Traži

Hamptons – opasna igraonica najbogatije djece

Hamptons – opasna igraonica najbogatije djece

Grgo Zečić otkriva sve tajne notornog ljetovališta


Prije nekoliko mjeseci dotaknuli smo se teme koja govori o tome kako na čudnovatom otočiću zvanom Manhattan itekako postoji “Gossip Girl” svijet ispunjen intrigama, skandalima, zlatnim pravilima, srebrnim vilicama i dizajnerskim plahtama. S obzirom na izvanrednu reakciju čitatelja koji su u rekordnom roku “progutali” svaki redak tog insajderskog otkrića, kao u maniri uspješnog holivudskog blockbustera, odlučio sam se posvetiti pisanju svojevrsnog nastavka priče. Ovaj put naglasak je na mjestu o kojem smo toliko puta čuli, ali ga nikada nismo do kraja shvatili i istražili: Hamptons – pješčana igraonica najbogatijih američkih tinejdžera. Hamptons je zapravo skupina niza malih sela, a čine ga dva bitna središta - Southampton i East Hampton. Svi pripadnici Upper East Side elite i oni koji se to očajnički trude postati, provode svoje cijelo ljeto u East Hamptonu, središnjoj metropoli društvene liste “tko je tko na Manhattanu”. Prvi posjeti počinju već u proljeće kada tinejdžeri u svojim penthouseima nadgledaju pakiranje svojih Goyard kožnih torbi te naoružavaju novčanik platinastom kreditnom karticom i lažnom osobnom iskaznicom.

Hamptons – opasna igraonica najbogatije djece (фото 1)

Zanimljiva činjenica vezana uz East Hampton govori nam kako tamo caruju isključivo tinejdžeri. Svemogući klinci i klinceze koji su pušteni s lanca dok roditelji krstare po svijetu. Veliki broj njih i dalje imaju dadilje bez obzira što su napunili 17 ili 18 godina. Pravilo je jednostavno; čim ta djeca uđu u pubertet, dadilje postaju osobni asistenti koji se brinu za najbanalnije detalje svojih “vlasnika”. Nakon što su ih dadilje spakirale, svi kreću prema Hamptons Jitney Ambassador Line autobusu koji izravno povezuje Manhattan i Hamptons nekoliko puta dnevno. Mislite da se radi o običnom autobusu? Varate se. Interijer prije izgleda kao prvi razred u avionu kompanije kao što je Qatar Airways. Trik je u tome što autobus ima dovoljno velik “prtljažnik” za nekoliko desetaka torbi po glavi koje jedva čekaju da se otvore na svojoj finalnoj destinaciji.

Hamptons – opasna igraonica najbogatije djece (фото 2)

Peter i Harry Brant

Društvena hijerarhija u East Hamptonsu precizno je određena materijalnim statusom i prezimenom. Primarno igralište svih tih “marljivih” učenika je Summertimes, restoran i noćni klub opasno skupe reputacije. Tu se svi klinci s Upper East Sidea okupljaju tako da svatko zauzme svoj stol i naručuje Grey Goose kao da se radi o vodi. U ljeto 2009. godine, u Nellu je izdan račun od 49.221,00 dolara, a platio ga je jedan sedamnaestogodišnjak izuzetno istančanog ukusa. Naime, naručio je dvije boce prestižnog Chateau Petrusa, nakon čega su slijedile još dvije boce vinskog eliksira La Tache Romanee, pinot noira starog preko 50 godina. Dečkići obično sjede okruženi s dvadesetak mladih ljepotica koje su više nego impresionirane bankovnim računima njihovih očeva. Druga runda natjecanja odigrava se u klubu SL East oko kojeg uvijek dežuraju lokalni jet-set fotografi, ali i legende kao što je Patrick McMullan, najpoznatiji društveni fotograf na Manhattanu. Klinci se natječu u tome tko će biti više fotografiran i tko na PMc stranici ima više svojih fotografija. Status je sve, cijena je nebitna.

Hamptons – opasna igraonica najbogatije djece (фото 3)

SL East

Što je najgore, roditelji misle kako kontroliraju svoje prinčeve i princeze time što im u Hamptonsu omogućavaju osobne vozače koji stoje na dispoziciji 24 sata dnevno. Samo što isti to roditelji ne znaju da njihova djeca podmićuju vlastite vozače kako bi se mogli zabaviti na sve moguće načine. Zato su bitne one lažne osobne iskaznice koje bez problema prolaze u svim klubovima, jednako kao i kokainske eskapade u toaletima ili čak nasred stolova u klubu. Za zlatnu mladež Manhattana, vlasnici će zatvoriti oči i raširiti ruke. Upravo zato većina djece posjeti svoju prvu kliniku za odvikavanje prije 16. godine.

Hamptons – opasna igraonica najbogatije djece (фото 4)

75 Main

Raspored je jednostavan: prvo odvikavanje je vezano uz poremećaje u prehrani, drugo je za alkohol, treće je za kokain, a četvrto, peto i šesto posvećeno je tabletama. O razuzdanom životu mladeži u Hamptonsu pisali su iz privatnih škola Spence, Dalton i Collegiate i New York Post i The New York Times u nekoliko navrata, ali situacija se nije promijenila. Skandalozni vikend u Hamptonsu glavna je tema za vrijeme školskog tjedna kada, odjeveni u školske uniforme, jedni drugima prepričavaju tračeve i dogodovštine od kojih bi njihovi roditelji zadobili moždani udar. Naravno, dadilje i vozači su tu da prašinu gurnu pod tapete. I to im iz generacije u generaciju polazi za rukom.

Tekst: Grgo Zečić
Foto: Getty Images

Napišite komentar

više