Search

Kako su buketi napustili vaze i pretvorili se u nevjerojatne prostorne instalacije

Kako su buketi napustili vaze i pretvorili se u nevjerojatne prostorne instalacije

Tekst: BURO.


Nekada je za buket cvijeća bilo dovoljno da imate vazu, a sami buketi su imali obaveznu kič dimenziju i to je otprilike bilo to. Ako biste prodavačici pokušali sugerirati da želite nešto jednostavnije,dobili biste prodoran pogled i duplu satensku mašnu. Srećom stvari su se promijenile na bolje.

Kako su buketi napustili vaze i pretvorili se u nevjerojatne prostorne instalacije (фото 1)
Ruby Barber
Kako su buketi napustili vaze i pretvorili se u nevjerojatne prostorne instalacije (фото 2)
Ruby Barber

Moderni cvjećari se više ni ne nazivaju cvjećarima, jer nova generacija je prije bliža opisu “umjetnici” koji koriste cvijeće. Kako drugačije objasniti raskošne aranžmane koji su pobjegli iz vaza i izgledaju kao buketi koje je netko rastrgao i sada su dijelovi posvuda. Osim što sve to izgleda tako izbalansirano i dobro postavljeno da bismo ih mogli gledati satima i upijati tu ljepotu. Ukratko, više nam nije iznenađenje ako dođemo kod prijatelja na večeru,a cvijeće umjesto iz vaze viri iz tanjura pored kauča. Sve je ok.

Ali kako smo stigli do toga?

Kako su buketi napustili vaze i pretvorili se u nevjerojatne prostorne instalacije (фото 3)
Ruby Barber

Naravno da i u ovoj transformaciji društvene mreže igraju ključnu ulogu. One su promijenile shvaćanje ljepote i više ne žudimo za klasičnim simetričnim buketom ruža. Perfekcija je passe, danas živimo u eri kaosa, a on nekako najbolje izgleda izveden od svježeg cvijeća. Doduše, u novonastaloj situaciji , cvjećari čak i ne koriste cvijeće kao centar svojih aranžmana, tu je pampas trava, gljive, pa čak i korov.

Kako su buketi napustili vaze i pretvorili se u nevjerojatne prostorne instalacije (фото 4)
Ruby Barber
Kako su buketi napustili vaze i pretvorili se u nevjerojatne prostorne instalacije (фото 5)
Violeta Gladstone

Violeta Gladstone ima svoj cvjetni studio u Barceloni, a inspirirana je skulpturama koje izrađuje Richard Serra. Kad stvara, iz zvučnika joj uglavnom dolaze Chet Baker i Claude Debussy. Kao rezultat dobivamo nevjerojatne instalacije, kao recimo onu kada je slagala knjige o filozofiji usred džungle od lišća, trave i pupoljaka magnolije.

Kako su buketi napustili vaze i pretvorili se u nevjerojatne prostorne instalacije (фото 6)
Violeta Gladstone

Postoji li uopće ograničenje kada su u pitanju cvjetne apstrakcije? Njujorška dizajnerica cvijeća Emily Thompson, jedna od pionirki nove umjetnosti, ipak upozorava na ono što je potrebno svakom cvijetu – izvor vode. Tako je u restoranu The Pool ostavila masivnu cvjetnu instalaciju, a bazenčić dimenzije 4x4 metra je iskoristila kao svojevrsnu gigantsku vazu. Inače je poznata po radu s biljkama koje nemaju dobru reputaciju i prije će s odlučiti za korištenje zelenila s karakterom kao što su kopriva, trava i vinova loza, jer kako sama kaže, njezin zadatak je da kroz aranžman ispriča priču.

Kako su buketi napustili vaze i pretvorili se u nevjerojatne prostorne instalacije (фото 7)
Ruby Barber
Kako su buketi napustili vaze i pretvorili se u nevjerojatne prostorne instalacije (фото 8)
Violeta Gladstone

Australka Ruby Barber sada živi i stvara u Berlinu i tijekom godina se specijalizirala za nevjerojatno čudne (i apsolutno prelijepe) cvjetne instalacije, a njezina odvažnost i talent su privukli pažnju modne industrije, pa sada često radi na velikim modnim snimanjima. Ona stoji iza cvjetnog aranžmana u kampanji za Guccijev parfem Bloom. Također, specijalizirala se i za rad sa suhim cvijećem koji joj daje još veće mogućnosti i izazove, budući da u tom slučaju nema brige o dotoku vode i samo je mašta granica.

Inspirirajte se radom ovih fantastičnih umjetnika i okušajte se u apstrakciji bez zacrtanih okvira. Uživanje je doista nevjerojatno.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više