Search

Slastičarka novog doba - Tea Mamut

Slastičarka novog doba - Tea Mamut

U društvu zvijezda svjetske gatsronomije


Rijetko se koja osoba sa svoje 24 godine može pohvaliti bogatim profesionalnim iskustvom kakvo ima mlada Splićanka Tea Mamut, koju je strast prema kuhanju odvela u svijet. Ljubav je započela s Jamiejem Oliverom kada je imala 16 godina. Naravno, ljubav prema kuhanju, nakon čega je otišla u Ameriku po diplomu iz menadžmenta slastičarstva i pekarstva na Američki kulinarski institut (Culinary Institute of America - CIA). Stažirala je uz bok svjetskim chefovima u New Yorku, a u čuvenom restoranu Daniele njezine su deserte mogli kušati Michael Douglas, Kate Hudson, Matt Damon, Roger Federer, dok je za Natalie Portman osobno pripremila desert. Uz ljubav prema desertima, tu je i ona prema putovanjima koju uspješno spaja sa svojom profesijom. Na svoju je mapu upisala mjesta poput Amsterdama, Budimpešte, Dubrovnika, Pariza, Hong Konga, Beča, a u srpnju je putovala na Olimpijske igre kao dio menadžmentskog tima sa zadatkom nadgledanja i kontroliranja proizvodnje deserata i slastica za Kensington Palace. Nezaustavljiva je u ideji da otkrije svaki kulinarski kutak u svijetu, a mi smo je nakratko ulovili nakon njezinog kraćeg povratka New Yorku, gradu u kojem je studirala.  Za Büro 24/7 otkrila je najbolje slastičarnice u Zagrebu.

Tea Mamut

Upravo si se vratila iz New Yorka?

Nakon odlaska iz NYC odlučila sam da ću pokušati jedanput godišnje posjetiti svoj drugi dom, i sada idem već drugu godinu za redom. Upravo sam se vratila s vjenčanja bliske prijateljice i Starchefs kongresa koji se odvija svake godine, traje 3 dana i okuplja oko 90 svjetskih Chefova na područjima kuhanja, slastičarstva, somelijerstva i barova. Imala sam napokon priliku biti dio tog kongresa i također uz  Chefa i prijatelja Johnnyja Iuzzinija, asistirati mu uz druge celebrity chefove na eventu Global Bazaar u organizaciji Travel & Leisure časopisa koje je privuklo nekoliko tisuća ljudi u dva dana. 

S obzirom da si tamo studirala: što nam možeš reći o svojim iskustvima s NYC-em i zašto povratak u Hrvatsku?

Četiri godine studija u NY bile su najljepše godine mog života. Culinary Institute of America koji je smješten u Hudson Valley, sat i pol sjeverno od samog Manhattana, bila ja predivna lokacija za fakultetske dane i stvaranje puno novih kontakata i prijateljstava. Nakon završenog studija dobila sam posao u jednom od najprestižnijih svjetskih restorana, "Daniel" koji nosi 3 Michelin zvjezdice. Bilo je to teško, ali važno iskustvo jer mi je dalo temelje za cijelu karijeru. Nakon pet godina u Americi odlučila sam da je bilo vrijeme za povratak u Europu. Toliko toga želim još vidjeti i putovati da sam se ipak odučila za povratak. 

Na našem Büro partiju, održanom početkom rujna u Zagrebu, imali smo prilike kušati Good Sweets slastice, koje si osmislila u suradnji s restoranom Good Food. Kako je došlo do suradnje s Good Food?

Do suradnje sa Good Food-om došlo je preko zajedničkog poznanstva i nakon nekoliko razgovora uslijedilo testiranjem proizvoda za novu liniju deserata Good Sweets. Ubrzo nakon toga proizvodi su se našli na policama Konzuma. Bilo je puno verzija Good Sweets-a, ali smo se zajedničkim degustacijama i razgovorom odlučili upravo na ta četiri. S obzirom da je to bilo nešto inovativno za naše tržište nismo željeli za početak ići sa preludim kombinacijama dok se ljudi malo ne upoznaju sa samim proizvodima. 

Slastičarka novog doba - Tea Mamut (фото 1)

Kada i gdje se rodila ljubav prema hrani?

Ljubav prema hrani je bila oduvijek prisutna, još kao dijete sam obožavala kulinarske emisije i govorila tati da prebaci na kuhanje! Tek sa 16 godina sam počela ozbiljno biti zainteresirana što je uslijedilo kupnjom svih mogućih kuharica i opsjednutošću Jamie Oliverom. Putovanjem u Englesku otkrila sam muffine i po povratku kući pekla sam ih svakodnevno! Sve dok nisam upisala CIA slastičarstvo sam smatrala hobijem, ali to je prešlo te granice i postalo mojim zanimanjem.

Koji su tvoji trenutni projekti na kojima radiš i što možemo očekivati od tebe u skoroj budućnosti?
Sada kada sam se vratila sa silnih putovanja u proteklih mjesec dana, radim na nekoliko nadolazećih projekata naravno, vezanih uz slastičarstvo i gastronomiju. Postoje okvirni dogovori s nekoliko inozemnih Chefova te sudjelovanje na važnijim gastro eventima u Hrvatskoj, možda suradnja na nekim TV projektima i razvijanje vlastite linije proizvoda, ali to je još mala tajna :)

tea mamut

Bez koje poslastice ne bi mogla izdržati u životu?
Gianduja - talijanska čokolada sa piedmontskim lješnjacima i mliječnom čokoladom, Sfogliatella - slastica sa juga Italije punjena slastičarskom kremom i ricottom, Sicilijanski Cannolo punjen isključivo ovčjom ricottom, zatim klasični francuski croissant i njegov brat Kouign Amann, ali sa dodatkom puno više maslaca i šećera. A od hrvatskih...Orahnjača, ali samo mamina!

Koja je najbolja slastičarnica u Zagrebu?

Divni tradicionalni kolači u slastičarnici Jakšić, i odličan sladoled u slastičarnici Orijent.

Što bi bila da se ne baviš gastronomijom?

Bila bi zubotehničar, za što sam i završila srednju školu.

Tea Mamut

Razgovarala: Tina Kovačiček

Foto: Maja Kljaić

Leave a comment

više