Search

10 načina kako poboljšati svoju higijenu spavanja

10 načina kako poboljšati svoju higijenu spavanja

Male stvari koje će vaš san učiniti kvalitetnijim


Image: Kinga Cichewicz,
Alexandra Gorn,
Vladislav Muslakov,
Benjamin Combs,
Xavier Sotomayor

Nedostatan san ili njegova loša kvaliteta mogu imati vrlo ozbiljne posljedice. Mnoge su studije pokazale da može imati i negativno djelovanje na radnu sposobnost i pažnju. Čak i ako se spava samo sat i pol manje nego je potrebno, pažnja je tijekom dana smanjena za otprilike jednu trećinu...

Iako puno čimbenika utječe na to koliko je sna čovjeku potrebno, uobičajena preporuka je osam sati na noć. Većina mladih odraslih ljudi spava oko sedam i pol sati preko tjedna, odnosno osam i pol preko vikenda. Međutim, individualne potrebe znatno se razlikuju. Naime, higijena spavanja ima izuzetnu važnost za dobar i kvalitetan san koji će osigurati osjećaj budnosti i svježine tijekom dana. Radi se o postupcima, navikama i čimbenicima okoline koji su bitni, a na većinu je moguće utjecati. U nastavku donosimo 10 savjeta koji vam u svemu tome mogu pomoći…

1. Pokušajte otići na spavanje svaki dan u isto vrijeme

Znamo da ovo nije jednostavno prakticirati, posebice vikendima, ali bilo bi dobro da uspostavite tu rutinu. Na taj način ćete trenirati disciplinu vašeg tijela. 

10 načina kako poboljšati svoju higijenu spavanja (фото 1)

2. Neka vam krevet služi samo za spavanje

Izbjegavajte raditi za računalom iz kreveta ili pak u njemu jesti. Neka ostane samo na tome da je krevet za spavanje (ili neke druge stvari wink wink) jer će vam to onda stalno slati signale da se toga i pridržavate. 

3. Otiđite u offline stanje

Gledanje serija prije spavanja može biti vrlo opuštajuće, ali samo gledanje u ekran baš i ne. Ako želite kvalitetan san bilo bi dobro da se sat vremena prije spavanja riješite svih mogućih ekrana, odnosno jednostavno isključite iz svega. 

4. Budite aktivni tijekom dana

Tjelovježba ili bilo kakva fizička aktivnost tijekom dana je dobrodošla, ali izbjegavajte da to bude sat vremena prije spavanja jer će vas to samo razbuditi. 

10 načina kako poboljšati svoju higijenu spavanja (фото 2)

5. Pripazite što jedete (i pijete) prije spavanja

Mnogi znaju kako će vas kofein održati budnima, pa to sigurno nećete prakticirati prije odlaska u krevet, no isto tako, mnogi ne znaju da alkohol ima gotovo jednak učinak. No, bilo bi dobro da općenito smanjite unos tekućina prije spavanja jer ćete tijekom noći morati odlaziti u toalet, a to će vam remetiti san. 

6. Regulirajte temperaturu u spavaćoj sobi

Spavanjem u stanju mirovanja temperatura tijela se malo snizi, a bilo bi dobro da preko noći snizite i temperaturu u prostoriji u kojoj spavate jer će vam to utjecati na lagodniji san.

10 načina kako poboljšati svoju higijenu spavanja (фото 3)

7. Zamračite prostoriju u kojoj spavate

Bilo kakav izvor svjetlosti u spavaću sobu može ometati vaš san, pa se u tom slučaju pobrinite da spustite rolete ili navučete zavjese koje blokiraju prolazak svjetlosti.

8. Eliminirajte drijemanja kroz dan

Bez obzira jeste li kroz dan umorni ili iscrpljeni, pokušajte zaobići drijemanja. No, ako vam je to ipak prijeko potrebno neka ono bude u trajanju od 15 do maksimalno 30 minuta. 

10 načina kako poboljšati svoju higijenu spavanja (фото 4)

9. Uklonite sat iz vidnog polja dok ste u krevetu

Ako imate problema sa spavanjem, bilo bi dobro da vam sat nije u blizini kreveta, odnosno da izbjegavate stalno gledanje na njega jer će vam to samo stvarati stres i dozu napetosti da čim prije morate zaspati.

10. Idite na spavanje onda kada ste stvarno umorni

U protivnom ćete teže zaspati i to će vam stvarati frustraciju jer zapravo niste umorni, a posljedično tome ćete se mučiti s time da prisilno zaspete. Zato je dobro da svoj odlazak u krevet ravnate prema tome da to učinite onda kada ste doista umorni.  

Related articles

Buro 24/7 Selection

više