Search

Lone – prvi dizajn hotel na Jadranu

Lone – prvi dizajn hotel na Jadranu

Najveću investiciju u hrvatskom turizmu projektirao je zagrebački Studio 3LHD


Novi hotel Lone je s 335 milijuna kuna najveća investicija u hrvatskom turizmu. Raspolaže s dvjesto trideset i šest soba, jedanaest apartmana i jednim predsjedničkim apartmanom. Projekt, unutrašnje uređenje i oprema hotela rezultat je suradnje mladih hrvatskih dizajnera i umjetnika. Uz smještajne, novi hotel ima raskošne restorane i barove, noćni klub, kongresne sadržaje, wellness i sportski centar.

S ovim je hotelom zaokružena turistička zona Monte Mulini, koju uz istoimeni novi hotel i Lone čine Eden i Park, izgrađeni u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Četiri međusobno prostorno bliska i dijelom povezana hotela poboljšat će svoje mjesto na tržištu, a dodatnim sadržajima produžiti poslovanje na cijelu godinu te tako dostići punu učinkovitost. 

Lone

Lone

Hotel Lone projektirao je zagrebački Studio 3LHD, koji je u suradnji s nekoliko zagrebačkih arhitektonskih studija izradio i master plan kao podlogu za Detaljni plan uređenja turističke zone Monte Mulini. Neobična građevina u obliku slova Ipsilon, izgrađena je u šest etaža i zaprema površinu od gotovo trideset tisuća kvadrata. Zagrebački arhitekti su projektirali poseban hotel, prepoznatljiv po vanjskom izgledu i unutrašnjem uređenju.

Lone

Neobični tlocrt u obliku slova Ipsilon izabran je da bi se dobio što veći broj soba s kvalitetnim pogledom. Unutrašnja je prostorna organizacija nadahnuta prostranim i privlačnim hotelskim atrijima najpoznatijih svjetskih hotela. Visinska razlika između ulaza u hotel i najniže točke omogućila je oblikovanje atrija dojmljive veličine s pogledom na šumu i bazene hotela. Oko središnjeg prostora okupljeni su svi glavni sadržaji hotela, čime su izbjegnuti suvišni hodnici. 

Umjesto klasične nadstrešnice ulazni trijem je izgrađen u obliku velike radijalne konzole, a nakon ulaza otvara se pogled na visoki središnji prostor te obližnje bazene i šumu. Na ulaznom su dijelu manji bar, recepcija, braserija, VIP-saloni, sobe za sastanke i mala dvorana sa sto mjesta, a dva vanjska stubišta izravno vode u niže etaže sa restoranima, dvoranama, klubovima i wellnessom.

Lone – prvi dizajn hotel na Jadranu (фото 1)

Svi su ti prostori međusobno prostorno i vizualno povezani, a u slobodnom prostoru iznad ulaznog dijela, nadsvođenom staklenom kupolom, postavljene su umjetničke i svjetlosne instalacije. Uz ulaz je postavljen viseći vrt. U stvaranju identiteta hotela sudjelovali su i mladi hrvatski dizajneri i umjetnici, poput grupe Numen ForUse, modne dizajnerice iz studija I-glete konceptualni umjetnici Ivana Franke i Silvio Vujičić koji su radili na interijeru, osmislili namještaj, rasvjetna tijela, dekorativne tkanine i prostorne instalacije.

I prije dovršetka izgradnje hotel je zbog izuzetne arhitekture uvršten u kolekciju Design Hotels. Ova je grupa osnovana 1993. godine u SAD-u, ima 170 članova i okuplja inovativno projektirane i dizajnirane hotele. Dobivanje ovog brenda Maistri će mnogo značiti u promociji ovoga hotela, ali i u daljnjim investicijskim planovima.

Lone

Lone

Lone

Lone

Lone

Tekst: S.R.
Foto: PR

Leave a comment

više