Search

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić

Detaljan izvještaj s renomiranog Tjedna dizajna


Biti prisutan u Milanu na Salone Internazionale del Mobile ili Milan Design Week, san je svakog dizajnera, pogotovo nas mladih, kojima poziv za taj svjetski događaj u dizajnu znači u neku ruku prekretnicu koja nam može otvoriti mnoga vrata. Milano je dizajn i dizajn je Milano - reći će svi oni koji su došli posjetiti ovaj, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih svjetskih sajmova, a takvih je oko 300.000 i dolaze iz svih krajeva svijeta. Novi svjetski trendovi, novi proizvodi industrijskog dizajna, novi trendovi u opremanju interijera, nova i stara imena u dizajnu – sve je to okupljeno na tom izuzetnom prostoru, sve to imate prilike vidjeti, opipati, doživjeti. Kada su krenuli davne 1961. godine, u Milanu su željeli predstaviti samo talijanske proizvode, no vrlo brzo su postali međunarodni sajam i rasli do današnjih dimenzija. Premda mi ovo nije prva godina odlaska na milanski sajam, bila sam jednako uzbuđena kao i prvi put, posebno zato jer su se hrvatski dizajneri ovog puta predstavili zajedničkom kolektivnom izložbom pod nazivom "Solid Acts". Kako je izložba bila zajednička tako smo se i organizirali za kolektivni odlazak, a kada jednom riješite pitanje odlaska na sajam i dogovorite smještaj, te stignete u taj magični svijet dizajna, sve vam je odjednom nadohvat ruke i samo je pitanje organizacije i vlastitih želja koje vas vode do određenih mjesta.

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 1)

Naime, sajam se formalno održava na Rho Fieri (sajamskom prostoru, malo izvan grada), ali razna događanja, izložbe i prezentacije prisutne su po cijelom gradu. Sve što je označeno sa zastavicom "interni" predstavlja mjesto vezano uz sajam, a takve zastavice možete uočiti na svakom koraku. Ljubitelji dobrog dizajna će svakako htjeti iskoristiti priliku i obići pokoji "design shop", a dizajnerima će obilaženje dućana doći kao idealna prilika za prikupljanje mogućih poslovnih kontakata. Naravno, da biste sve to obišli - morate dobro isplanirati vrijeme. Moja ovogodišnja ruta je bila isplanirana po danima jer me iskustvo prijašnjih godina naučilo da ću bezglavo hodati gradom ako nemam detaljan plan kojeg se držim. Sajam je toliko velik i popraćen mnogobrojnim događanjima, da nemate vremena obići sve, čak ni da ste cijeli tjedan u Milanu. Odabrala sam tako top 10 mjesta koja su obilježila ovogodišnji sajam:

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 2)

1. Noviteti u rasvjeti

Svjetski proizvođači i trendovi ove godine su se posvetili rasvjeti. Ono što se najviše moglo vidjeti jest uvođenje novih materijala i patenata u područje rasvjete za interijere i eksterijere. Hrvatski dizajner rasvjete Dean Skira je postavio instalaciju "Hooked Up" koja nije prošla nezapaženo; dapače, u petak je održana i prezentacija na temu "Building Light" koju su popratili svi svjetski mediji.

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 3)

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 4)

2. MOST
Museo della Scienza e della Tecnologia (via Olona 6b)

Britanski dizajner Tom Dixon je obilježio MOST s izložbom, kroz koju je predstavio svoja rasvjetna tijela na način da je kretanje među izlošcima definirano objašnjenjem raznih proizvodnih procesa. Šetanjem između paleta i raznih alata, zapravo tražite gdje su sve proizvodi smješteni. Iz prvotnog, proizvodnog dijela, dolazite u onaj prezentacijski gdje su svi njegovi proizvodi raspoređeni po scenama i grupacijama u kojima njihova veličina dolazi do izražaja. Na kraju ušetate u prodajni prostor u kojem možete pronaći razne uporabne sitnice, poput zlatnog ravnala na kojem je ugravirana duhovita poruka "To Rule the World".

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 5)

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 6)

3. Spazio Rossana Orlandi
Via Matteo Bandello 14/16

Prostor koji je otvoren 2002. godine u bivšoj tvornici kravata, sada je centralno mjesto za mlade dizajnere koji su se našli rame uz rame sa svjetskim zvijezdama dizajna. Vanjski prostor potpuno je ispunjen zelenilom, i sama galerija se rasteže na dva kata; ovo je mjesto ekskluzivnog dizajna i jedinstvenih izložaka. Cilj je predstaviti i promovirati mlade nade dizajna iz cijelog svijeta.

