Search

Hrvatski patent na policama svjetskih metropola

Hrvatski patent na policama svjetskih metropola

Umjetnik Domagoj Brizić osmislio je originalne stalke za vino

Tekst: Tina Kovačiček


Domagoj Brizić mladi je hrvatski umjetnik koji je svojom domišljatošću oduševio svjetske poznavaoce produkt dizajna. Svi Domagojevi projekti nastaju u ateljeu koji više nalikuje rock 'n' roll garaži nego radnoj sredini, a upravo na tom mjestu Domagoj je spojio svoju ljubav prema dobrom starom rocku i drvetu.

U tom su ateljeu u Zagrebu sredinom 2012. godine nastali stalci za vina, koje je Domagoj nedugo nakon toga patentirao na svjetskoj razini, budući da je prvi umjetnik koji je ikada napravio stalak za vina u ovom obliku. Također je za svoje stalke već dobio i neka priznanja, a jedno od najdražih mu je zasigurno ono koje je dobio od struke u Tokiju, za produkt dizajn godine u drvu.  Stalci za vina pod nazivom "Briza" sada su već prepoznati kao vrhunski produkt design u svjetskim metropolama poput Milana, Londona, Berlina, Tokija, New Yorka i drugih. Rađeni su od perforiranog bukvinog drva, također s naših prostora, koje se nakon izrade specijalnim tehnikama lakira u neonske boje, poput narančaste, zelene i slično, ali tu su naravno i bijela i crna. U Hrvatskoj se Briza stalci za vina prodaju u Nicolas concept storeu u Zagrebu i Hvaru, a evo što nam je Domagoj otkrio o svom originalnom izumu.

Hrvatski patent na policama svjetskih metropola (фото 1)

Kada si se počeo baviti s produkt dizajnom?

Nikada se, u stvari, nisam odlučio baviti produkt dizajnom već je moje koketiranje s dizajniranjem pojedinih komada dovelo do toga da se oni svrstavaju u industrijski, odnosno produkt dizajn. Prije bih rekao da sam oduvijek bio pobornik Weimarske škole te da sam težio tome da moji komadi budu čisti, jednostavnih linija, bez dodavanja nepotrebnih ukrasa, a opet, prije svega, funkcionalni.

Kako si došao na ideju o ovim originalnim stalcima za vino?

Kada god bih imao slobodnog vremena, radio bih "na nečemu". Tako sam jednog dana počeo izrađivati stalak. A kako bi mi bilo puno teže izraditi stalke za piva, krenuo sam u izradu stalaka za vino. Nisam znao kako će na kraju izgledati, samo sam bio siguran da će pratiti liniju šesterokuta jer to još nikada nisam bio vidio. I predstavljalo mi je izazov.

Hrvatski patent na policama svjetskih metropola (фото 2)

Zbog čega su drugačiji?

Briza stalci drugačiji su, prije svega, zbog svog profila šesterokuta, koji se provlači i kroz postolje, a i kroz sam stalak. Takav je profil vrlo teško postići, pogotovo u izradi drva, budući da se sve ručno radi i brusi. Stoga, pretpostavljam, da je mnogima i neprofitabilno u omjeru utrošenog vremena i materijala u odnosu na zaradu, pa zato i jesam prvi koji je izradio takav stalak i još ga i komercijalizirao. Također, Briza stalci za tri butelje su, nakon finalne izrade u drvu, lakirani posebnom tehnologijom i dostupni u raznim bojama poput "neon green forest" ili "white bride", koja je ujedno i jedna od najtraženijih na tržištu.

Hrvatski patent na policama svjetskih metropola (фото 3)

Najdraži materijal za rad?

Oduvijek samo drvo. Iznimno poštujem materijal s kojim radim i mislim da je to osnovno načelo izrade bilo čega. Jer ne možete ni svaki komad napraviti od svake vrste drva. Morate dobro poznavati, i još jednom ponavljam, poštivati materijal s kojim radite, da bi finalni proizvod zadržao svoju funkcionalnost i vizual još dugo nakon vas...

Što je u planu sljedeće?

Trenutno radim na jednom postolju. Ne bih želio puno o tome govoriti unaprijed, mogu samo reći da mi je ta ideja sinula dok sam slušao jedan stari album AC/DC-a.

Hrvatski patent na policama svjetskih metropola (фото 4)

Hrvatski patent na policama svjetskih metropola (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više