Search

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa

Lijepi projekt arhitektice Deše Ucović Trusk

Tekst: Latica Martinis Filković

Image: Jure Živković

Dvosobni stan u staroj zgradi na Medveščaku, veličine 52 četvorna metra arhitektica Deša Ucović Trusk projektirala je kao životni prostor za sebe, supruga i njihova tri psa. Rezultat je pomalo eklektičan stan u koji je utkano dosta izvornih elemenata, ponešto iz obiteljskog nasljeđa, nešto novog dizajniranog baš za taj stan, puno biljaka, ljubavi i živaca. Stan se nalazi na trećem katu stambene zgrade na Medveščaku u zgradi koja je građena 1900. godine. Originalni raspored je djelomično zadržan te su tako dvije velike prostorije orijentirane na istok iz kojih se pruža pogled na Šalatu i "stari Zagreb", zadržale svoje originalne gabarite, dok se glavna intervencija dogodila u zapadnom dijelu stana, zamjenom pozicija kuhinje i kupaonice čime je kuhinja postala dio ulaznog prostora.

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa (фото 1)

Karakteristično za razdoblje u kojem je građena zgrada, stanovi imaju visoke stropove, starinska profilirana vrata i prekrasan hrastov parket koji je bio jedan od glavnih razloga za kupnju stana koji je tada bio u derutnom stanju. Upravo su navedeni elementi bili polazišta projekta adaptacije stana i dizajna interijera. Osnovna ideja bila je zadržati starinski štih stana i u njega utkati nove elemente čiji spoj će dati elegantan i originalan prostor prvenstveno ugodan za boravak.

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa (фото 2)

Ulazni prostor tj. kuhinja u potpunosti su uronjeni u zagasito plavu boju, suprotstavlja im se tek stari cigleni zid kao pozadina kuhinje, dok su horizontalne plohe - pod, kuhinjska radna površina te strop izvedeni u nježnoj i nenametljivoj nijansi sive koja smiruje intenzitet plavetnila. Dodatkom drvenih elemenata poput blagovaonskog pulta izvedenog od punog drva europskog oraha cijeli prostor dobiva na toplini i ugodi. Iz dramatičnog ulaznog prostora ulazimo u prostranu kupaonicu, po izboru mnogih najljepšu prostoriju u stanu, čija glavni akcent je zlatni zid kao pozadina samostojeće kade te nasuprot njega kupaonski ormarić od američkog oraha koji je dizajnirala produkt dizajnerica Maša Milovac po uzoru na namještaj iz sredine prošlog stoljeća.

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa (фото 3)

Element zlatnog zida ponavlja se i u spavaćoj sobi, ovaj put na mjestu uzglavlja kreveta. U ovom slučaju starinski naglasak, osim još jednog antiknog tepiha, daje drveni stolić s intarzijama koji potječe iz doba Napoleona, dio obiteljskog nasljeđa. Neizostavna je i prostrana garderoba koja se prirodno nadovezuje na spavaću sobu i rješava često zanemareno pitanje pohrane.

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa (фото 4)

Starinska izrađena drvena vrata uvode nas u dnevni boravak, ujedno i najveću prostoriju u stanu. Ovdje najviše dolaze do izražaja svi ranije spomenuti starinski elementi - oni koji su "došli" sa stanom, kao vrijedan hrastov parket kakvog je danas gotovo nemoguće naći te doneseni komadi iz obiteljskog nasljeđa koji su se izvrsno uklopili, poput stare kaljeve peći, 100 godina starog i sada već šarmantno pohabanog perzijskog tepiha te restaurirane bakine fotelje. Ostatak namještaja je mješavina hrvatskog dizajna (Prostorijin Cloud trosjed), inozemnih dizajnera (rasvjetna tijela), Ikeinih stolića ili je pak dizajniran od strane arhitektice specifično za taj stan, poput čelične police s drvenim elementima koja služi kao biblioteka, mini bar, stalaža za biljke i mjesto za odlaganje sitnica, sve u jednom. Kako izgleda ovaj šarmantni građanski stan s karakterom donosimo u sklopu članka...

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa (фото 5)

Upravo biljke, raspoređene po svim prostorijama stana daju dodatnu ugodnost prostoru, a dojmu doprinosi i popriličan broj rasvjetnih tijela - od zanimljivih dizajnerskih poput stolnog Luccellina Inga Maurera, Muuto visilica, do Ikeinih podnih i stolnih lampi i ručno rađene svjetiljke od alabastera. Specifičnost i iznenađenje ovog dnevnog boravka je i projekcijsko platno ugrađeno u spušteni strop. Kombiniranjem stilova razdoblja i korištenjem snažnih boja i akcenata, stvoren je prostor baš po mjeri vlasnika - ugodan s točno onom količinom dramatičnosti i iznenađenja koja životnom prostoru daje ono nešto.

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa (фото 6)

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa (фото 7)

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa (фото 8)

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa (фото 9)

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa (фото 10)

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa (фото 11)

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa (фото 12)

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa (фото 13)

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa (фото 14)

Zavirite u jedan građanski adaptirani stan na Medveščaku gdje živi jedan bračni par i njihova tri psa (фото 15)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više