Search

Zavirite u prekrasnu ljetnu rezidenciju sestara Zaninović na Hvaru

Zavirite u prekrasnu ljetnu rezidenciju sestara Zaninović na Hvaru

S potpisom studija Kaliterna arhitektura

Urednik: A.P.


Image: Maksim Bašić

Palača Jakša - Zaninović jedna je od najstarijih i stilski najslojevitijih kuća u starom dijelu grada Hvara (Grodi)

Sagrađena je na mjestu nekoliko manjih kuća od kojih neke nose tragove 13. i 14. st. Tijekom 15. i 16. st. ove su kuće dograđivane i ukrašavane u gotičkom i renesansnom stilu, da bi početkom 18. st. bile spojene i uobličene u jedinstvenu arhitektonsku cjelinu, te dodatno urešene u baroknom stilu. Vlasnici kuća u 16. i 17. st. bile su porodice Fazanić, Budrović i najvećim dijelom porodica Bartučević. Početkom 18. st. čitav kompleks je došao u posjed obitelji Jakša, a u 19. i 20. st. obitelji Paulović, Kasandrić, Dorotka (koji su u palači uredili pansion), te na kraju obitelji Zaninović.
kuća zanini


Riječ arhitekta: "Kuća je kompletno restaurirana 2017. godine, a projekt uređenja interijera i opremanja je napravila tvrtka Kaliterna arhitektura. Tri etaže kuće predviđene su za stambene prostore, dok su u prizemlju zamišljene ugostiteljske ili uslužne djelatnosti. Prvi kat ili piano nobile zauzimaju stanovi sestara Zaninović. Samo uređenje su obilježile boje otoka Hvara, jedan apartman je uređen u sivo bež nijansama-bojom kamena starih hvarskih kuća, dok je drugi inspiriram plavom i ljubičastom, bojama mora i lavande.

zanini

Pokušalo se sačuvati što više starinskih arhitektonskih detalja, te ih dodatno istaknuti, kao sto su prozori i nosači stropnih greda. Kombinacijom keramičkih pločica s bogatstvom uzoraka i boja i namještaja jednostavnih klasičnih linija izbjegla se monotonost prostora. Dodatnu impozantnost prostoru daju visoki stropovi, izrađeni od hrastovih greda, četkanih i uljenih, ostavljenim da uhvate prirodnu patinu vremena. Sami prirodni materijali su korišteni kod opremanja, kao što su masivi hrasta za kuhinje, pamučne i lanene tkanine za namještaj i zavjese, baršunasta uzglavlja kreveta, kamen za stubišta, te detalji čipke na jastucima." - kazali su iz studija Kaliterna Arhitektura.

zanini

zanini

zanini

zanini

zanini

zanini

zanini

zanini

zanini

zanini

zanini

zanini

zanini

zanini

zanini

zanini

zanini

zanini

Related articles

Buro 24/7 Selection

više