Search

Zagrebački građanski stan po ukusu moderne žene

Zagrebački građanski stan po ukusu moderne žene

Spoj starog i novog koji odiše elegancijom

Urednik: A.P.


Image: Decker + Kutic

Iza projekta renovacije starog građanskog stana koji vam predstavljamo danas, stoji arhitektonski studio Haramina i arhitekt Krešimir Haramina

Riječ arhitekta: "Stan je klasičan primjer moderne iz prijeratnog vremena kada su graditelji zidali fine građanske kuće. Čine ga dvije sobe s pogledom na ulicu, u ovom slučaju jug, ulazni hodnik, u nastavku spavaća soba s en-suite kupaonicom te hodnik s toaletom, kuhinjom, ostavom te djevojačkom sobom. Kako investitorica živi sama i velika je "šmekerica" odabrana tlocrtna varijanta bi se najkraće mogla nazvati "blow everything away" i to bez trendovskih zahvata. Sretna okolnost prilikom renovacije je što u stanu nije bilo nosivih zidova osim dva stupa. Kod ulaznih vrata se već lako iscrtava tlocrtna situacija - na južnu stranu su okrenute dnevna soba i otvorena kuhinja s blagovaonom, dok se na sjevernom, intimnijem dijelu nalazi spavaća soba s garderobom i kupaonicom.

stan

Garderoba je riješena kao kubus ormara u prostoru koji su u funkciji s obje strane te odvaja spavaći dio od dnevnog i dozvoljava ulazak dnevnog svjetla sa svih strana. Naime, stan ima prozore na tri strane svijeta i dva balkona, što je svojevrsni luksuz u donjogradskom bloku. Dodatni zahtjev je bio velika kupaonica no, kako je ona dobila novu poziciju na mjestu nekadašnje djevojačke sobe, cijeli sjeverni dio stana je podignut za jednu stepenicu kako bi se mogle riješiti sve potrebne odvodnje u podu. Materijali upotrebljavani u stanu kod adaptacije su svi odreda imali od početka vrlo jasnu koncepciju...

stan

Na podu su široke daske slagane u rastere kako bi tvorile uzorak onih lakiranih s poliesterskim lakom u visokom sjaju, što je potpuno van svih trendova. Terrazzo kao zaboravljeni ili zapostavljeni materijal upotrebljavan je za kupaonski pod i stepenice. Mramor callaccata je samo segmentno upotrebljavan u kupaonici na zidu, a ogledala su korištena u velikim plohama koje dodatno vizualno povećavaju prostor i daju odraze vanjskog zelenila. Zidovi su bojani bojom kupljenoj u Velikoj Britaniji, a stropovi su sjajno bijeli kao dodatna ploha refleksije.

stan

Sama oprema stana je vrhunska i temeljena na kvalitetnim dizajnerskim brendovima poput talijanskog Boffija, čija je kuhinja i kupaona. Ostatak namještaja je dio obiteljskog naslijeđa ili se radi o komadima koje je vlasnica sakupljala godinama. Svilene zavjese je ona sama odabrala i u mnogočemu me podsjećaju na prugaste tapete u HNK. Kako se radi o investitorici koja je u Zagrebu poznata kao žena s istančanim i besprijekornim ukusom, suradnja je bila iznimno ugodna i jednostavna, a kao rezultat smo dobili elegantan životni prostor koji se dojmio svih koji su u njega ušli. Priča je otišla i korak dalje te će ovaj stan uskoro postati dijelom jedne lijepe gastronomske priče koja će ga otvoriti za javnost. Radi se o tematskim večerama "Dine With Locals" u sklopu kojih će se organizirati večere i tako promovirati najbolje od naše gastro scene."

stan

stan

stan

stan

stan

stan

stan

stan

stan

Tekst: Krešimir Haramina

Related articles

Buro 24/7 Selection

više