Traži

Zavirite u prekrasnu \"crnu kuću\" na obroncima Medvednice

Zavirite u prekrasnu "crnu kuću" na obroncima Medvednice

Rad studija "Dva A"

Urednik: E.G.


Fotografija: pr

Glasovita "Crna kuća", kako je od milja nazivaju stanovnici zagrebačkog Bukovca, sve je samo ne mračno i nepristupačno zdanje, a još od završetka izgradnje svojim vanjskim izgledom oduševljava na prvi pogled. Uvidom u njezin prekrasan interijer vidljivo je da je riječ o modernom obiteljskom domu podjednako kreiranom za više nego udoban život višečlane obitelji ali i tulume pri kojima ova tajanstvena ljepotica najbolje pokazuje svoju svestranost. Potpisuju je cijenjeni arhitekti Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz studija Dva A i svojevrsno je autorsko djelo ukupne površine 600 četvornih metara s 1000 četvornih metara okućnice, a koje trenutno traži nove vlasnike.

Zavirite u prekrasnu "crnu kuću" na obroncima Medvednice (фото 1)

Prepoznatljiva po crnoj fasadi, na parceli s blagim padom i fenomenalnim pogledom prema gradu skrivena od znatiželjnika, zapravo je jedinstveni minimalistički kubus iznimne vrijednosti. Brojni atriji kuće kreiraju mnoštvo unutarnjih oaza, dok velike staklene stijene kao i svijetle boje korištene prilikom uređenja interijera, ukućanima tijekom cijelog dana omogućavaju uživanje u danjem svjetlu. Želja investitora bila je da u okružju zelenila stvori moderan obiteljski dom prepun intimnih kutaka, bez pretjerane intervencije u okoliš. Tako su zapravo nastale dvije identične kuće, jedna ispod druge, koje tvore zajedničku kompoziciju te su povezane zidovima, ali i potpuno odvojene. U konačnici, riječ je o jednom stanu s tri etaže odnosno podrumom, prizemljem i katom te ukupno pet soba.

Zavirite u prekrasnu "crnu kuću" na obroncima Medvednice (фото 2)

"Kuće su fizički povezane sistemom zidova, odnosno ploha koje se kao oblikovni element pojavljuju u zidovima okoliša, postamentu te završno na gornjem, osnovnom volumenu kuće u vidu plašta. Taj je gornji volumen sačinjen od dva elementa - plašta čija je tekstura i završna obrada istovjetna sa zidovima postamenta i okoliša te fragilne staklene jezgre koja čini nukleus kuće. Plašt svojim perforacijama omogućuje kadriranje, reducira poglede te štiti transparentnu i intimnu unutrašnjost", objasnili su arhitekti. Prema njihovim riječima, između plašta i staklenih stijena formiran je niz atrija koji omogućavaju pojedinim funkcionalnim zonama ekstenziju na van.

Zavirite u prekrasnu "crnu kuću" na obroncima Medvednice (фото 3)

Prizemlje povezano s fascinantnim podrumom, galerija koja dominira ulaznim holom, malo - teretno dizalo, sauna, vinoteka, konoba, servisne prostorije, teretana, sunčana terasa i unutarnji bazen samo su neke od značajki ovog objekta koje mu daju veliku dodatnu vrijednost. U prizemlju open - space varijante, sa samo jednim vratima koja odjeljuju radnu sobu od ostatka prostora, ističu se atraktivna bijela kuhinja i blagovaonica s elegantnim masivnim stolom za objedovanje. Ukrašavaju ih apstraktni umjetnički detalji koji učinkovito i estetski ispravno unose živost u ovaj crno - bijeli svijet. Spavaće sobe na katu objekta, sklop roditeljske spavaonice s kupaonicom te dvije dječje sobe povezane zajedničkim dnevnim boravkom, pripadajućom kupaonicom i terasom - i više su nego dovoljno za udoban život jedne obitelji. 

Zavirite u prekrasnu "crnu kuću" na obroncima Medvednice (фото 4)

Pri opremanju se nije štedjelo pa je tako namještaj većinom ugradbeni, a ostali s potpisima kao što je hrvatski proizvođač namještaja Prostoria. Kupaonski, bazenski i prostor vinoteke opremljeni su najboljom talijanskom keramikom salona Vodotehnika, nadaleko poznatom po kvaliteti i trajnosti. Sanitarije su također iz Vodotehnike, i to cijenjenog proizvođača Flaminia, dok u ostatku objekta dominiraju hrastovi parketi velikih formata, a kako i priliči luksuznim nekretninama.

Zavirite u prekrasnu "crnu kuću" na obroncima Medvednice (фото 5)

Zavirite u prekrasnu "crnu kuću" na obroncima Medvednice (фото 6)

Zavirite u prekrasnu "crnu kuću" na obroncima Medvednice (фото 7)

Zavirite u prekrasnu "crnu kuću" na obroncima Medvednice (фото 8)

Zavirite u prekrasnu "crnu kuću" na obroncima Medvednice (фото 9)

Zavirite u prekrasnu "crnu kuću" na obroncima Medvednice (фото 10)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar