Search

Znate li kako izgledaju najljepše zgrade svijeta? Malo je reći impresivno!

Znate li kako izgledaju najljepše zgrade svijeta? Malo je reći impresivno!

Odabrali smo pet najzanimljivijih

Tekst: L.L.


Image: NAARO.,
Tuomas Uusheimo,
Ivan Dupont,
Virgile Simon Bertrand,
Jewel Changi Airport,
Dezeen.com,
Joas Souza

Odabrali smo pet nevjerojatnih čuda arhitekture iz cijelog svijeta koja su nas osvojila već na prvi pogled, a zatim, kada smo se dublje zagledali u svaku od njih i ideje koje kriju oduševile su nas još mrvicu više. Od hotela, preko muzeja, pa sve do spektakularne zračne luke, kada bismo morali odlučiti, zbilja bismo teško odabrali tek jednog favorita.

Morpheus Hotel

Genijalna zgrada Morpheus Hotela u gradu Macau u Kini dizajnirao je studio Zaha Hadid Architects i jedna je od onih u koje bismo mogli gledati satima. Sama zgrada u potpunosti je okrenuta modernom dizajnu, neobičnog je oblika s tri ogromne rupe u sredini i isprepletenom mrežom obavijenom oko staklene zgrade. Izgrađena je 2018. godine, sastoji se od 40 katova, a unutrašnjost hotela u velikoj je mjeri povezana s vanjskim uređenjem. Cijela je zgrada jedna velika cjelina, komplicirana, ali nevjerojatno smislena.

Znate li kako izgledaju najljepše zgrade svijeta? Malo je reći impresivno! (фото 1)

 

Znate li kako izgledaju najljepše zgrade svijeta? Malo je reći impresivno! (фото 2)

Jewel Changi zračna luka

U Singapuru je ove godine otvorena zračna luka koja oduzima dah već na prvu, izgleda poput najraskošnije džungle i u njoj se nalazi najveći vodopad u zatvorenom prostoru na svijetu. Za dizajn je zaslužan studio Safdie Architects, aerodrom se sastoji od pet katova, a kroz cijeli se prostor provlače velike količine bilja što putnicima stvara dojam opuštenosti i lakšeg snalaženja u prostoru.

Znate li kako izgledaju najljepše zgrade svijeta? Malo je reći impresivno! (фото 3)

 

Znate li kako izgledaju najljepše zgrade svijeta? Malo je reći impresivno! (фото 4)

Odunpazari Modern Museum

Još jedan projekt koji nam je ove godine ukrao pažnju jest Odunpazari Modern Museum u Turskoj. Riječ je o zgradi u kojoj su iz dizajnerskog studija Kengo Kuma and Associates htjeli spojiti tradiciju samog grada Eskisehira, a u isto vrijeme na odabranu lokaciju donijeti nešto što će se savršeno stopiti s prirodom i stvoriti dodatnu dozu topline. Zbog posebnog dizajna, jedinstvena je i unutrašnjost zgrade upravo zato što drvene obloge na prostor bacaju sjene i stvaraju sasvim novu, još zanimljiviju atmosferu.

Znate li kako izgledaju najljepše zgrade svijeta? Malo je reći impresivno! (фото 5)

 

Znate li kako izgledaju najljepše zgrade svijeta? Malo je reći impresivno! (фото 6)

 

Znate li kako izgledaju najljepše zgrade svijeta? Malo je reći impresivno! (фото 7)

Helsinki Central Library Oodi

Već smo se uvjerili kako knjižnice mogu biti zbilja impresivna mjesta, no ona u Helsinkiju oduševila nas je na nekoj novoj razini. Dizajnirao ju je studio ALA Architects, a posebna je upravo zbog svog neobičnog oblika i sjajnog pogleda u kojem posjetitelji mogu uživati iz unutrašnjosti knjižnice. Čitanje knjiga, čini se, na ovom mjestu poprima sasvim novu dimenziju sjednete li u jednu od udobnih stolica postavljenih uz samu staklenu stijenu. U sklopu knjižnice nalazi se još i kino, glazbeni studio te prostori za izložbe.

Znate li kako izgledaju najljepše zgrade svijeta? Malo je reći impresivno! (фото 8)

Znate li kako izgledaju najljepše zgrade svijeta? Malo je reći impresivno! (фото 9)

Macallan Distillery

Da je Škotska zemlja zelenila i umirujućih tonova već odavno znamo, a činjenica da je u jednu takvu okolinu dodana i zgrada koja u mnogočemu odskače od klasične arhitekture u cijelom svijetu, samo je pojačala dozu oduševljenja tim krajem. Riječ je o destileriji u kojoj se viski proizvodi od 1829. godine, a na krovu koje je izgrađen mali vrt u kojem pak raste divlje bilje i cvijeće specifično za ovaj krajolik. Unutrašnjost destilerije, gdje se viski može i isprobati, također izgleda nevjerojatno dobro.

Znate li kako izgledaju najljepše zgrade svijeta? Malo je reći impresivno! (фото 10)

 

Znate li kako izgledaju najljepše zgrade svijeta? Malo je reći impresivno! (фото 11)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više