Traži

Zrcalna kuća u švicarskim Alpama umjetnički je projekt o kojem se ne prestaje pričati

Zrcalna kuća u švicarskim Alpama umjetnički je projekt o kojem se ne prestaje pričati

Mirrage kuća djelo je cijenjenog američkog umjetnika Douga Aitkena


Fotografija: Stefan Altenburger

Njegove spektakularne zrcalne projekte sigurno ste već primijetili. A sada je stigao jedan o kojem se posebno puno piše i komentira posljednjih tjedana. U pitanju je već poznata zrcalna Mirrage kuća, ali ovaj put smještena na specifičnoj lokaciji, u švicarskim Alpama u Gstaadu. Kako kaže cijenjeni umjetnik koji stoji iza ovog projekta, Amerikanac Doug Aitken, na toj alpskoj poziciji ostat će čak dvije godine, održavajući i komunicirajući s krajolikom kroz sva godišnja doba. 

"Promatrač može doći na lokaciju i pratiti samo djelo kako se mijenja zajedno s godišnjim dobima. U jesen kada je sve žuto ili u proljeće i ljeto kada je sve zeleno, a sada je pak bjelina ta koja stvara neku posebnu bajkovitu umjetničku priču" izjavio je 51-godišnji Doug Aitken za portal Dezeen te nadodao kako je poanta cijele priče da se djelo mijenja onako kako se mijenjaju paralelno i naši životi. 

Inače, struktura same Mirrage kuće napravljena je tako da posjetitelji mogu posjećivati i njezinu unutrašnjost koja je otvorenog tipa, točnije otvorene strukture dok je sam objekt nastao po uzoru na kalifornijske kuće na rančevima iz ere 20-ih i 30-ih godina.

Podsjetimo, Mirrage kuća već je bila instalirana 2017. u pustinji u Palm Springsu, te unutar jedne banke u Detroitu prošle godine. Za postavljanje aktualnog objekta u švicarskom Gstaadu umjetnik je morao na lokaciju donijeti dijelove kuće koji su se onda precizno sklapali i montirali.

Kako kaže za kraj, riječ je o kameleonskom objektu koji je zapravo dio umjetničkog programa Frequencies koji se na spomenutoj lokaciji održava početkom veljače. Kako izgleda Mirrage kuća u snježnom alpskom ambijentu provjerite u sklopu članka. Sigurni smo da će vas oduševiti. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar