Traži

Croatia
Zavirite u jedan jako lijepo i moderno projektiran ured u Rijeci

Zavirite u jedan jako lijepo i moderno projektiran ured u Rijeci

The Black Office s potpisom hrvatsko-talijanskog arhitektonskog Studija-A29

Tekst: L.M.F.


Fotografija: Nel Pavletić Gorički

Kako projektirati ured od 100 četvornih metara, u središtu Rijeke, gdje se osjećate kao kod kuće, bio je izazov s kojim se suočio hrvatsko-talijanski arhitektonski ured Studio-A29. Kada imate takav zahtjev, uzimanje klasične ideje o uredu, sobe s četiri zida sa stolovima neće zadovoljiti očekivanja klijenata. Polazeći od činjenice da je prostor orijentiran prema sjeveru, osvijetljen neutralnim svjetlom tijekom cijelog dana i godine, bilo je prirodno pokušati stvoriti dizajn koji će omogućiti ulaz svjetlosti u svaki kutak ureda.

Zavirite u jedan jako lijepo i moderno projektiran ured u Rijeci (фото 1)

Prvi korak bio je srušiti sve pregradne zidove, ostavljajući samo grede i stupove koji nose strukturu i postojeći sanitarni čvor. Krenulo se s konceptom triju crnih volumena. Jedan volumen je identificiran kroz postojeći sanitarni čvor, dok su druga dva stvorena u obliku ormara omotanih oko stupova kako bi se sakrili ti isti stupovi i podijelili cijeli prostor na tri zone. Prva zona je posvećena recepciji s lounge zonom i kuhinjom koja je vizualno integrirana u volumenu sanitarnog čvora.

Zavirite u jedan jako lijepo i moderno projektiran ured u Rijeci (фото 2)

Druga zona pripada sobi za sastanke koja ima oblik prozirnog staklenog volumena čiji su gabariti određeni s dva crna ormara (dva nova volumena) u kontrastu s crnim volumenom sanitarnog čvora. Taj dio također se ističe zbog nižeg stropa koji daje ritam cijelom prostoru (viši-niži-viši) i naglašava njegovu hijerarhiju. Treća zona posvećena je uredima koji svojim položajem u prostoru jamče privatnost, ali korištenje staklenih pregrada još uvijek osigurava fluidnost i vizualnu otvorenost prostora. Također daje osjećaj da u cijelom uredu nema pregradnih zidova ili vrata.

Zavirite u jedan jako lijepo i moderno projektiran ured u Rijeci (фото 3)

Zahtjevniji aspekt dizajna odnosio se na instalacije. Da bi ih se sakrilo na stropu je napravljen element od knaufa dok je na podu stavljen element u obliku niskog ormara s identičnom ulogom, sakrivanje instalacijskih i grijaćih elementa, te vizualno i fizički povezuje cijeli prostor. Još jedan izazov bio je uvjeriti klijente da koriste crni hrast kao oblogu triju volumena. Unatoč početnom skepticizmu, klijenti su odlučili vjerovati arhitektima i njihovom mišljenju da crna boja istovremeno ima dozu elegancije i ozbiljnosti te daje drugačiji osjećaj dimenzije, proporcija i odnosa sa svjetlom.

Zavirite u jedan jako lijepo i moderno projektiran ured u Rijeci (фото 4)

Važno je naglasiti da je sve osim stolica i rasvjete napravljeno po mjeri kako bi se maksimizirala funkcija i postigla kontrola u estetici dizajna. Ovakvi detalji čine razliku, ali također i arhitektova vizija sagledavanja interijere kao arhitekturu koja svakom elementu omogućuje da izrazi svoj identitet i tako postane bezvremenski. I na kraju, ne treba zaboraviti ključnu funkciju klijenata. Razumjeli su ulogu i potencijal arhitekata dajući im potrebnu slobodu i bivajući aktivno uključeni u cijeli proces.

Zavirite u jedan jako lijepo i moderno projektiran ured u Rijeci (фото 5) 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više