Search

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera

Izbor Tee Tomić povodom Dana grada Zagreba


Živjeti u nekom gradu, voljeti ga i saživjeti se s njim znači šetati njegovim ulicama, okupljati se na njegovim trgovima, odmarati u njegovim parkovima, poznavati njegove stanovnike, posjećivati njegove galerije i muzeje. No, da bi do kraja otkrili grad ponekad treba zastati, pa s ulice proći kroz vrata i otkriti što se iza njih skriva, popiti kavu, pojesti večeru, kupiti novu haljinu, ili lijek. Povodom Dana grada Zagreba vodimo Vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera koji će Vam ponuditi upravo to, i to u savršenom skladu funkcije i forme.

BLOK BAR, PENEZIĆ I ROGINA

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 1)

"Blok bar" smješten je na samom uglu donjogradskog bloka atipične konkavne forme, koji je na "sudaru" Tomašićeve i Lopašićeve ulice stvorio neaktivan javni prostor. Ideja arhitekata Vinka Penezića i Krešimira Rogine bila je istovremeno aktivirati i unutarnji i vanjski prostor smještanjem bara i svih njegovih servisnih elemenata u staklenu kocku te njenim pozicioniranjem na ulična pročelja. Kroz ostakljeno oplošje kocke s otklopnim dijelovima vanjski prostor slobodno se prelijeva u unutrašnji, i obrnuto, a interijer se ostvaruje kao međuprostor sa sistemom niša uz koje su pozicionirani stolovi.

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 2)

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 3)

Tema bloka provučena je i u grafičkom oblikovanju znaka koji je multipliciran na oplošju staklene kocke, kao i u oblikovanju niša koje su sazdane od tekstilnih blokova koji svojom mekoćom evociraju atmosferu boravka, a oblikom 3D meandra pozivaju na sjedenje ili čak ležanje. Drvenom terasom kao zrcalnom slikom unutrašnjosti zaposjednut je zapušten javni gradski prostor, čime je ovaj mali bar oživio kvartovski život i stvorio novi vitalni punt u gradskom tkivu.

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 4)

PETA ČETVRTINA / MAK NA KONAC, MARKO PILJEK

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 5)

Uspjeh projekta revitalizacije kvarta uz "Dom likovnih umjetnika" koji je započeo "Blok bar" na neki način potvrđuje i restoran "Peta četvrtina" koji je nedavno otvoren u neposrednoj blizini, u Dukljaninovoj ulici. Chef Dino Galvagno, poznat po svojoj fascinaciji jednostavnim lokalnim namirnicama interpretiranima na suvremen način, uz pomoć arhitekta Marka Piljeka svoj je gastronomski pristup pretočio u interijer restorana kojim dominiraju prirodni materijali, prvenstveno drvo hrasta.

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 6)

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 7)

U restoran se ulazi stazom satkanom od niza otirača, reminiscencijom na kamene staze japanskih vrtova, kako bi se gosta navelo da uspori korak i pripremi se za uživanje u okusima, ali i prostoru koje je pred njim. Iz svojevrsnog loungea smještenog uz restoranski bar ulazi se u salu koja je multifunkcionalnim vertikalnim elementima pregrađena u tri dijela.

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 8)

Pregrade u kojima je smješteno sve što je konobaru potrebno tokom posluživanja hrane su mobilne, što omogućava da se sala po potrebi transformira u jedinstven prostor. Interijerom dominira živi zid prekriven bršljanom, mahovinom, stablima breze, svojevrsna "apokaliptična slika" koja evocira proces baziran na prirodnom, sirovom pristupu, a koji se zbiva u kuhinji otvorenoj pogledima gostiju.

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 9)

Mak na konac

U sklopu restorana nalazi se i slastičarna "Mak na konac" čija bjelina interijera u prvi plan ističe slastice od kojih vam na sam pogled rastu zazubice. Uz jela prezentirana poput minijaturnih prostornih instalacija i niz detalja preuzetih iz kulinarskog jezika i apliciranih u interijeru, u ovom ćete u gastronomskom raju sasvim sigurno uživati, i to ne samo u hrani.

