Search

Zavirite u novi luksuzni hotel u Splitu

Zavirite u novi luksuzni hotel u Splitu

Procurator 7

A.P.


Image: Sonja Dvornik,
Maksim Bašić

Split je od ovog ljeta bogatiji za luksuzan hotel smješten u istočnom krilu trga Prokurativa

Kaliterna arhitektura predstavlja svoj zadnji projekt – Hotel Procurator 7, smješten u istočnom krilu trga Prokurativa, slavnom mediteranskom trgu građenom od sredine 19. st. pa sve do 20-ih godina 20. st. Gradnju trga inicirao je slavni gradonačelnik Antonio Bajamonti koji je od tada malenog Splita htio stvoriti moderan grad ili kako je rekao "città del avvenire". Trg je od tada imao sadržaje poput kazališta, kavana, čitaonica, te legendarni Grand Hotel Bellevue u kojem su odsjedali mnogi slavni gosti.

prokurator

prokurator

Želja vlasnika hotela je bila vratiti stari sjaj na Prokurative. Sam hotel nalazi se u nekadašnjem građanskom stanu iz razdoblja belle epoquea, a cijeli interijer inspiriran je slavnom prošlošću Prokurativa. Najteže je bilo ogoliti prostor do samog kostura kako bi se izvuklo ono najbolje od arhitekture iz razdoblja gradnje za vrijeme austro-ugarske uprave Splitom.

prokurator

prokurator

Iz velike lounge sobe s recepcijom ulazi se u centralni impresivni hodnik koji nas vodi do šest spavaćih jedinica, od kojih dvije gledaju na sami trg, a četiri na Marmontovu ulicu i rivu. Stubištem se dalje ide prema još jednoj sobi, koja se nalazi u potkrovlju zgrade, te dalje prema krovnoj terasi sa spektakularnim pogledom na Split.

prokurator
Od sedam jedinica tri su apartmana, a četiri sobe. Svaki prostor priča određenu priču o slavnom trgu, od Monumentalne fontane koje više nema, preko francuskog upravitelja Dalmacije maršala Marmonta do spomenika Luki Botiću koji je preseljen s trga na Marjan.

Za samo uređenje korišteni su najbolji materijali, od cararra mramora, francuskih zidnih tapeta i njemačkih tekstila, do nizozemskog i talijanskog klasičnog namještaja, dok su ugradbeni namještaj izrađivali naši stolari po nacrtima studija Kaliterna arhitektura.
Posebna se pozornost posvetila spašavanju starinske stolarije, koja je cijela obnovljena i restaurirana prema svojim secesijskim originalima.

prokurator

prokurator

Hotel je dobio ime po procuratoru, jednoj od najprestižnijih funkcija u Venecijanskoj republici, po kojima su i splitske Prokurative dobile ime, a broj 7 označava 7 verzija idejnih rješenja (a ujedno i broj smještajnih jedinica).

prokurator

prokurator

prokurator

prokurator

prokurator

prokurator

prokurator

prokurator

prokurator

www.facebook.com/kaliterna.arhitektura

www.kaliterna-arhitektura.hr/

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više