Search

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku

Villa sv. Petar u mjestu Gabonjin

Image: Iva Znaor

U samom srcu otoka Krka nalazi se bajkovito mjestašce Gabonjin, a upravo tamo pronašli smo i ovu prekrasnu vilu koja će vas već na prvi pogled očarati...

Okružen šumom i brežuljcima, Gabonjin privlači turiste željne tišine i mira u netaknutoj prirodi. Iako je broj stanovnika ovog mjesta malen, organizirani i komunikativni mještani pobrinut će se da gosti imaju priliku iskusiti čari lokalnog života i ritam otočana. Već nekoliko godina, posjetitelji mjesta Gabonjin mogu uživati u jedinstvenoj Aleji glagoljaša, putu do crkve sv. Petra s postavljenih 37 kamenih ploča s uklesanim porukama na staroslavenskom pismu - glagoljici.

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 1)

Upravo je to sve inspiriralo obitelj Jurešić iz Krka da staru kuću u ruševnom stanju renoviraju u rustikalnu oazu. Iako preuređena, vila je zadržala izvorni stil razdoblja kada je izgrađena prva kuća iz kompleksa - 1898. godine. Arhitektura kuće je u tipičnom krčkom stilu, ograđena od pogleda s ciljem da pruži ugodnu privatnost i savršenu intimu. Zbog očuvanja izvornosti cijelog objekta u izgradnji kuće koristilo se gašeno vapno, a sve pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Rijeci.

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 2)

Sva stolarija je od hrvatskog ariša u izvedbi lokalne stolarske radione Prendivoj, iznutra mazana isključivo uljem dok je s vanjske strane korištena plava mediteranska nijansa. Škure i vrata zadržali su izvorni, prepoznatljiv stil otoka. U svim kupaonicama korišten je antico obrađen kamen debljine 3 cm iz kamenoloma Kanfanar iz Istre te tuševi i špine od bakra, pa u kuće nije ugrađen ni kvadrat keramike. U spavaćim sobama postavljeni su podovi od antico obrađenih hrastovih dasaka duljine 2 metra. 

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 3)

Smještajnog kapaciteta za 9+2 osobe, vila nudi maksimalnu privatnost svakom gostu jer su smještajne jedinice raspoređene u 3 kuće. Kuće su koncipirane tako da je svaka od 5 spavaćih soba s pripadajućim kupaonicama i garderobama na svojoj etaži. Sobe su opremljene kvalitetnim Riviera Maison namještajem iz Nizozemske, a uz namještaj, pomno birani materijali i tkanina stvaraju jedinstven ugođaj kakav su vlasnici i željeli postići. Romantičnoj atmosferi u vili uvelike pridonosi bakreno keramička rasvjeta. Kuhinje su hrvatski proizvod, ručno rađene od slavonskog hrasta. Potpuno opremljene i funkcionalne te otvorene prema dnevnom boravku stvaraju ugodnu atmosferu i osjećaj povezanosti s drugim ukućanima.

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 4)

Kuće su osmišljene da budu što više u skladu s prirodom pa je u sustav grijanja kuća uloženo mnogo truda. Svaka kuća ima svoj kamin koji u sebi sadrži bojler s vodom dok su na krovu solarni paneli za grijanje vode, koji su zajedno s toplinskom dizalicom povezani u energetski sustav s kojim se griju sve etaže (preko sustava podnog grijanja) te bazen (preko izmjenjivača topline). U kući je napravljena i nova cisterna za kišnicu s originalnim, izvornim grlićem te je opremljena mehaničkim i biološkim filterima za uklanjanje klora i nečistoće iz vode. 

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 5)

Posebna pažnja dana je i uređenju eksterijera. U dvorištu su posađene razne mediteranske biljke - ružmarin, lavanda, smilje, limun, mandarina, grejp, oleander, jasmin, maslina, smokva, višnja, breskva, vinova loza i kivi. Uz razne voćke u dvorištu se nalazi i začinski vrt. Gostima je na raspolaganju i ljetna kuhinja koja sadrži roštilj i krušnu peć za pripremu ražnja, gradela ili peke. 

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 6)

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 7)

Sve su kuće oplemenjene pergolama - barasima, napravljenim od akacija ubranih u okolici Karlovca. Na ogradnim zidovima oko kuće postavljena je kovana ograda po kojoj puže zimzeleni jasmin bijelog cvijeta. Posebno mjesto u kući zasigurno je i čarobna terasa smještena na guvnu. Izvorno guvno nekad je služilo da stoka gazi klas po kamenom podu te da vjetar odvaja zrna pšenice od klasa. Izvorno guvno je rekonstruirano istim kamenom. Danas na toj terasi gosti mogu uživati u izlasku sunca, šalici čaja, cvrkutu ptica i nerijetkom posjetu lokalnih srna.

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 8)

S obzirom na sve veći broj turista koji traže aktivan godišnji odmor, villa je opremljena i rekreacijskim studijem sa spravama za vježbanje marke Koloseum, vrećom za box, klupicom za trbušnjake i Life Fitness orbitrekom. Do studija nalazi se tuš, garderoba i bio-sauna. Aktivci kojima fitness nije dovoljan, kao dodatnu aktivnost na upit mogu uzeti i jahanje, ronjenje, biciklizam, ribolov kao i razne druge aktivnosti, a sve pod stručnim vodstvom. Sauna, podno grijanje, kamin te grijani vanjski bazen omogućavaju jednako ugodan boravak u Villi sv. Petar u zimskim mjesecima kao i u ljetnim. 

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 9)

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 10)

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 11)

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 12)

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 13)

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 14)

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 15)

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 16)

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 17)

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 18)

Zavirite u jednu prekrasnu rustikalnu oazu koju smo pronašli na otoku Krku (фото 19)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više