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 7)

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 8)

4. Zona Tortona
Superstudio Più, via Tortona

Glavno okupljalište mladih, meni definitivno jedno od najdražih dijelova grada. Uske ulice pune zabačenih mjesta u kojima otkrivate dizajnere iz cijeloga svijeta. Brza hrana na cesti, pokoji zdravi sok i svi oko vas ovdje mahnito hodaju gore-dolje u potrazi za još jednim izložbenim prostorom. Gdje god se uvučete ili krivo skrenete - završite u dvorištu čiji ulaz izvana izgleda malen, a unutra je cijelo bogatstvo stvari. Ono što posebno volim u ovom dijelu grada su zgrade prekrivene zelenilom i biljkama penjačicama, koje vas vode u prostore visokih stropova prepunih novitetima. Svakako bih izdvojila izložbu "Swedish design goes Milan" koja je bila nedaleko od našeg izložbenog štanda. Oni su standardno iznad većine što se tiče izvedbe i prezentacije svojih proizvoda. Tridesetak mladih dizajnera ovdje je po prvi put izlagalo svoje proizvode, taj je prostor prštao od inspiracije i kreativnosti. Apsolutno profesionalni, s poslovnim stavom i vještim komunikacijskim sposobnostima, svaki od njihovih dizajnera je spretno privlačio ljude na razgovor.

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 9)

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 10)

5. La Rinascente
Piazza Duomo

La Rinascente je robna kuća u kojoj možete kupiti sve: od maskare do kauča. Proteže se na sedam katova, ali meni je uvijek najzanimljiviji podrum. Tamo se nalazi dizajnerski supermarket koji obavezno obiđem i obavim kratki shopping. Neizostavno mjesto za sve ljubitelje dizajna - ovdje dizajn nosite doma po pristojnim cijenama i u malim pakiranjima.

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 11)

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 12)

6. MOOOI
Via Savona 56

Hala s bogato opremljenim interijerima, odnosno scenama. Projektirano do zadnjeg najsitnijeg detalja, ovdje gledate svu raskoš na jednom mjestu. Impresivno i inspirativno, MOOOI je definitivno jedno od mjesta koje se ne može propustiti

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 13)

Virtualnu panoramsku galeriju možete pogledati ovdje.

7. MEET Design: Around the World
Triennale of Milan

Izložba posvećena putu oko svijeta na prekrasan način. London, Pariz, New York, Tokyo, San Paolo, Beijing i Melbourne služe kao primjeri kuća i njihovih interijera, ispred kojih jednostavno prošećete. Ono što je posebno zanimljivo jest da su za opremanje korišteni proizvodi napravljeni i proizvedeni u različitim dijelovima svijeta: ali ono što tvore kada se spoje na ovaj ili onaj način, čini tipični njujorški ili pariški dom.

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 14)

8. Corso Como

Prostor koji je utjelovljenje planski projektiranog interijera i eksterijera, ogledni primjer značenja "concept shop". Ovdje se spajaju sve umjetnosti, jednako kao što se spajaju kultura i komercijala. Kada uđete u ovaj prekrasan dio, prvo vas impresionira količina zelenila koja vas okružuje sa svih strana. Zatim koračate dalje i dolazite do dijela u kojem možete sjesti na obrok ili piće, ili prošetati dućanom, ili se popeti na kat na kojem se nalazi knjižnica i izložbeni prostor. Kada sve obiđete, počinjete uočavati detalje koji se svuda ponavljaju i čine jedinstvenu cjelinu cjelokupnog ambijenta. Od samog naziva, do pločica i tegli za cvijeće - sve diše istim jezikom i ujedinjeno je do te mjere da želite tamo provesti još koji trenutak.

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 15)

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 16)

 9. Milan Oasis

Definitivno najbolji koncept izložbenog prostora. Milan Oasis danju služi kao radni prostor s 24 stolca za sastanke, s pripremljenim kavama i besplatnim internetom. Po noći se pretvara u intiman dio namijenjen za večere i druženja. Drugim riječima, danonoćno privlačna i funkcionalna izložba, koja je odlično isplanirana i još bolje provedena u djelo. Čak dva puta sam se vraćala tamo, jednom zbog posla, a drugi put da utvrdim gradivo.

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 17)

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 18)

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 19)

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 20)

10. Castello

Kada se sunce napokon izborilo za svoje mjesto na nebu, već smo prehodali Milano uzduž i poprijeko. Ono što me i prošli put najviše oduševilo, jest činjenica da su njihovi parkovi puni ljudi od samog izlaska sunca. Uvijek me najviše zabavljaju parkovi s nekom temom. Ovaj put sam nabasala na dio koji je imao ogromne metalne životinje raspoređene po cijelom parku. Svi dolaze s piknik košarama, dekama i knjigama, čašama i vinom. Hedonizam kakav volim, bez puno parade i pripreme, sve što ti treba je komadić zemlje i društvo. I onda zuriš u sunce, odmaraš i upijaš sve to s čime si okružen. U mom slučaju, napunjene baterije i novi zanos kreativnih misli spremnih za Zagreb. Tu sam znala da je moje putovanje završilo: prošetala sam Milanom, pogledala sve s popisa, našla komadić zemlje, legla na žirafu pored slona i poslala dragom poruku da je život lijep i da se vraćam kući.

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 21)

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 22)

Tjedan dizajna u Milanu by Ana Tevšić (фото 23)


Tekst: Ana Tevšić
Foto: Ana Tevšić, Ivan Dorotić 

Leave a comment

više