Search

Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan

Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan

Tekst: BURO.


Uvijek je uzbudljivo zaviriti u neku od redakcija, jer se radi o mjestima koja su dizajnirana tako da različite grupe kreativaca (novinari, urednici, dizajneri, producenti...) mogu efikasno funkcionirati i da ne ometaju jedni druge dok stvaraju. Digitalno doba donijelo je nove profesionalne podjele i raspodjelu zadataka i načina na koji zaposleni u magazinima surađuju. Mediji više nisu jednosmjerni kanali, a danas se ta komunikacija odvija kroz različite forme, a tu ured tu može imati veliku ulogu kao, na primjer, mjesto na kojem se snimaju YouTube videa, podcasti, ili može poslužiti kao scenografija gdje se fotografira sadržaj za društvene mreže. Baš zbog toga je izgled tradicionalne redakcije pretrpio promjene i mediji širom svijeta se prilagođavaju novim trendovima, naravno najbrži i najspremniji su oni čije je geslo „digital first“ kao što je to slučaj s BURO. izdanjem za tržište Kazahstana.

Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 1)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 2)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 3)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 4)

Njihov ured više nije samo to, već se radi o jedinstvenom prostoru BURO.Space gdje se nalazi sjedište kompanije, ali njegova multifunkcionalna priroda dozvoljava da se ovdje organiziraju raznovrsni događaji, javna predavanja, premijere filmova i modna snimanja. Na ovaj način, u novoj eri, publika i kreatori nisu odvojeni, već naprotiv kroz konverzaciju mogu doći do još boljeg sadržaja za sve. Iza projekta u Kazahstanu stoji lokalni arhitektonski studio Levelstudio. Oni su iskoristili međukat kao dodatni prostor gdje postoje radne jedinice, mjesto za opuštanje, kao i veliki teatarski prostor za događaje i male konferencije.

Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 5)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 6)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 7)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 8)

Cio ured je dizajniran tako da je sve otvoreno, transparentno i povezano na više načina, zaposleni konstantno cirkuliraju kako bi brzo razmijenili informacije i ideje. Kako bi im bilo što udobnije arhitekti su se potrudili da iskoriste što više prirodnog svjetla i ventilaciju. Vrata i zidovi se nalaze samo na onim mjestima gdje su bili apsolutno neophodni. Staklene pregrade su tu kako bi se i ti dijelovi otvorili kliznim mehanizmom u trenutku kada više nema potrebe za privatnošću i zvučnom izolacijom.

Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 9)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 10)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 11)

U centru su drvene police koje se prostiru od poda do stropa i tako razdvajaju prostorije. Funkcija polica je da na njima budu izloženi najbolji projekti na kojima je BURO. Kazahstan tim radio, kao i da se čuvaju knjige iz redakcijske biblioteke i uredski pribor. Korištenjem drveta postignuta je toplina i balans u odnosu na postojeću betonsku strukturu zgrade, koju arhitekti s namjerom nisu dirali. Kako bi prostor mogao funkcionirati u različitim ulogama dizajnu svjetla se posvetilo dosta pažnje, pa se različitom toplinom i modovima svjetla mogu po želji postići različiti efekti.

Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 12)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 13)
Zavirite u redakciju naših kolega iz magazina BURO. Kazahstan (фото 14)

Koncept dizajna je privlačan u svojoj jednostavnosti, zbog upotrebe prirodnih materijala i izuzetne pažnje prema detaljima. Stolarija, stakleni dijelovi, kao i ogledala ručno su izradili lokalni proizvođači. Ogromno kružno ogledalo osvijetljeno sa zadnje strane je zapravo reinterpretacija točke koja je u stvari BURO. logo. Što kažete?

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više