Search

Zavirite u jedan adaptirani stan u Zagrebu koji će vas oduševiti svojim uređenjem

Zavirite u jedan adaptirani stan u Zagrebu koji će vas oduševiti svojim uređenjem

Dupleks u zapadnom dijelu grada


Image: Senja Vild,
Privatna arhiva

Mlada arhitektica Sandra Perić Klapan našla se pred nimalo jednostavnim zadatkom - urediti životni prostor za supruga i sebe. Priznajemo, odradila je sjajan posao...

Nisam krila oduševljenje već na prvu Instagram fotku koju je arhitektica Sandra Perić Klapan objavila, a ticalo se njezinog recentnog projekta. Pažnju mi je odmah privukao stil uređenja, a još i više kada sam doznala da je u pitanju životni prostor njezinog supruga i nje. U pitanju je dupleks stan u zapadnom dijelu Zagreba koji je prije svega zahtijevao temeljitu adaptaciju, no izvorni tlocrtni raspored stana išao joj je u prilog kada je započinjala s projektom. Kako Sandra kaže, na prvoj etaži već je bio boravišni prostor, a onaj spavaći na drugoj, pa tako nije bilo potrebe za nekim značajnijim intervencijama kao što su zahtjevna rušenja. 

Zavirite u jedan adaptirani stan u Zagrebu koji će vas oduševiti svojim uređenjem (фото 1)

"Ideja je bila prvenstveno stvoriti čisti, otvoreni prostor s puno svjetla unutar kojeg su smješteni jednostavni elementi namještaja i opreme. Osim toga, na prvoj etaži zadatak je bio boravak maksimalno povezati s kuhinjskim dijelom. Tako je nekadašnji prolaz između kuhinje i blagovaonskog dijela zatvoren i naglašen drvenom plohom koja je po potrebi kuhinjska radna ploča ili pak blagovaonski stol" priča mi mlada arhitektica i nastavlja objašnjavati kako volumen kuhinje danas tako čine dvije linije donjih crnih elemenata i bijeli volumen gornjih elemenata, koji prema hodniku formiraju prolaz i pogled na stubište. Upravo to stubište meni se nekako najviše dopalo i proglasila bih ga glavnim akcentom ovog super cool modernog i mladenačkog dupleksa.  

Zavirite u jedan adaptirani stan u Zagrebu koji će vas oduševiti svojim uređenjem (фото 2)

"Ideja je bila da stubište bude jednostavno, prozračno i da njegova ograda postane baza za policu koja se proteže kroz obje etaže i čini prostor atraktivnim. Unutar police postavljeni su otvoreni kubusi od OSB-a i medijapana koji čine niše i pregrade za knjige ili biljke" pojašnjava Sandra. 

Tako je građa starog drvenog stubišta maksimalno i iskorištena jer su od njega napravljena gazišta za novo stubište te kuhinjski stol i stolci s kotačima na strani kuhinje. Kada pričamo o boravku, on je pak definiran volumenom ormarića s tv-om i zelenom oazom koja se nalazi uz staklenu stijenu iza koje je smještena lođa koja čini vanjski boravak. Ostatak namještaja čine jednostavni komadi sjedaćih garnitura i stolića. 

Zavirite u jedan adaptirani stan u Zagrebu koji će vas oduševiti svojim uređenjem (фото 3)

"Da, iz priloženih fotografija može se zaključiti da posebno volim sjedaći asortiman (smijeh) za koji možda uskoro neće biti više mjesta u stanu. Također, ti elementi nemaju svoju fiksnu poziciju već se premještaju iz prostorije u prostoriju prema potrebama: dvije fotelje u boravku i stolac za ljuljanje sam restaurirala i preselila u stan s tavana bakine i djedove vikendice koje su tamo provele tridesetak godina. Stolci u ulaznom hodniku su dio asortimana iz postojeće opreme stana, koje su također zadržane i restaurirane" otkrila mi je tako Sandra.

Zavirite u jedan adaptirani stan u Zagrebu koji će vas oduševiti svojim uređenjem (фото 4)

Kaže mi i kako su uz stolce u stanu još sami, ona i njezin suprug, napravili rasvjetno tijelo iznad stola u kuhinji, blagovaonici te ormar i krevet u spavaćoj sobi. I prije nego pređemo na drugu etažu, na prvoj etaži krije se još i radna soba koje služi kao zona u kojoj vrlo lako nastane kreativni kaos u procesu izrade arhitektonskih maketa ili raznih šivaćih projekata.

Zavirite u jedan adaptirani stan u Zagrebu koji će vas oduševiti svojim uređenjem (фото 5)

No, kada je u pitanju druga etaža, ona malo intimnije naravi, tu su smještene spavaće sobe i kupaonica. I dok kupaonica nije bila dio rekonstrukcije stana, jer su u njoj samo odlučili postojeće plave pločice pofarbati te dodatno prostoriju osvježiti bijelim kupaonskim elementima, spavaći trak je ipak doživio intervenciju. 

Zavirite u jedan adaptirani stan u Zagrebu koji će vas oduševiti svojim uređenjem (фото 6)

"Tu je iskorištena prije svega kosina stropa da bi se napravio visoki ugradbeni ormar podijeljen u dvije zone između kojih je jedna kontinuirana polica za knjige i slike, donja zona ormara kao i krevet koji je napravljen od sirovog medijapan" priča mi Sandra te kaže kako osim sitnih ukrasnih detalja s pojedinih putovanja glavnu dekoraciju interijera čine ipak razne biljke, koje uz kombinaciju drvenih elemenata daju prostoru toplinu i život. Osim toga, u cijelom prostoru neizostavne su i slike na stubištu koje su inače djelo akademske slikarice Martine Klapan Štambuk. Sve u svemu, možemo samo još nadodati da već dugo nismo vidjeli ovako lijepo i skladno uređen mladenački stan s karakterom u koji bismo se i mi rado uselili. 

Zavirite u jedan adaptirani stan u Zagrebu koji će vas oduševiti svojim uređenjem (фото 7)

Zavirite u jedan adaptirani stan u Zagrebu koji će vas oduševiti svojim uređenjem (фото 8)

Zavirite u jedan adaptirani stan u Zagrebu koji će vas oduševiti svojim uređenjem (фото 9)

Zavirite u jedan adaptirani stan u Zagrebu koji će vas oduševiti svojim uređenjem (фото 10)

Zavirite u jedan adaptirani stan u Zagrebu koji će vas oduševiti svojim uređenjem (фото 11)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više