Search

3 savjeta koja će vam pomoći da u 2020. dobijete posao iz snova

3 savjeta koja će vam pomoći da u 2020. dobijete posao iz snova

Početak novog desetljeća idealno je vrijeme za karijerne promjene

Tekst: M.M.


Image: Unsplash

Tražite novi posao za novo desetljeće? Niste jedini. Statistike, očekivano, kažu da je siječanj mjesec u kojem odjeli ljudskih resursa zaprime najviše molbi za posao - prema nekim istraživanjima čak 22 posto više. Ako ste i vi jedni od onih koji su mantri "nova godina, nova ja" dodali i ekstenziju "novi posao", donosimo nekoliko korisnih savjeta kako da se istaknete u moru prepreka (čitaj, konkurencije) koje stoje između vas i posla vaših snova.

Pametno iskoristiti mrtvu sezonu

Prilično su velike šanse za to da je i u vašoj industriji, kao što je to slučaj s većinom, siječanj mrtva sezona. Međutim, to ne znači da biste baš na svim frontama trebali usporiti, upravo suprotno. Prazni hod na radnom mjestu iskoristite za uljepšavanje životopisa, proučavanje ponude na tržištu te slanje CV-jeva.

Složite svoj A game životopis

Postoje životopisi, i postoje životopisi. U vrijeme kada nam je dostupan cijeli arsenal besplatnih alata za oblikovanje teksta i slike, Europassov životopis uvreda je za svakog recruitera i vjerojatnost da će takav CV prije završiti u smeću nego u nečijim rukama prilično je velika.

3 savjeta koja će vam pomoći da u 2020. dobijete posao iz snova (фото 1)

Nema potrebe da navedete baš sve što ste radili u životu

Da, divno je vidjeti da ste u srednjoj školi lijepili naljepnice na kutije sladoleda i tako si zaradili za miš-maš na moru, no to i nije pretjerano bitna informacija za nekoga tko vas 15 godina kasnije želi zaposliti u IT industriji. Istaknite ono što je bitno za poziciju za koju se prijavljujete, profesionalna postignuća držite na vrhu te ne zaboravite dodati i svoje soft skills, kao što su, primjerice, proaktivnost, entuzijazam, sklonost timskom radu, vođenju. Ovo nije vrijeme za sram - hvalite se svojim postignućima!

Naposljetku, ne zaboravite da osoba kojoj vaš CV dođe u ruke nad njim u prosjeku provede tek tri sekunde prije nego što stvori mišljenje o vama. Stoga, kada je životopis u pitanju, nije na odmet dati si truda.

Networking

Iskoristite početak godine (i mrtvu sezonu u kojoj svi imaju više vremena za život), obnovite kontakte sa starim kolegama, prijateljima i poznanicima koje dugo niste vidjeli i pokušajte stvoriti nove kontakte s ljudima iz industrije u kojoj tražite posao. Kada se vrate s godišnjih odmora, ljudi su bolje volje, odmorniji i sretniji, a samim time i spremniji pomoći. Također, uredite svoj LinkedIn profil te na društvenim mrežama potražite specijalizirane grupe - to su mjesta na kojima se obično objavljuju natječaji za posao koji se ne pojavljuju drugdje.

 

Leave a comment

više