Traži

Ovo su originalni hrvatski suveniri

Ovo su originalni hrvatski suveniri

Gastro avantura na izložbi "Hungry Designers" u Opatiji


Fotografija: Foto: PR

Ljeto, a s njime i turistička sezona bliže se kraju. I dok se polako podvlači crta pod tekuću sezonu, hrvatski dizajneri okupljeni oko platforme "Dizajn turizam" bave se pitanjem na koji način obogatiti iduću, nudeći hrvatski dizajn kao originalni suvenir.

Platforma je osmišljena 2011. godine u svrhu promoviranja dizajna kao sastavnog dijela industrije turizma, ali i promoviranja Hrvatske kroz kvalitetan dizajn. Njihova prošlogodišnja izložba "Croatian Holiday" obišla je brojne europske dizajnerske izložbe i sajmove, a osim popularnih "Croatia - as it is" torbi, sigurno je na ulice Lijepe naše dovela i pokojeg novog turista.

Ove godine platforma se okrenula temi gastronomije u turizmu, te je na izložbi "Hungry Designers" otvorenoj prošli tjedan u Opatiji predstavila radove 20-ak dizajnera koji se fokusiraju na dizajn hrane i popratnih proizvoda.

Zajedničko svim radovima je suvremeno promišljanje tradicionalne lokalne kulture i običaja, načina proizvodnje namirnica i pripreme hrane, te konačno njene konzumacije, a koje je rezultiralo predmetima od kojih je svaki za sebe mala gastro-avantura.

Za početak tu su radovi koji predstavljaju redizajn poznatih predmeta koje smo pronalazili u kuhinjama naših djedova i baka, poput "Rožonja" - drvenog pribora za pripremu manje plave ribe, redizajnirane autohtone dalmatinske drvene čaše bukare - "Bu" ili "Rogoz" - reinterpretacije logožara (pletenog cekera) kroz osuvremenjavanje postojeće forme i tehnike pletenja s novim materijalima.

Filip Havranek i Kristina Lugonja: "Bu"; Luka Borčić i Ivan Dorotić: "Rožonj"

Oaza: "Rogoz"

Zatim su tu modifikacije svima poznatih lokalnih delicija poput "Kulenovih beba" - kulena i kulenove seke u 'bite-size' formatu, "Ovca autorica" - ovčjeg sira s osobnim "potpisom" ovce od čijeg je mlijeka proizveden i "Mirisulina" - keksa punjenih mirišljavom kremom od lipe, bazge, smilja, lavande i ruže, te reinterpretacije načina serviranja maslinovog ulja i istarske supe u projektima "Oil-on" i "Homage Supi".

Noel Šuran i Davorka Tumpić: "Ovce autorice"; Nina Bačun i Roberta Bratović: "Kulenove bebe"

Đurđa Prettyface i Vedran Klemens: "Mirisulini"

Oaza: "Oil-on"; Sonda: "Homage Supi"

Pojedini autori razradili su zanimljive sisteme koji turista potiču na rekreiranje lokalnih običaja, poput destilacije rakije u projektu "Rakija" ili konzervacije namirnica u projektu "Konzerviranje ljeta", ali i na kreiranje vlastitih, kao u prijenosnom ognjištu "Fogunu", "Zrnu soli" - posudici od kamena i stakla za proizvodnju vlastite zalihe soli ili setu za mlince "(De)materijalizirana uspomena".

Oaza: "Konzerviranje ljeta"; Oaza: "Rakija"

Branimir Paškvan: "Fogun"

Vlatka Leskovar: "(De)materijalizirana uspomena"; Manufakturist: "Zrno soli"

Neki su išli korak dalje predlažući projekte koji aktivno uključuju turista u lokalne običaje kao što je proizvodnja maslinovog ulja na "Plovećoj uljari".

Nikola Radeljković i Igor Zenzerović: "brod = uljara"

I za kraj smo ostavili zabavno-edukativne projekte - kartašku igru "Croatia à la carte" koja promovira specijalitete hrvatske kuhinje i gastro-test osobnosti "To si što jedeš" koji turiste na osnovi prehrambenih navika svrstava u profil stanovnika jedne od hrvatskih regija (Istrijana, Dalmatinca, Ličanina, Zagorca i Slavonca).

Superstudio 29: "Hrvatska à la carte"; Mirna Raduka i Karmen Kolombo: "To si što jedeš"

Svi radovi ostaju izloženi u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji do 25. rujna, a nakon toga im se nadamo i u našim kuhinjskim ormarićima!

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više