Search

Dobre vijesti iz kina Europa

Dobre vijesti iz kina Europa

Otvorena dvorana Müller u zagrebačkom kinu


Kultno zagrebačko kino Europa dobilo je novi višenamjenski prostor - dvoranu Müller. Ovaj je prostor već zaživio kao kino dvorana, a svim će posjetiteljima u ugodnom ambijentu i u visokoj rezoluciji nuditi filmove s redovnog kino programa! U prostoru će se i dalje održavati izložbe, promocije knjiga, predavanja i slična događanja.

U dvorani Müller bit će prikazivani manji, ali značajni i kvalitetni nezavisni naslovi, što će pored redovnog programa u velikoj dvorani, otvoriti mjesta za još više filmova i još raznovrsniji i bogatiji repertoar. Uz to, kvalitetni umjetnički hrvatski filmovi prikazivat će se u dužem vremenskom razdoblju. Posjetitelji će u ugodnom ambijentu i u tridesetak fotelja moći uživati u projekcijama, a biti će otvorena i mogućnost naručivanja iz cafféa kina Europaa to je prilika za uistinu poseban kino doživljaj.

Dvorana Muller

U pripremi su i brojni posebni programi, među kojima će se naći i projekcije slapstick komedija uz klavirsku pratnju. Dvorana Müller idealan je prostor za projekcije filmova praćene predavanjima stručnjaka, koje su također u pripremi.

Dvorana Muller

Pitate se zašto baš ime Müller za ovaj multifunkcionalan prostor? Evo odgovora: 'Kao što neki od vas znaju, ovo kino je mijenjalo imena tijekom svoje povijesti. Prvo je bilo kino Balkan, pa u vrijeme NDH - Europa Palace - kada je 1944. održana premijera prvog hrvatskog zvučnog cjelovečernjeg igranog filma 'Lisinski' u režiji Oktavijana Miletića. Zatim se ponovno od kraja 2. svjetskog rata pa do 90-ih zvalo kino Balkan, pa ponovno kino Europa, kako ga i danas zovemo. Kada smo se odlučili otvoriti novu dvoranu, dugo smo razmišljali kako je nazvati. Usuglasili smo se da bi najbolje bilo da odamo počast čovjeku i obitelji koja je sagradila ovo kino. Riječ je o zagrebačkoj obitelji Müller, konkretno Adolfu koji je još 1913. sagradio Helios kino, današnje kazalište Gavella. Godine 1924. naručio je nacrt za izgradnju kina i trgovačke stambene zgrade i cijeli posao prepustio sinu Alfredu koji je dalje, sve do njegove prodaje, upravljao kinom. Kino Europa svečano je otvoreno 8. travnja 1925. projekcijom filma 'Nibelunzi' Fritza Langa te domaćeg filma 'Dalmacija, zemlja sunca'. Kino je tada imalo 1100 sjedala. I zato, u spomen na obitelj koja nam je podarila kino Europa, ovu dvoranu zovemo dvorana Müller', objasnio je  Boris T. Matić prilikom predstavljanja ovog projekta. Počasni gosti otvaranja dvorane bili su danas živući članovi obitelji Müller.

Dvorana Muller

Dvorana Muller

Tekst: T.K.
Foto: Dinka Radonić

Leave a comment

više