Search

I dalje radite od kuće? Razmislite o ulaganju u kvalitetnu radnu stolicu

I dalje radite od kuće? Razmislite o ulaganju u kvalitetnu radnu stolicu

Tekst: BURO.


Rad za kuhinjskim stolom? 6/10. Rad na sofi? 7/10. Rad za šankom? 3/10. Od ožujka prošle godine pokušavamo na raznim mjestima u stanu u potrazi za mjestom koje će biti ugodno, ali ipak ne previše ugodno, kako bismo mogli raditi punom parom, bez ometanja. Kuhinjski stol nije loš, ali je preblizu hladnjaku. Obožavamo sofu, ali više ni ne znamo jesmo li išli dovršavati poslovne zadatke ili gledati još jednu epizodu "Bling Empire". Šank, znate, isto nije dobar. Isprobavanje je u redu, ali traje predugo, toliko da je stvarno vrijeme za ulaganje, ne iz odjeljka "proračunu prihvatljivo", već ozbiljno ulaganje u radnu stolicu koja će vam pružiti podršku, udobnost i dojam ozbiljnog ureda. Zato vam danas predstavljamo klasike iz kategorije radnih stolica, ovo su lijepo dizajnirani komadi koji uvažavaju sve ergonomske potrebe našeg tijela. Ako vam je 2020. bila znak da trajno prebacite posao na kućnu adresu, onda ne tratite vrijeme i uložite u novu fazu svoje karijere. Vaša kralježnica će vam biti zahvalna.

I dalje radite od kuće? Razmislite o ulaganju u kvalitetnu radnu stolicu (фото 1)

Stolica AAC (About a Chair) 25 koju je za dansku tvrtku HAY dizajnirao Hee Welling pravo je remek-djelo minimalizma i funkcionalnosti. Stolica je izrađena od polipropilena, a sjedalo može biti presvučeno različitim materijalima i bojama, a stalak s kotačićima može biti različitih boja. Do sada smo ovu sjajnu stolicu mogli vidjeti u konferencijskim dvoranama velikih tvrtki, ali zašto ne, može biti idealna i za elegantan kućni ured.

Eamesova radna stolica "Soft Pad" izrađena je 1969. godine, a od tada je proizvodi Vitra, a često i u ograničenim serijama. Charles i Ray Eames započeli su s ovim dizajnerskim konceptom tijekom pedesetih sa stolicom koja je posebno izrađena za privatnu kuću, a zatim su ideju proširili na cijelu obitelj stolica i fotelja. To je bezvremenski komad koji će se lako uklopiti u bilo koji stil interijera. Starije verzije imale su 4 kotača, dok nove stolice imaju 5 i dolaze s 30-godišnjim jamstvom.

I dalje radite od kuće? Razmislite o ulaganju u kvalitetnu radnu stolicu (фото 2)
I dalje radite od kuće? Razmislite o ulaganju u kvalitetnu radnu stolicu (фото 3)

Kada je 1994. godine prvi put predstavljena javnosti, stolica "Aeron" nije dočekana s oduševljenjem, ali vrijeme je pokazalo suprotno. Dizajneri Don Chadwick i Bill Stumpf osmislili su fleksibilni materijal "Pellicle" koji se protezao poput membrane unutar okvira stolice. Što znači da ako se odgurnete od stola dok sjedite na ovoj stolici, njegov će mehanizam apsorbirati silu i lagano će vas vratiti u položaj. Ako svaki mail proživljavate  tijelom, ova funkcija bit će vam nezamjenjiva. Sjajna je činjenica i da još uvijek rade na inovacijama kako bi ovaj model ostao među najboljima u svojoj kategoriji.

Charles Pollock jednom je napisao "stolica je poput skulpture", dizajnirao je samo nekoliko modela stolica, ali svaki s nevjerojatnom pažnjom i preciznošću. „Executive Chair“ lansiran je 1963. godine u sklopu kolekcije Knoll, a sadrži aluminijski okvir i sjedalo u kombinaciji plastike i kože. Prije šest godina stolica je vraćena u proizvodnju, a do sada je bila izložena u muzejima kao što su Metropolitan Museum of Art, Smithsonian Institution i Louvre. Klasik!

I dalje radite od kuće? Razmislite o ulaganju u kvalitetnu radnu stolicu (фото 4)
I dalje radite od kuće? Razmislite o ulaganju u kvalitetnu radnu stolicu (фото 5)

I jedan bonus za strastvene ljubitelje dizajna, Jean Prouvé poznat je kao dizajner koji je dizajnirao dijelove za obrazovne ustanove u Francuskoj (originalni komadi sada imaju vrtoglave cijene na aukcijama), a njegov je rad prepoznatljiv po obilnoj upotrebi metala i drveta, često i u bojama. Povremeno se na tržištu pojavi ograničena serija namještaja s njegovim potpisom, poput ove verzije uredske stolice iz 1940. godine, koju je Vitra izradila 2015. godine u suradnji s modnom markom G-Star RAW. Pravi kolekcionarski predmet.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više