idealno je obiteljsko gnijezdo u prirodi, daleko od užurbanog života.

Zagorska Hiža o kojoj piše i Design Boom (фото 4)

Zagorska Hiža o kojoj piše i Design Boom (фото 5)

Zagorska Hiža o kojoj piše i Design Boom (фото 6)

Zagorska Hiža o kojoj piše i Design Boom (фото 7)

Zagorska Hiža o kojoj piše i Design Boom (фото 8)

Zagorska Hiža o kojoj piše i Design Boom (фото 9)

Zagorska Hiža o kojoj piše i Design Boom (фото 10)

 Zagorska Hiža o kojoj piše i Design Boom (фото 11)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više