Search

Sve tajne Louis Vuitton kofera

Sve tajne Louis Vuitton kofera

7 zanimljivosti o slavnoj modnoj kući

Tekst: BURO.


Image: Foto: Büro247.kz

Kako je mladi Louis Vuitton pokrenuo svoj posao i započeo kreativni put brenda u svijetu mode te učvrstio svoju poziciju kao jedna od najjačih modnih kuća današnjice? Sve je počelo vrlo skromno, a kroz sljedećih 7 zanimljivosti približit ćemo vam Louis Vuitton priču.

1. Louis Vuitton pješačio je 400 kilometara od svog rodnog mjesta do Pariza gdje je zamišljao svoj uspjeh. Putovanje je trajalo dugo, a mladi Louis je putem izučavao zanat.

2. Louis Vuitton Malletier (doslovno Louis Vuitton - proizvođač kofera) bilo je ime prvog dućana brenda, kojeg je Louis otvorio 1854. godine u Parizu.

Louis Vuitton

3. Trianon je prvi u svijetu kofer s ravnim poklopcem koji se otvarao sa strane. Mi smo na njih navikli, ali majstor Vuitton ovaj je proizvod popularizirao 1858. godine. Prije toga su se svi koferi otvarali s prednje strane i imali zaokruženu formu, poput škrinja, kako bi bili zaštićeni od kiše. Louis je tome doskočio tako da je poklopac presvukao vodonepropusnom tkaninom, a zbog ravne površine bio je kompaktniji te su se koferi mogli slagati jedan na drugoga.

Louis Vuitton

Kofer Trianon

4. Većina kožnih proizvoda Louis Vuitton izrađuje se ručno. 15 sati potrebno je za izradu torbe, a 30 za jedan kofer.

Louis Vuitton

5. Kompanija Louis Vuitton više od 140 godina proizvodila je samo torbe, kofere i putne torbe. Prvu liniju odjeće predstavila je 1998. godine zahvaljujući mladom Marcu Jacobsu koji je godinu do toga postao kreativni direktor brenda. Tada Louis Vuitton započinje uzdizanje na modni tron na kojem se nalazi i danas.

6. Danas je modna kuća Louis Vuitton najskuplja kompanija na luksuznom tržištu. Ali zato ima i najviše krivotvorina s oznakom brenda - samo 1% proizvoda sa žigom LV uistinu pripada modnoj kući.

Louis Vuitton

7. Kompanija ima podružnice u 53 države svijeta, a trenutačno ih broji 455 u cijelom svijetu.

Tekst: D.Č.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više