Traži

Zavirite u jedan jako lijepo i moderno projektiran ured u Rijeci

Zavirite u jedan jako lijepo i moderno projektiran ured u Rijeci

The Black Office s potpisom hrvatsko-talijanskog arhitektonskog Studija-A29

Tekst: L.M.F.


Fotografija: Nel Pavletić Gorički

Kako projektirati ured od 100 četvornih metara, u središtu Rijeke, gdje se osjećate kao kod kuće, bio je izazov s kojim se suočio hrvatsko-talijanski arhitektonski ured Studio-A29. Kada imate takav zahtjev, uzimanje klasične ideje o uredu, sobe s četiri zida sa stolovima neće zadovoljiti očekivanja klijenata. Polazeći od činjenice da je prostor orijentiran prema sjeveru, osvijetljen neutralnim svjetlom tijekom cijelog dana i godine, bilo je prirodno pokušati stvoriti dizajn koji će omogućiti ulaz svjetlosti u svaki kutak ureda.

Prvi korak bio je srušiti sve pregradne zidove, ostavljajući samo grede i stupove koji nose strukturu i postojeći sanitarni čvor. Krenulo se s konceptom triju crnih volumena. Jedan volumen je identificiran kroz postojeći sanitarni čvor, dok su druga dva stvorena u obliku ormara omotanih oko stupova kako bi se sakrili ti isti stupovi i podijelili cijeli prostor na tri zone. Prva zona je posvećena recepciji s lounge zonom i kuhinjom koja je vizualno integrirana u volumenu sanitarnog čvora.

Druga zona pripada sobi za sastanke koja ima oblik prozirnog staklenog volumena čiji su gabariti određeni s dva crna ormara (dva nova volumena) u kontrastu s crnim volumenom sanitarnog čvora. Taj dio također se ističe zbog nižeg stropa koji daje ritam cijelom prostoru (viši-niži-viši) i naglašava njegovu hijerarhiju. Treća zona posvećena je uredima koji svojim položajem u prostoru jamče privatnost, ali korištenje staklenih pregrada još uvijek osigurava fluidnost i vizualnu otvorenost prostora. Također daje osjećaj da u cijelom uredu nema pregradnih zidova ili vrata.

Zahtjevniji aspekt dizajna odnosio se na instalacije. Da bi ih se sakrilo na stropu je napravljen element od knaufa dok je na podu stavljen element u obliku niskog ormara s identičnom ulogom, sakrivanje instalacijskih i grijaćih elementa, te vizualno i fizički povezuje cijeli prostor. Još jedan izazov bio je uvjeriti klijente da koriste crni hrast kao oblogu triju volumena. Unatoč početnom skepticizmu, klijenti su odlučili vjerovati arhitektima i njihovom mišljenju da crna boja istovremeno ima dozu elegancije i ozbiljnosti te daje drugačiji osjećaj dimenzije, proporcija i odnosa sa svjetlom.

Važno je naglasiti da je sve osim stolica i rasvjete napravljeno po mjeri kako bi se maksimizirala funkcija i postigla kontrola u estetici dizajna. Ovakvi detalji čine razliku, ali također i arhitektova vizija sagledavanja interijere kao arhitekturu koja svakom elementu omogućuje da izrazi svoj identitet i tako postane bezvremenski. I na kraju, ne treba zaboraviti ključnu funkciju klijenata. Razumjeli su ulogu i potencijal arhitekata dajući im potrebnu slobodu i bivajući aktivno uključeni u cijeli proces.

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više