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 10)

Mak na konac

OTVORENI ATELIER DONASSY, VANJA ILIĆ

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 11)

U Mesničkoj ulici koja spaja zagrebački Donji i Gornji grad smješten je atelier Branke Donassy, zamišljen kao izložbeno-prodajni prostor ove avangardne hrvatske dizajnerice, ali i drugih gostujućih umjetnika iz raznih područja dizajna. Interijer arhitektice Vanje Ilić u potpunosti korespondira s jedinstvenom, prepoznatljivom estetikom modnog dizajna njene majke, temeljenoj na istraživanju avangardnih formi, konstrukciji i perfekciji izvedbe u pomno biranim materijalima. Postojeći ulični lokal u historicističkoj građevini bačvastog svoda, transformiran je minimalnim sredstvima i bez građevinskih zahvata, na način da se u realizaciji preklapaju mediji arhitekture i mode i tehnike realizacije preuzete iz modnog dizajna, spojene u jedinstvenu konceptualnu cjelinu.

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 12)

Čitav prostor odjeven je u elastičnu translucentnu tkaninu koja prekriva zidove i ocrtava linije postojećeg bačvastog svoda, služeći istovremeno i kao sredstvo oblikovanja i kao sustav za postizanje difuzne rasvjete, ostvarene fluo cijevima postavljenim između postojećeg svoda i translucentne ovojnice. Elementi korišteni za sidrenje tkanine u postojeću strukturu ujedno služe za ovjes eksponata. Stalci za odjeću su fleksbilni i mobilni kako bi se osigurala transformabilnost prostora. Bijela svjetleća ovojnica u dramatičnom je kontrastu s crnim podom od OSB ploča i crnom plohom od gumiranog platna na pročelju koja uokviruje ulazna staklena vrata, prekriva oštećenja postojećeg pročelja i markira ulaz kao jasna poveznica između dva svijeta, vanjskog i unutarnjeg.

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 13)

FARMACIA, MAJA TEDESCHI

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 14)

U Ilici, najdužoj i vjerojatno najpoznatijoj zagrebačkoj ulici koja vrvi dućanima sa šarenim izlozima, smjestio se jedan sasvim drugačiji prostor - prozračan, profinjen, pročišćen od svih suvišnih detalja, koji svojom "apotekarskom" bjelinom jasno komunicira funkciju ljekarne koja se u njemu nalazi. No, osim na nivou znaka koji asocira na čistoću i zdravlje, arhitektica Maja Tedeschi koristila je bijelu boju i kako bi, u zatečenom mračnom prostoru velike dubine s relativno malom staklenom uličnom frontom, osigurala potrebnu svjetlost i efekt ulaska vanjskog prostora u unutarnji i obrnuto.

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 15)

Izduženost prostora potencirana je jedinstvenom, deset metara dugom policom, ispred koje se nalaze tri asimetrična pulta za izdavanje lijekova. Preko puta pulta smještene su tri vitrine fiksirane u podu i stropu, postavljene u osnom pomaku što stvara dojam da ih je moguće okretati, te u smiren interijer unosi određenu dinamiku. Takav neutralan monokromatski prostor služi kao baza koja svoju konačnu formu dobiva unošenjem raznobojnog asortimana izloženog na policama. U nastavku prodajnog prostora nalazi se laboratorij koji je ovdje, za razliku od uobičajenog, prezentiran u staklenom kubusu kao svojevrstan showroom primarnog farmaceutskog procesa.

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 16)

Igra skrivenog i otkrivenog sadržaja naznačena je bijelom zavjesom koja prekriva staklenu stijenu laboratorija. Zanimljiv detalj interijera je i zidna tapeta, djelo poznatog konceptualnog umjetnika Damiana Hirsta s motivima lijekova gdje parafrazira njihove nazive koristeći biblijske termine. U podrumskoj etaži nalazi se Centar zdravog življenja oblikovan istim arhitektonskim jezikom kao i ostatak ljekarne. Cjelovitost prostora, podijeljenih i fizički i funkcionalno, postignuta je jednakim tretmanom svih podova u mat bijeloj epoxy smoli koji sa zidovima i stropovima stvaraju dojam cjeline zatvorene u bijelu kutiju.

Vodimo vas u neke od najljepših zagrebačkih interijera (фото 17)

Tekst: Tea Tomić
Foto:
 Damil Kalogjera, Miljenko Bernfest, Domagoj Blažević

Leave a comment

više