Traži

Zavirite u jedan adaptirani stan u Zagrebu koji će vas oduševiti svojim uređenjem

Zavirite u jedan adaptirani stan u Zagrebu koji će vas oduševiti svojim uređenjem

Dupleks u zapadnom dijelu grada


Fotografija: Senja Vild,
Privatna arhiva

Mlada arhitektica Sandra Perić Klapan našla se pred nimalo jednostavnim zadatkom - urediti životni prostor za supruga i sebe. Priznajemo, odradila je sjajan posao...

Nisam krila oduševljenje već na prvu Instagram fotku koju je arhitektica Sandra Perić Klapan objavila, a ticalo se njezinog recentnog projekta. Pažnju mi je odmah privukao stil uređenja, a još i više kada sam doznala da je u pitanju životni prostor njezinog supruga i nje. U pitanju je dupleks stan u zapadnom dijelu Zagreba koji je prije svega zahtijevao temeljitu adaptaciju, no izvorni tlocrtni raspored stana išao joj je u prilog kada je započinjala s projektom. Kako Sandra kaže, na prvoj etaži već je bio boravišni prostor, a onaj spavaći na drugoj, pa tako nije bilo potrebe za nekim značajnijim intervencijama kao što su zahtjevna rušenja. 

"Ideja je bila prvenstveno stvoriti čisti, otvoreni prostor s puno svjetla unutar kojeg su smješteni jednostavni elementi namještaja i opreme. Osim toga, na prvoj etaži zadatak je bio boravak maksimalno povezati s kuhinjskim dijelom. Tako je nekadašnji prolaz između kuhinje i blagovaonskog dijela zatvoren i naglašen drvenom plohom koja je po potrebi kuhinjska radna ploča ili pak blagovaonski stol" priča mi mlada arhitektica i nastavlja objašnjavati kako volumen kuhinje danas tako čine dvije linije donjih crnih elemenata i bijeli volumen gornjih elemenata, koji prema hodniku formiraju prolaz i pogled na stubište. Upravo to stubište meni se nekako najviše dopalo i proglasila bih ga glavnim akcentom ovog super cool modernog i mladenačkog dupleksa.  

"Ideja je bila da stubište bude jednostavno, prozračno i da njegova ograda postane baza za policu koja se proteže kroz obje etaže i čini prostor atraktivnim. Unutar police postavljeni su otvoreni kubusi od OSB-a i medijapana koji čine niše i pregrade za knjige ili biljke" pojašnjava Sandra. 

Tako je građa starog drvenog stubišta maksimalno i iskorištena jer su od njega napravljena gazišta za novo stubište te kuhinjski stol i stolci s kotačima na strani kuhinje. Kada pričamo o boravku, on je pak definiran volumenom ormarića s tv-om i zelenom oazom koja se nalazi uz staklenu stijenu iza koje je smještena lođa koja čini vanjski boravak. Ostatak namještaja čine jednostavni komadi sjedaćih garnitura i stolića. 

"Da, iz priloženih fotografija može se zaključiti da posebno volim sjedaći asortiman (smijeh) za koji možda uskoro neće biti više mjesta u stanu. Također, ti elementi nemaju svoju fiksnu poziciju već se premještaju iz prostorije u prostoriju prema potrebama: dvije fotelje u boravku i stolac za ljuljanje sam restaurirala i preselila u stan s tavana bakine i djedove vikendice koje su tamo provele tridesetak godina. Stolci u ulaznom hodniku su dio asortimana iz postojeće opreme stana, koje su također zadržane i restaurirane" otkrila mi je tako Sandra.

Kaže mi i kako su uz stolce u stanu još sami, ona i njezin suprug, napravili rasvjetno tijelo iznad stola u kuhinji, blagovaonici te ormar i krevet u spavaćoj sobi. I prije nego pređemo na drugu etažu, na prvoj etaži krije se još i radna soba koje služi kao zona u kojoj vrlo lako nastane kreativni kaos u procesu izrade arhitektonskih maketa ili raznih šivaćih projekata.

No, kada je u pitanju druga etaža, ona malo intimnije naravi, tu su smještene spavaće sobe i kupaonica. I dok kupaonica nije bila dio rekonstrukcije stana, jer su u njoj samo odlučili postojeće plave pločice pofarbati te dodatno prostoriju osvježiti bijelim kupaonskim elementima, spavaći trak je ipak doživio intervenciju. 

"Tu je iskorištena prije svega kosina stropa da bi se napravio visoki ugradbeni ormar podijeljen u dvije zone između kojih je jedna kontinuirana polica za knjige i slike, donja zona ormara kao i krevet koji je napravljen od sirovog medijapan" priča mi Sandra te kaže kako osim sitnih ukrasnih detalja s pojedinih putovanja glavnu dekoraciju interijera čine ipak razne biljke, koje uz kombinaciju drvenih elemenata daju prostoru toplinu i život. Osim toga, u cijelom prostoru neizostavne su i slike na stubištu koje su inače djelo akademske slikarice Martine Klapan Štambuk. Sve u svemu, možemo samo još nadodati da već dugo nismo vidjeli ovako lijepo i skladno uređen mladenački stan s karakterom u koji bismo se i mi rado uselili. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više