Search

Šarm rustikalne drvene kuće na francuski način

Šarm rustikalne drvene kuće na francuski način

Ladanjska kuća koju su dizajnirali Dean Franić i Saša Šekoranja

Kada je drvena kuća uklopljena u prirodu dobila nove vlasnike bilo je potrebno izvršiti neke prilagodbe prema navikama i željama novih stanara. Kako je kuća namijenjena odmoru i bijegu od užurbanog gradskog tempa života, intervencije su bile minimalne s maksimalnim rezultatom opuštenosti i odmora za njezine vlasnike. Valjalo je prvo sačuvati izvorni izgled građevine, s tim da je bilo nužno promijeniti boju drvenarije i staviti novi pod. Nadalje, sljedeća faza preuređenja je uključivala otvaranje dijela kuće prema dolini i to velikim staklenim vrtom kojim se dobio fantastičan pogled na dolinu i životinje koje žive u njoj. Tako se ovisno o godišnjem dobu stvara slika koja omogućuje pogled prema van, a kreator te slike je sama priroda. To je i najsadržajniji dio kuće: postizanje povezanosti s prirodom oko nje.

Dobova Slovenija

Autentičnost interijera postignuta je kompozicijskom metrikom tradicionalnih predmeta, antiknih i modernih. Savršena odmjerenost srebrnih posuda i kristalnih lustera u kombinaciji s rustikalnim namještajem izvršava najzahtjevniju maksimu u kreiranju neponovljivog francuskog stila - savršenu nesavršenost. Stil koji s lakoćom spaja staro i novo, osobne preferencije ističe kao glavnu liniju, a odbija bilo kakvu sterilnost ili bezlični dizajn. Stil koji je nemoguće imitirati ukoliko vam nije dan rođenjem ili ga jednostavno živite. Tako je na stolice pronađene u rimskom antikvarijatu stavljen jastuk od grube tkanine, a iznad njih je postavljena slika Saše Šekoranje, u suvremenu kupaonicu stavljeni su antikni detalji, a srebrne posude su na grubom rustikalnom stolu, kojemu nisu skrivane njegove godine, nego je zadržavanje njegove autentičnosti prepoznato kao šarm prošlih vremena.

Dobova Slovenija

Dobova Slovenija

Dobova Slovenija

Gužvara:

7 debelih kora

500 svježeg kravljeg sira

1/2 l milerama

5 jaja

1/2 dl ulja

80 g maslaca

žlica soli

Duboku posudu premazati maslacem i staviti jednu koru kao podlogu. Pet kora gužvati i natopiti filom, te prekriti zadnjom korom. Zaliti ostatkom masnoće. Peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta. 

Dobova Slovenija

Dobova Slovenija

Dobova Slovenija

Dobova Slovenija

Dobova Slovenija 

Tekst:I.K. 
Foto: Duško Vlaović
www.studio-franic-sekoranja.com 

više