Search

Ekskluzivno za Büro 24/7: Philip Treacy

Ekskluzivno za Büro 24/7: Philip Treacy

Povodom izložbe za Swarovski u Beču


Prošle nedjelje u Beču svečano je otvorena izložba slavnog britanskog dizajnera šešira i ukrasa za kosu, Philipa Treacyja. Prvi puta su ekskluzivni radovi dizajnera predstavljeni u butiku Swarovski u Beču, budući da novu kolekciju unikatnih modnih dodataka ukrašavaju Swarovski kristali. Philip Treacy je ekskluzivno s redakcijom Büro 24/7 podijelio utiske suradnje s brendom, ali i o svojoj osobnoj vezi s glavnim austrijskim gradom.

Vaša suradnja s brendom Swarovski počela je prije 20 godina...

Točno. Prije 20 godina, kada sam počeo raditi u Londonu, nisam ništa znao o brendu Swarovski osim da ima nevjerojatno lijepe i kvalitetne kristale. Od tog trenutka se ništa nije promijenilo, a meni kao dizajneru je iznimno važno raditi s kvalitetnim materijalima.

philiptreacyintervju

Uz Swarovski ste proputovali cijeli svijet predstavljajući svoje radove: London, New York, Pariz. Koja revija je ostavila najdublji trag u vašem sjećanju i zašto?

Svaka revija je za mene posebna. U rujnu je Swarovski pomogao u organizaciji revije u Londonu. Upotrijebili smo iznimno veliku količinu kristala, sve oko nas je pričalo priču o sjaju i svjetlu. U reviju smo uključili kolekciju radova, dizajniranih u čast kralja popa – Michaela Jacksona. Mnogo radova u mom studiju, napravljenih od kristala Swarovski, posvećeno je njemu. On je također jako volio brend Swarovski.

Kakav je koncept kolekcije koju ste predstavili u Beču?

Osnovni koncept mog stvaralaštva vrti se oko kreacije ljepote uokolo žena, a ideja je pokazati ljudima nešto što još nisu vidjeli – ukratko pokazati kvalitete mog rada, ali i kvalitete Swarovski materijala koje koristim. Kolekcija koja je predstavljena u Beču odiše bajkovitošću i maštovitošću. Čovjeku nisu potrebni modni dodaci u stvarnom životu, potrebna mu je odjeća i obuća. Ne trebaju mu Swarovski kristali kako bi preživio. Ali duši je potrebno nešto novo, upečatljivo i ekstravagantno. Baš su takvi modni dodaci koje sam stvorio za Swarovski. Kristali donose svjetlost u naš život.

Kako to da ste odlučili kolekciju predstaviti baš u butiku?

Kreativni direktor brenda me pozvao u Beč da stvorim koncept unutar butika, gdje bi se mogli zajedno izlagati radovi drugih umjetnika i dizajnera. Meni je to bilo iznimno zanimljivo, jer uvijek volim pronaći neko neobično i drugačije mjesto na kojem bih izlagao radove, a najljepše je kada takvo mjesto pronađete na ulici. I sam Warhol je govorio kako su trgovački centri i trgovine budući muzeji.

philiptreacyintervju

philiptreacyintervju

Vaša posljednja suradnja bila je s brendom Baileys. Prema kojem kriteriju izabirete s kim ćete surađivati, a s kim ne?

Sasvim je jednostavno. Između vas i proizvoda s kojim radite, mora biti nešto zajedničko. Liker Baileys je irski proizvod. Možemo reći kako sam odrastao uz njega. Uz svaki novi projekt vežem se emocionalno. Sjećam se kako sam se u djetinjstvu, u trgovini, stalno susretao s bocom Baileysa, i kako mi se oduvijek sviđala forma boce i njena boja. A općenito, iznimno volim supermarkete.

philiptreacyintervju

Jeste li ranije predstavljali svoje radove u Beču?

Ne, nikada ranije. No, postoji mogućnost da ću se vratiti. Moj rad, dizajn šešira, u današnje doba je iznimno rijedak i specifičan. Malo je onih koji se bave s istim radom. To je kao da sam misionar – trudim se zainteresirati ljude za šešire i ukrase za glavu, k onim prekrasnim stvarima koje uljepšavaju život. Moje kreacije su glamurozne, ali baš u današnje doba glamur postaje dio kulture. Ne možemo reći kako ljudi ne vole glamur.

philiptreacyintervju

Što vas veže uz Beč?

Beč i ja nemamo neku magičnu vezu, ali ovaj grad je vrlo elegantan i poseban. Kada dolazite ovdje, kao kad dolazite u Veneciju, osjećate jedan poseban duh i atmosferu. Svako zdanje odiše starinskom ljepotom. Volim poznavati povijest, oduvijek me to zanimalo. A s druge strane, Beč je veoma suvremen grad, otvoren prema mladim talentima i suvremenoj umjetnosti. Beč je umjetnički centar za kreativce, i zato je taj grad uvijek inspirativan. To je ono što me privlači k njemu više od ičega.

philiptreacyintervju

philiptreacyintervju

philiptreacyintervju

philiptreacyintervju

Tekst: D.Č./L.B.

Leave a comment

više