Search

Zašto skandinavski interijeri više nisu isključivo bijeli?

Zašto skandinavski interijeri više nisu isključivo bijeli?

Prednost je dana toplijim tonovima


Image: buro247.ru

Bijela boja karakteristična je za skandinavski stil uređenja interijera, no čini se kako je i samim Skandinavcima već dosadila...

Interijeri uređeni u skandinavskom stilu obožavani su, ali i kritizirani zbog jedne jedine stvari, a to su bijeli zidovi i sveprisutnost bijele. Neki u njima vide čistoću, profinjenost te prozračnost, a drugi pak samo nelagodnu sterilnost, koja ih podsjeća na onu bolničku. No, izgleda kako se na tom polju stvari pomalo mijenjaju, i kako i sami Skandinavci napuštaju bjelinu i prednost daju ugašenim bojama. No, postavlja se pitanje kako će ta promjena utjecati na već uspostavljen, definiran i sveprisutan skandi stil?

Zašto skandinavski interijeri više nisu isključivo bijeli? (фото 1) 

Skandinavci su tzv. bijele zidove u svoj dom prije svega unijeli ne bi li riješili kroničan problem u stanovanju, a to je nedostatak prirodnog osvjetljenja. Jer činjenica jest da bijeli zidovi reflektiraju svjetlost, a sam interijer onda nije toliko "tmuran", čak i u periodu duge zime. U Stockholmu, koji je primjerice najsunčaniji grad u toj regiji, ima samo 1.800 sati sunca godišnje, dok recimo Moskva ima 1.731, što je čak 30% manje od recimo jednog Madrida. No, činjenica je da su se takvog tipskog uređenja u potpunosti nauživali i sami Skandinavci: naime, u posljednjih nekoliko godina, bijelu boju zamijenili su postepeno spektrom od žutih tonova, pa sve do onih toplih plavih, unatoč jesenskom i zimskom periodu i sveopćim sivilom. No, bez obzira na tu otegotnu okolnost, dizajneri se nisu dali smesti kada je riječ o novim nijansama koje bi spretno zamijenile "dosadnu" bijelu. 

Zašto skandinavski interijeri više nisu isključivo bijeli? (фото 2)  

No, da se vratimo malo u prošlost. Skandi interijeri nisu oduvijek bili isključivo bijeli, posebice nakon svjetskog događanja na tu temu održanog u Stockholmu 1930. godine, kada je predstavljen posve nov koncept funkcionalnosti u smislu dekoriranja zidova i dekorativnog pristupa. Višebojan kolorit, uzorci, motivi tada su se mogli pak naći istovremeno na samo jednom zidu, i to sa završnim detaljima koji imitiraju mramor ili drvo. No, u nekim momentima, monokromni stil se i dalje suptilno provlačio. U isto vrijeme, veliki obožavatelji nordijskog stila, na velika vrata donijeli su i pomalo psihodeličan eko-dizajn, pa se tako 1970-ih najviše pridavalo pažnje veselim uzorcima, dok se 80-ih i 90-ih naglasak stavljao na pastelne, ali i naturalne nijanse. Sve skupa, rekli bi, radilo se o očekivanim i predvidljivim cikličkim koloritnim promjenama, koje viđamo i dan danas. 

Zašto skandinavski interijeri više nisu isključivo bijeli? (фото 3)     

No, kada je u pitanju trend kolorita, on se ne odnosi samo na interijer, jednako utječe i na modu, ali i na društvo općenito. Naime, što veća nesigurnost zavlada u svijetu, to se kod ljudi poveća interes za uređenjem i promjenom stila u njihovim domovima. To je neobična posljednica koja se pokazala točnom. Naime, dizajn interijera postane tada vrlo bitan faktor, ali i puno kompleksniji za samu realizaciju. Sveopća situacija u svijetu, urbanizacija i stres stvorili su dva svojevrsna pola. U jednoj skupini su oni tradicionalni i smirujući interijeri koji djeluju hladnije, a s druge strane su pak oni koji su pali pod utjecaj kulture egzotičnijih zemalja, ili pak onih inspiriranih rustikalnom "seoskom" estetikom. U Švedskoj i Danskoj, primjerice, se osjeti veliki porast plavih i zelenih tonova, kuće i stanovi postaju sve manje kvadrature kao rezultat porasta urbanizacije, četvrti postaju sve "zgužvanije", a susjedi "pred nosom", a vizija mora ispred kuće ili beskrajnih proplanaka kroz prozor, postala je sve nedostupnija. 

Zašto skandinavski interijeri više nisu isključivo bijeli? (фото 4)    

Ako se pak osvrnemo na ekstreme u trendovima, odnosno promjeni koju su doživjeli skandi interijeri, ne možemo ne primijetiti kako su crna, tamno-plava i siva postale pravi oponenti bijeloj. S druge strane, antracitna nijansa polučila je sveopće i radikalno prihvaćanje, a kontroverzno u cijeloj ovoj priči jest, i da su tamni i mračni tonovi u nekim interijerima potpuno "izgurali" vedar opus nijansi. 

Zašto skandinavski interijeri više nisu isključivo bijeli? (фото 5)    

Naime, priželjkuje se da se sve buduće interijerske palete vraćaju uvijek toplijim tonovima, s obzirom na sunčane, odnosno tmurne dane u godini, uzevši i činjenicu samog trajanja dana u Skandinaviji. A ako u cijeloj priči spomenemo i korištenje moderne žarulje koja najbliskije imitira danje svjetlo u interijeru, u kojem primjerice prevladava sivo, interijer je tada jednak i po danu i po noći, a to je veliki napredak, što se sve skupa ne može na jednak način odraziti kada je u prostoru naglasak samo na bijeloj. Dakle, sve dok se ciklus kolora ne vraća u smjeru bijele, skandinavski stil će postati puno interesantniji, atraktivniji, pa čak i u svojoj sve poželjnijoj atipičnoj inkarnaciji. 

 

Izvor: Houzz.ru

Related articles

Buro 24/7 Selection

više