Search

Ekološki osviješten dizajn Sanje Rotter koji osvaja

Ekološki osviješten dizajn Sanje Rotter koji osvaja

Namještaj, nakit i češljevi za kosu od drva 'Woodoir'


Sanja Rotter diplomirana je industrijska dizajnerica koja nas je osvojila svojim inovativnim idejama. Drvo kao inspiracija za nakit, češljeve za kosu te unikatan namještaj, već je očarao mnoge, a nas je zanimalo kako izgleda cijeli proces izrade i što je uopće nadahnulo originalnu Sanju da pokrene svoj ekološki osviješten brend Woodoir. Danas kada mnogi brzo pristaju na jednostavna i brza rješenja, po pitanju uređenja stana ili shoppinga nakita poznatih highstreet brendova, uživamo u pronalasku nečega što je posebno, ima priču iza sebe i primamljivo je na prvu. 

sanja rotter

Diplomirana si industrijska dizajnerica, te se baviš proizvodnjom drvenog namještaja. Kako si došla na ideju za Woodoir Noir jewelry?

Zbog siromaštva i nedostatka posla. Vrlo je jednostavno - trebao mi je novac. Napravila sam nekoliko komada iz zezancije i stavila fotke na Facebook. Tri minute kasnije, javio se prvi kupac za dva komada nakita. To je bio vrlo dobar znak, pa sam radila sve što mi je palo na pamet. Radila sam u galeriji i kroz to sam vjerojatno i razvila osjećaj za ono što se ljudima sviđa - ljudi izvrsno reagiraju na nakit. Vesele se i doživljavaju ga kao nešto posebno. To je ono što volim vidjeti.

Tvoj nakit je rađen od hrasta starog nekoliko tisuća godina. Kako nabavljaš drvo potrebno za izradu nakita i namještaja?

Drvo nabavljam iz stolarije Močvarni hrast s kojom surađujem. Majstor stolar Darko Franjić je ruka koja me u tom smislu hrani. Pomažemo si međusobno i radimo što god treba.

 

sanja rotter

Možeš li nam kratko opisati proces izrade nekog od predmeta?

Svi uporabni predmeti prolaze proces od ideje, crteža, probnih uzoraka, popravaka i umnožavanja. "Evolucijski" dio posla traje najduže, krajnja izvedba, kad se već sve zna što treba - vremenski je minorna.

Koliko ti je, vremenski, potrebno za izradu nakita?

S nakitom je drugačije. Nema nacrta, nema skica - direktna akcija. Upotrebljavam komade koje nađem među otpacima - nema mnogo razmišljanja, jer sam kroz godine iskustva stekla samopouzdanje da mogu direktno raditi budući da bez greške znam što radim. Kod izrade nakita od drveta, najviše vremena oduzima finalna površinska obrada koja može biti dobra ili može biti onakva kako ja radim - savršena. A to traži vremena i truda.

sanja rotter

sanja rotter

Je li izrada nakita samo hobi ili ciljaš na to da Woodoir Noir jewelry postane prepoznatljivo ime?

Ni jedno, ni drugo ili oboje. Kada se nešto proglasi hobijem, nekako dobiva konotaciju da nije profesionalno odrađeno. Iza Woodoir Noir nakita stoje isti motivi, znanje i estetika, kao iza svih svih drugih stvari koje radim. Logo, ambalaža, promo fotografije - sve je to odrađeno DIY, ali profesionalno. Ali da u životu namjeravam postati još jedna "kreativka koja radi nakit", daleko od toga. Male serije i kvaliteta su ono na što ciljam. Za veliki broj komada nakita nemam vremena, a mislim i da se time gubi na kvaliteti.

sanja rotter

sanja rotter

Koji su tvoji planovi za budućnost?

Moji planovi za budućnost uključuju bavljenje s drvom i ostalim prirodnim materijalima, na manjim i većim projektima, bilo samoiniciranim ili naručenim. Posebno me zanima održivost i ekologija: poštovanje prirode, kao jedinog sustava koji nam daje sve što trebamo i ne oduzima, za razliku od države, banke, korporacija...

Gdje možemo pronaći tvoj nakit i namještaj osim online na Facebooku?

Nakit, češljevi i namještaj Woodoir mogu se pronaći u concept store-u Iggy u Varšavskoj 10, u Zagrebu.

sanja rotter

sanja rotter

sanja rotter

sanja rotter

sanja rotter

sanja rotter

sanja rotter

sanja rotter

Razgovarala: Sabina Vrečar
Foto: Woodoir 

Leave a comment

više